2019 metais šalia Birštono miesto atidarytas aukščiausias Lietuvoje apžvalgos bokštas. Aikštelės aukštis siekia 45 metrus, o bokšto stogas net 51 metrą. Statinio forma panaši į koplytstulpį, o trikampio formos langeliai simbolizuoja žvaigždynus dangaus skliaute. Bokšto viduje 300 laiptų ir 6 atokvėpio vietos. Pasiekus viršūnę akis džiugina Nemuno ir Birštono miestelio vaizdai.

2. Šiaulėnų apžvalgos bokštas (Šiaulės kalno apžvalgos bokstas)

Netoli Radviliškio stovi Šiaulės kalno apžvalgos bokštas. 21 metro aukščio regykla pastatyta ant aukščiausios apylinkės kalvos, nuo kurios atsiveria rami dailių kalvelių, medžių bei krūmų kompozicija. O šalia esančiu taku galima nueiti iki Šiaulės kalno. Bokštas pastatytas 2016 metais, įrengta stovėjimo aikštelė.

Kalnų (Šiaulės kalno) apžvalgos bokštas

3. Kirkilų apžvalgos bokštas, Biržai

Gana įmantria forma pasižymintis Kirkilų apžvalgos bokštas esantis netoli Biržų miesto, primena kanoją, taip pat panašus į mėnulį. Pirmame aukšte įrengtas amfiteatras, o užlipus į viršų galime išvysti 30 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais. Lipti saugu ir vėsu, nes laiptus gaubia išorinės bokšto sienos. Apžvalgos aikštelė įrengta 30 metrų aukštyje. Na, o bendras 2015 metais pastatyto bokšto aukštis siekia beveik 32 metrus. Apačioje įrengta erdvi automobilių stovėjimo aikštelė, mediniai takai pasivaikščiojimui tarp smegduobių.

Apžvalgos bokštas

4. Puvočių apžvalgos bokštas, Varėna

Didžiausia Lietuvoje Dainavos giria, miškų masyvas esantis tarp Druskininkų ir Varėnos. Jame įsikūręs Puvočių apžvalgos bokštas. Skirtas mobiliam ryšiui, bet tai netrukdo saugiai užlipti į 30 metrų aukštyje įrengtą apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsiveria žalia miškų jūra. Bokšto apačioje kelios parkavimo vietos tarp medžių ir miško keliukas, kurio, neatidžiai važiuojant, galima nepamatyti.

5. Mindūnų (Labanoro) bokštas, Molėtai

Labanoro giria yra antras pagal plotą Lietuvos miškų masyvas, kurio pašonėje Molėtai ir nuostabusis ežerų kraštas. Šių gražių gamtos kūrinių sankirtoje stovi 36 metrų aukščio, 2015 metais pastatytas Mindūnų apžvalgos bokštas. Laiptai spiraliniai, stipriai siaurėjantys, todėl lipti patogiau išorine dalimi. Iki bokšto veda 2 kilometrų ilgio miško žvyrkelis.

Mindūnų apžvalgos bokštas


6. Medžių lajų takas, Anykščiai

2015 metais per socialinius tinklus išpopuliarėjęs Medžių lajų takas vis dar pasitinka gausiu lankytojų būriu. Takas tęsiasi 300 metrų ir tolygiai kyla iki 21 metro aukščio virš žemės. Tako pabaigoje bokštas, kurio apžvalgos aikštelės aukštis – 34 m. Iš jos regime visų apdainuotą Anykščių šilelį ir ramiai tarp medžių vingiuojančią Šventosios upę. Tai vienintelis bokštas, kuris yra mokamas ir turi liftą galintį į viršūnę užkelti neįgaliuosius. Vertėtų prisiminti, kad bilietų kasos yra dvi: bokšto papėdėje, bei tako pradžioje prie Puntuko akmens. Netoliese basų kojų takas, labirintų parkas, prie regyklos veikia kavinė, šalia yra dviračių takas.

Apžvalgos bokštas

7. Jurakalnio apžvalgos bokštas, Papilės miestelis

Jurakalnio apžvalgos bokštas – tai vos 15 metrų aukščio statinys simbolizuojantis gėlės žiedą ir stovintis ramia provincijos nuotaika kvepiančioje aplinkoje. Iš bokšto aikštelės atsiveria Ventos upės vingis ir Papilės miestelio panorama. 2015 metais pastatyto bokšto apžvalgos aikštelės porankiai, kaip ir daugumoje matytų bokštų, papuošti vardais, inicialais, amžinos meilės įžadais ir įvairiais piešiniais.

Jurakalnio apžvalgos bokštas - vienas lankomiausių objektų

8. Merkinės apžvalgos bokštas

Dzūkijoje įsikūręs neįprastos formos Merkinės apžvalgos bokštas kurtas taip, kad kuo labiau susitapatintų su jį supančia gamta. Apžvalgos aikštelės įrengtos 15 ir 25 metrų aukštyje, jos netaisyklingos formos primena stilizuotas pušų lajas. Nuo 2015 metais pastatyto bokšto viršaus atsiveria Merkinės ir Nemuno vingio vaizdai. Privažiavimas asfaltuotas ir patogus, verta paaukoti keletą minučių ir aplankyti bokštą važiuojant pakeliui.

9. Apžvalgos ratas, Zarasai

Nemėgstantys aukščio ir laiptų gali aplankyti 2011 metais atidarytą 17 metrų aukščio Zarasų apžvalgos ratą. Pojūčiai labai panašūs į bokšto, tik lipant nepavargstama. Nebent norite pajusti vandens gaivą, patikrinti Zaraso ežero vandens temperatūrą ar pasivaikščioti liepteliu. Tuomet jau teks pasinaudoti laiptais. Apačioje yra takas, kuriuo einant galima pasiekti ežero Didžiąją salą. Aplinka prie rato labai gražiai sutvarkyta, išskyrus vieną apgriuvusį pastatą.

10. Sirvėtos apžvalgos bokštas

2012 metais pastatyta Sirvėtos regykla – toks užmirštas bokštelis ant žole apaugusios kalvos. Apylinkės ir netoli esantis kaimelis kvepia ramybe, kurią drumsčia tik plentu pralekenčių mašinų garsas ir klibančių bokšto konstrukcijų girgždesys.

Didžiasalio apžvalgos bokštas (Sirvėtos regioninio parko direkcijos nuotr.)

Aukštesnių, žemesnių, įmantrių ir paprastesnių formų regyklų Lietuvoje yra daugiau nei trisdešimt. Sunku pasakyti kuris bokštas ar nuo jo atsiveriantis vaizdas palieka didžiausią įspūdį. Viena tik aišku, kad Lietuva nuo bokštų ir bokštelių viršaus visada atrodo labai miela, sava ir graži.