Pačiame miesto centre įsikūręs Tauragės krašto muziejus „Santaka“ veikia nuo 1990 metų, bet senove jis tikrai nedvelkia. Neseniai atnaujintas muziejus prikimštas modernių technologijų, todėl nuobodžiauti neleis net ir nesidomintiems istorija. Muziejuje įrengtos dinamiškos, nuolat kintančios ekspozicijos, vaizdo ir garso terapija.

„Šia vasarą pajutome, kad lietuviai tikrai daugiau keliauja, nori pažinti savo kraštą. Nors ir pernai nesiskundėme – modernizavus muziejų sulaukėme beveik 40 tūkstančių lankytojų“, - sėkme džiaugiasi muziejaus vadovas.

Pasak jo, vieni moderniausių sprendimų, atliekant muziejaus atnaujinimo darbus, buvo pritaikyti 1 iš 4 Tauragės pilies bokštų – Amžių bokšte. Čia, pasitelkus užsienio ekspertų pagalbą, įrengtos analogų Lietuvoje neturinčios vaizdo projekcijos.

„Siekiant nukelti lankytojus į laikotarpį, kai praėjus abiem pasauliniams karams Tauragės miestas liko ypač nuniokotas, bokšto rūsyje veikia instaliacija „Dingusi Tauragė“. Pirmajame aukšte buvo įrengti daugiau nei dešimt projektorių, kurių generuojamas vienas vaizdas yra rodomas per visą apvalią bokšto sieną. To Lietuvoje dar niekas nebuvo daręs, tad mūsų muziejus – pirmasis, turintis tokias vaizdo projekcijas“, – teigia muziejaus direktorius R. Vaitkus.

Tauragės krašto muziejus

Liftu nusileidę į bokšto rūsį, lankytojai supažindinami su miesto istorija, tačiau viskas pasakojama išties netradiciškai. Čia ypatingas dėmesys skiriamas tikrovei imituoti: niūri aplinka ir besimėtančios imitacinių ginklų nuolaužos leidžia pasijusti taip, lyg slėptumėtės bunkeryje, o virš jūsų vyktų karas.

Rūsyje tarp griuvėsių išnyranti giltinė ne vieną priverčia krūptelėti, o lyg to būtų mažą – ji juda ir atsisuka į žiūrovus esančius lifte. Šiurpius vaizdus ir ne rožėmis klotą miesto istoriją dar labiau paaštrina aplinkui kylantys azoto dūmai bei 360 laipsnių rodoma vaizdo projekcija.

Tauragės krašto muziejus

Panaši vaizdo projekcija įrengta ir antrajame aukšte esančioje poilsio erdvėje. Po šiurpiausios ekskursijos dalies, užlipus į antrą bokšto aukštą, galima ramiai atsipūsti stebint žvaigždžių skliautą bei girdint ramybę teikiančius garsus. Baltiški ženklai, beribės erdvės pojūtis padeda atsipalaiduoti ir pamiršti giltinę.

„Tai iš dalies primena vaizdą planetariume, tačiau mūsų muziejuje sukuriamas vaizdas – tai lyg stilizuotas kosmosas bokšto skliaute. Tai – lyg meditacijos kambarys, į kurį gera užeiti jau apžiūrėjus muziejų.“

Pasak muziejininko Imanto Tamošausko, ekskursija po visas milžiniško muziejaus ekspozicijas drauge su gidu užtrunka pora valandų, o kartais ir ilgiau – priklauso nuo lankytojų įsitraukimo.

Muziejuje veikiančioje gamtos ekspozicijoje lankytojai supažindinami su krašto gamtos įvairove. Salėje įrengti du dideli akvariumai su žuvimis, skirtinguose pasaulio gamtiniuose parkuose esančios kameros muziejaus ekranuose leidžia stebėti, ką šiuo metu veikia įvairūs gyvūnai, o norinčiųjų pailsėti laukia poilsio erdvė po nuolat žaliuojančiu medžiu. Pasirodo, tai tikras medis, kurio lapai apdoroti specialiomis medžiagomis, todėl yra apsaugoti nuo puvimo, trupėjimo.

Tauragės krašto muziejus

Modernių sprendimų, veiklų netrūksta ir istorijos bei etnografijos ekspozicijose. Su Tauragės krašto istorija susipažinti galima ne tik apžiūrint senovinius eksponatus, bet ir žaidžiant virtualius žaidimus-karus, dalyvaujant viktorinose. Modernus skaidrių stalas atskleidžia, kaip pasirinktose nuotraukose matomos šių dienų vietovės atrodė anksčiau, o tikras senovinis radijas, prie jo priėjus, groja atkurtus tarpukario įrašus.

Tauragės krašto muziejus

Rytiniame pilies bokšte garbaus archeologo prof. dr. Eugenijaus Jovaišos iniciatyva įsteigta archeologijos ekspozicija seniausiai krašto istorijai pažinti, kuri siekia pirmuosius amžius po Kristaus. Antrame aukšte pamatysite garsiojo Dauglaukio kapinyno radinių kopijas, kurį paliko Nemuno žemupio kultūros žmonės – skalvių protėviai. Vitrinose išvysite keletą radinių iš panašaus laikotarpio Vėluikių senkapio bei Opstainių apylinkių. Mažuosius ir jų tėvelius tikrai nustebins interaktyvi smėlio dėžė su kinetiniu smėliu, kurioje patys galėsite statyti savo piliakalnį, įtvirtinimus, kanalus ir gynybinius pylimus.

Tauragės krašto muziejus

Kelionę užbaigėme pilies rūsių menėse, kur kadaise buvo Rusijos imperijos muitinės kalėjimas. Interjeras įrengtas XIX a. pr. ampyro stiliumi, prisimenant pilies statybos metus. Čia įrengtame paslapčių kambaryje galima patirti įspūdingą kelionę požemiu po Tauragės žymiausias vietas arba pasižvalgyti į daugybę miniatiūrinių praeities vaizdelių daugiau kaip tūkstančio negatyvų fototekoje. Atverti įspūdingi dalies patalpų skliautai, išsaugotos išlikusios originalios „geležytų“ plytų grindys, visos patalpos pasiekiamos neįgaliesiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)