Delfi Kelionės drauge su nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ išrinko įdomiausias nakvynės vietas, kurių sąraše sau patinkančią vietą ras ir keliaujantys su šeima, ir medžiojantys įspūdingas nuotraukas, ir tie, kuriems kelionės yra neatsiejamos nuo pažinimo džiaugsmo.

Pirmajame neįprastų nakvynės vietų sąraše puikavosi jurtos, nameliai medžiuose ir net ant būstai vandens. Jį rasite ČIA. Antrajame sąraše rasite ne ką mažiau įdomias vietas: nuo senovinių malūnų iki įspūdingų vienuolynų.

Senas malūnas tai kaimo turizmo sodyba įsikūrusi buvusio Bartkūniškio dvaro teritorijoje. Šis vandens malūnas statytas 1881 m. ant kairiojo Šušvės kranto, apie 500 metrų į vakarus nuo Bartkūniškio dvaro.

Malūno pastatymo datą liudija pamatų akmenyje iškalti metai. Specialistai mano, jog esamą, 1881 m. malūną galėjo statyti bažnyčių mūrininkai. Akmenų mūras sumūrytas kruopščiai, išlaikant visus kampus, kas yra nebūdinga ūkinės paskirties pastatams. Be to, fasadinėje malūno dalyje yra įmūryti du juodi vulkaninės kilmės akmenys – vieni seniausių žemėje.

2001 m. vasario 13 d. senąjį malūną (svetainę – pirtį) nupirko dabartiniai savininkai Lena ir Viktoras Gaurilčikai. Pastatas atgimė kaip kaimo turizmo sodyba.

Ginučių vandens malūnas, Ignalinos raj.

Ginučių vandens malūnas saugomas valstybės kaip XIX a. technikos paminklas. Šiaurinėje pastato dalyje įrengta muziejinė malūno ekspozicija, o pietinėje dalyje – dviviečiai svečių kambariai su patogumais. Juose gali apsistoti iki 8 asmenų.

Jaukioje virtuvėje patiems galima pasigaminti maistą arba pietauti Ginučių kaime veikiančiose kavinėse. Malūne įrengta sauna, kur pasikaitinus atvėsti galima Srovės upėje ar po kriokliu. Norintys geriau pažinti parko ežerus ar pažvejoti, gali vietoje išsinuomoti valtis.

Ginučių vandens malūnas

Istoriniuose šaltiniuose minima, kad jau 1759 m. Užventyje veikė malūnas ant Ventos upės ir bravoras. Užvenčio vandens malūno ir spirito varyklos pastatas – vienas iš buvusio Užvenčio dvaro sodybos teritorijoje išlikusių pastatų. Vandens malūnas pastatytas vaizdingame dvaro parke, ant Ventos upės. Į Ventos tvenkinį šakas sumerkę gluosniai dar mena čia gyvenusią ir kūrusią rašytoją Šatrijos Raganą.

Šiuo metu Užvenčio vandens malūne puikiai dera garbinga istorija ir komfortiška šiandiena. Atkurta senoji turbina vėl gamina elektros energiją, restauruotos malūno salės laukia pokylio svečių. Malūne įrengtas sveikatingumo kompleksas su baseinu, pirtimi, treniruoklių sale. Taip pat viešbutis ir konferencijų salė. Šiandien malūnas ypač mėgiamas meno žmonių. Čia dažnai lankosi ir kuria Lietuvos bei užsienio menininkai, vyksta parodos ir koncertai. Malūno aplinkoje atgaivą randa ne tik kūnas, bet ir siela.

Užvenčio dvaro vandens malūnas

Nakvynė vienuolyne

Italų meistrų rankomis sukurtame vienuolyne ir bažnyčioje šiandien verda tiek religinis, tiek pasaulietinis gyvenimas. Dalyje pastatų gyvena ir jais rūpinasi vienuolės, kitoje įsikūręs svetingumo kompleksas „Monte Pacis“ – viešbutis ir restoranas. Pietinėje oficinoje, pastatytoje XVII–XVIII a. Sandūroje, veikia sakralinis Pažaislio vienuolyno ansamblio muziejus. Vienuolyne dažnai vyksta įvairūs koncertai.

Pažaislio vienuolynas Kaune

Lankytojams, konferencijų bei kitų renginių dalyviams, ieškantiems progos ilgiau paviešėti Kražiuose, Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre nuomojami poilsio kambariai.
Čia suteikiama galimybė atitrūkti nuo miesto šurmulio, pasilepinti ramybe didingame Kražių kolegijos pastate, kuris savo aplinka ir vidine dvasia skatina visas mintis išreikšti kūryba. Buvusiame vienuolyne, yra galimybė naktį praleisti miegant celėse.

Piligrimų namuose Domus Beati yra 16 kambarių, kuriuose vienu metu galime apsistoti iki 50 asmenų.
Siūlomi dviviečiai, triviečiai ir keturviečiai kambariai. Patate yra įrengtas liftas pagyvenusiems ar neįgaliems asmenims.

Visuose piligrimų namuose galima iš savų produktų pasigaminti maistą, kuri suvalgysite bendrame valgomajame. Greta piligrimų namų yra parkai, juose esantys fontanai, įrengtos vaikų žaidimo aikštelės su sporto treniruokliais suaugusiems, prekybos centras, netoli miesto centras, ir kitos įstaigos.

Dešiniajame Nemuno krante, nuo Kauno iki Jurbarko besidriekiančiame kelyje stūkso Panemunės pilis. Jos gyvavimo istorija siekia daugiau nei 400 metų.

Panemunės pilyje su erdviu uždaru kiemu įrengtas romantiškas keturių žvaigždučių viešbutis –restoranas „Best Baltic Panemunės pilis“. Nuostabūs Nemuno kranto vaizdai, senieji pilies parko tvenkiniai ir istorinė šios vietos didybė pakeri kiekvieną svečią visais metų laikais. Jis idealiai tinka ieškantiems poilsio gamtos apsuptyje ir išskirtinės atmosferos.

Panemunės pilis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)