Kaltanėnų apylinkių grožiui neabejingas ir žurnalistas Edmundas Jakilaitis, prieš šešerius metus įsigijęs nuo miestelio istorijos neatsiejamą dvaro svirną. Pamatęs apleistą buvusio dvaro pastatą žurnalistas panoro čia įkurti muziejų ir renginių erdvę, kuri taptų gyvenvietės traukos centru. Ilgai nesvarstęs, drauge su bendražygiu Laurynu Šeškumi įsigijo vienintelį išlikusį dvaro statinį ir ėmėsi jo restauravimo.

„Šiuo metu išlikęs vienintelis XV – XX amžiais klestėjusio dvaro pastatas – svirnas. Maždaug 200 metų pastatas turi liaudies architektūros ir klasicizmo architektūros stiliaus bruožų, aukštos kolonos primena Vilniaus Arkikatedrą. Tiesa, nesitikėjome, kad paveldo saugomo svirno restauravimas ir visų reikalingų leidimų gavimas užtruks taip ilgai. Manėme, kad viską padarysime per trejetą metų, o štai jau prabėgo šešeri, – apie pastato atkūrimo darbus pasakoja E. Jakilaitis ir tikina, kad jau ateinantį pavasarį svirnas bus atviras lankytojams. – Norime Kaltanėnus paversti regiono traukos centru. Organizuosime renginius, sporto ir muzikos festivalius. Čia yra ideali aplinka rengti Aukštaitijos maratoną, pėsčiųjų, dviračių, lygumų slidžių žygius.“

Šalia svirno plyti prieš kelerius metus atnaujintas 12 ha Kaltanėnų dvaro parkas. Gaila, kad išpuoselėtas parkas beveik tuščias, lankytojų vos vienas kitas. Tačiau taip bus nebeilgai – kol svirne vyksta restauravimo darbai E. Jakilaitis sugalvojo, kaip pritraukti žmonių į milžinišką viešą erdvę.

„Per karantiną daugelis pramogų ir net pasivaikščiojimai pažintiniais takais buvo draudžiami, tačiau leisti laiką gryname ore su artimaisiais – galėjome. Taip gimė idėja sukurti žaidimą „Misija – lobis“ – saugią pramogą lauke, šalia svirno esančiame parke, dabar beveik tuščiame. Šiaip atvažiuoti ir vaikščioti po parką nėra labai įkvepianti veikla, o aktyvus galvosūkių žaidimas įtraukia. Tai sprendimas, kaip užpildyti viešą erdvę, ją pagyvinti, nedarant jokios intervencijos į parką. Be to, po atviru dangumi artimųjų draugijoje žaisti galvosūkių žaidimus galima bet kokiomis sąlygomis“, – įsitikęs naują nuotykių formatą sumanęs Edmundas Jakilaitis.

Tai pirmas toks pabėgimo kambario tipo projektas po atviru dangumi Lietuvoje. Šį mėnesį startavusį žaidimą galima žaisti vienai komandai (2–10 asm., kaina visai grupei 29 Eur) arba dalytis į dvi grupes ir rungtyniauti tarpusavyje (4–20 asm., kaina visai grupei 49 Eur).

„Žaidimo trasą kūrėme drauge su pabėgimo kambarių ekspertais „BreakFree“, tad ir „Misija lobis“ principas panašus kaip tų kambarių, tačiau čia viskas vyksta gryname ore. Pandemijos metu taip daug saugiau“, – apie naują projektą pasakoja E. Jakilaitis.

Į svirną atvykę žaidėjai peržiūri filmuką, kuriame pasakojama legenda apie paslėptą lobį –dalyviai jį suras tik atlikę visas užduotis. Visi galvosūkiai išmėtyti po milžinišką parką, istorinę dvarvietę ir miestelį ir pastebėti juos nėra itin lengva. Jie slepiasi pelkėje, ant medžių, akmenų, tiltų ir net šalia tekančioje Žeimenoje.

„Lobio link veda užuominos, gaunamos išsprendus galvosūkius ar atlikus užduotis. Kompanija gali žaisti kartu arba pasidalinti į dvi komandas ir stengtis misiją įveikti greičiau už draugus. Žaidėjams bus duodami specialūs lagaminėliai su žaidimui reikalingais įrankiais, bent vienas komandos narys turi turėti feisbuko „Messenger“ programėlę, į kurią bus siunčiamos užduotys. Beje, visos žaidimo stotelės yra stacionarios ir „atsistato“ pačios, todėl po vienos komandos žaidimo organizatoriams nereikia ateiti ir paruošti užduočių kitai grupei – tai itin svarbu tokioje didelėje teritorijoje.“

Azartišką pramogą vainikuoja lobio atradimas ir pergalės džiaugsmas, papramogavę gryname ore galėsite pasimėgauti lėtesne pažintimi su parku ar gamtos teikiamais vandens malonumais. Turistų dar neatrastame erdviame parke sutvarkyti takeliai, pastatytos pavėsinės, įrengti treniruokliai, vaikams laipioti – piramidės, prieplauka baidarininkams. Kadangi parkas vingiuoja Žeimenos pakrante, pastatytos persirengimo kabinos, įrengti lieptai, kad žmonėms būtų patogu prieiti prie skaidraus Žeimenos vandens. Parkas papuoštas medžio skulptūromis, akmenimis, rinktais visoje Lietuvoje.

Vien tik žaidimu – neapsiribos

Jau kitą pavasarį pergalę bus galima švęsti ir svirne veiksiančioje kavinėje. Šiuo metu trijų aukštų svirne zuja darbininkai – įrenginėjamas muziejus, kino teatras, kavinė, renginių erdvė, kurioje vyks konferencijos, fotografijų parodos, susitikimai su žinomais žmonėmis.

Pastato pirmame aukšte veiks kavinė, jai vadovaus žinomas šefas Vylius Blauzdavičius. Šalia kavinės autentiškame svirne įsikurs virtualus Lietuvos gamtos istorijos muziejus, jame bus pasakojama apie įvairius šalies regionus. Čia lankytojai galės „paskraidyti“ po visą Lietuvą – visi filmukai bus rodomi 360 laipsnių kampu. Moderniame muziejuje bus galima sužinoti visą šalies gamtos istoriją nuo pat ledynmečio. Antrame aukšte, erdvioje patalpoje, veiks konferencijų, renginių erdvė ir kino teatras.

„Kino teatras „Pasaka“ užtikrins repertuarą, todėl kokybiškais filmais bus galima mėgautis ne tik didmiesčiuose, bet ir Kaltanėnuose. Planuojame rengti ir naktinius kino seansus, galbūt net ir po atviru dangumi – juk svirnas baltas, galima ir ant jo rodyti filmus“, – ateities planus išduoda E. Jakilaitis.

Be to, šalia svirno esančioje teritorijoje bus rengiamos ir vaikų vasaros stovyklos. „Jau kitą vasarą visoje pievoje išdygs ekspedicinės britų palapinės. Stovykla bus skirta nuotykių ištroškusiems vaikams. Jų lauks naktiniai žygiai, baidarės, laužai, kinas, įvairūs renginiai. Stovyklas organizuosiu drauge su žinomu skautu ir šauliu Pauliumi Tamolė. Kavinės šefas su savo komanda maitins ir svirno svečius, ir stovyklaujančius vaikus. Kitą vasarą čia tikrai bus daugybė vaikų, veiks kavinė, vyks koncertai, žaidimo grupės užpildys parką, kraštas bus gyvas“, – grandioziniais planais dalijasi E. Jakilaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)