Europos parkas

Europos parkas įtrauktas į 50-tuką įdomiausių meno vietų pasaulyje, kurios pristatomos Amy Dempsey knygoje Destination Art. 55 ha teritorijoje įsikūręs šiuolaikinio meno muziejus po atviru dangumi įprasmina geografinį Europos žemyno centrą bei reprezentuoja didžiausius Lietuvos ir pasaulio skulptūros laimėjimus: čia eksponuojama daugiau kaip 100 meno kūrinių, kurių autoriai – 34 pasaulio šalių menininkai. Tai vienas įspūdingiausių šiuolaikinio meno muziejų Lietuvoje. Netikėtos skulptūrinės kompozicijos lankytojams atsiveria išraiškingame parko reljefe – ant kalvelių, greta ežerėlių ar miško tankmėje.

Joneikiškių k., Vilniaus raj.

Europos parkas. Magdalenos Abakanowicz rieduliai

Akmens skulptūrų parkas „Vilnoja“

Akmens skulptūrų parkas "Vilnoja" pakrikštytas ežero vardu. Monumentalių granito skulptūrų parkas išsiskiria ne tik savo kūriniais, sukurtais menininkų iš skirtingų pasaulio kampelių, tačiau ir savo ekspozicine erdve – skulptūros išsidėsčiusios ne tik sausumoje, dalis jų į lankytojus žvelgia iš ežero. Šiuo metu skulptūrų parke eksponuojamos virš 60 monumentaliu granito skulptūrų.

Sudervė, Vilniaus raj.

Skulptūra. Akmens skulptūrų parkas "Vilnoja"

Senovinės bitininkystės muziejus

Bitininkystės istoriją Lietuvoje pristatančiame muziejuje galima ne tik išvysti įvairiausių senovinių avilių bei bitininkystės įrankių, bet ir paragauti „Radvilų deserto“, nusilieti gryno vaško žvakę ar net pasinerti į medaus aromaterapiją! Muziejaus ekspozicijose sužinosite, kaip bitės buvo saugomos nuo meškų, išvysite mitologines bičių dievo ir deivės skulptūras, senoviškoje klėtelėje susipažinsite su augalais, kurie bitėms dovanoja medų.

Ignalinos rajonas, Stripeikiai

Mažosios Lietuvos paveikslų sodas

Šioje lauko galerijoje eksponuojami apie pusšimtis originalių meno kūrinių, kuriuose Lietuvos ir užsienio dailininkai savaip interpretavo ir atskleidė Mažosios Lietuvos kultūrą. Gamtos apsuptyje tarp medžių ar pievelėje sau vietą radę paveikslai sukuria autentišką, jaukią atmosferą ir kviečia į regiono tapatybę pažvelgti menininko akimis. Greta, buvusios spaustuvės pastate, įsikūręs knygnešių Meka vadinamas Martyno Jankaus muziejus lankytojams atveria duris į krašto rašytinio žodžio istoriją.

Raganų kalnas

Juodkrantėje aplink vaizdingą Eglių slėnį išsidėsčiusi unikali medinių skulptūrų ekspozicija lankytojus veda į paslaptingą lietuvių tautosakos pasaulį – kalne karaliauja velniai, raganos ir kiti herojai, sukurti medžio drožėjų iš visos Lietuvos. Juodkrantės sengirėje, dendrologiniame take, įkurdinta ir originali trijų metrų aukščio ir pločio garsų gaudyklė, kurioje skamba miško balsai.

Juodkrantė

Liaudies buities muziejus

Viename didžiausių (195 ha ploto) Europoje etnografijos muziejų po atviru dangumi eksponuojami visų Lietuvos regionų statiniai, atkurta Lietuvos valstiečių ir miestelėnų buitis, darbas ir tradicijos. Tai lyg sumažinta XVIII–XX amžių laikotarpį menanti Lietuva, kurioje išvysite šimtametes sodybas, malūnus, įvairias dirbtuves, žemdirbystės padargus, autentiškuose interjeruose pajusite laikmečio dvasią. Čia rasite ir įvairių veiklų – nuo amatų edukacinių užsiėmimų iki jodinėjimo žirgais.

Rumšiškės

Lietuvos liaudies buities muziejus

Žemaitijos kaimo ekspozicija

Muziejaus teritorijoje išsidėstę autentiški XIX a. pabaigos – XX a. pradžios pastatai, kurių viduje eksponuojami autentiški baldai, buities apyvokos reikmenys, atskleidžiantys to meto valstiečių gyvenseną ir buitį. Lankytojus čia pasitinka ir Lietuvos genofondiniai žemaitukų veislės arkliai. Muziejus siūlo įvairių edukacinių užsiėmimų, čia vyksta įvairios tradicinės šventės, klojimo teatro vakarai.

Telšiai

Grūto parkas

20 ha teritorijoje eksponuojama kone šimtas Lietuvos miestuose ir miesteliuose sovietmečiu stovėjusių, o atkūrus Nepriklausomybę – demontuotų ideologinių paminklų bei skulptūrų. Skulptūros išsidėsčiusios dviejų kilometrų ilgio ekspozicijoje, kurioje sargybos bokšteliai, lagerių fragmentai ir kitos detalės sustiprina režimą primenančią atmosferą. Muziejus, eksponuojantis tiek daug ideologinio turinio paminklų, yra itin retas, o galbūt ir unikalus reiškinys pasaulyje.

Grūto k., Druskininkų r.

Grūto parkas. Keturi komunarai

Orvidų sodyba-muziejus

Vienuolio pranciškono įkurtas ir išpuoselėtas muziejus po atviru dangumi – unikali, simbolinių prasmių kupina ir daug apmąstymų sukelianti erdvė, nusagstyta akmens skulptūromis, kryžiais, paminklais su tautine ir religine simbolika. Čia laukiami visi, norintys atsikvėpti nuo miesto šurmulio ir pabūti gamtoje, pasimėgauti jos ramybe. Atvykę galėsite ne tik apžiūrėti autentiškus meno kūrinius, grožėtis supančia gamta, bet ir pažvejoti greta esančiuose vandens telkiniuose ar pažaisti tinklinį.

Gargždelė, Kretingos r.

Plungės išmanusis parkas

Plungės kunigaikščių Oginskių rūmų parko kultūros ir gamtos paveldas atgimsta pasitelkus technologijas – lankytojai kviečiami dalyvauti augalų, gyvūnų bei kultūros turuose, o gyvą pasivaikščiojimą papildo mobiliojoje programėlėje aprašytos istorijos. Pačiuose rūmuose įkurtas regiono dailės muziejus kaupia ir eksponuoja po visą pasaulį pasklidusių žemaičių dailininkų kūrybą, pristato Plungės ir Oginskių giminės istoriją atspindintį kultūrinį paveldą.

Plungė

Plungės dvaro rūmai ir parkas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)