Dar po dešimtmečio, laukinio kapitalizmo karštymetyje, standartinį pasirinkimą papildė cukraus vata komerciniuose kioskuose šalia tilto į pilį ir nemažai užkandinių siūlančių likerį „Šaltmetinį“.

2020 metais standartinis apsilankymas Trakų pilyje, kibinai ir „Galvė“ gali likti kelionės repertuare, bet kur kas įdomiau atrasti savitus Trakus, kelionę pradedant kad ir nuo Angelų kalvos.

Tuoktuvių daugėja

Prasmės, gylio, kitokio požiūrio į perdėm materialų pasaulį galima sočiai pasisemti Angelų kalvoje. Ypač jei trumpą ekskursiją veda jo įkūrėjos Dominyka Dubauskaitė-Semionovė ir Lolita Piličiauskaitė-Navickienė. Po bet kuriuo angelu galite ir susižadėti, ir susituokti.

Pasirodo, paklausa tam yra. Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos atlekia ne tik į Užutrakį, Trakų pilį, bet ir Angelų kalvą.

L. Piličiauskaitė-Navickienė labai įtaigiai pasakoja apie kiekvieno angelo atsiradimo istoriją ir kodėl vos ne viso nėštumo laikotarpiu abu sutuoktiniai naujagimiui privalo lopšines giedoti ir kaip tai atsiliepia vaiko muzikinei klausai bei padeda naujagimiui lengviau išvysti pasaulį.

Ir tai tikrai turi efektą – šalia Angelų kalvos, Užugirio kaime, jau įsikūrė 12 naujakurių namų. „Angelų kalva nėra kryžių kalnas, nebūtina ten susikaupti“, – sako Lolita, patarianti kiekvienam atvykėliui pasinerti kiek į kitą būtį.

„Kitos būties“ sočiai ir Trakų kultūros namuose įsikūrusiuose Jurgitos Radžiūnaitės istorinės keramikos dirbtuvėse. „Istorinį grožį tiesiog perteikiau savo induose, o tai ir degti bei glazūruoti dubenys, ir kiek neįprastos molinės taurės, iš kurių smagu gerti kavą,“ – sako Jurgita, kuri teigia, kad istorinių meno dirbinių, o tuo pačiu ir neplastmasinės vertės, nori vis daugiau naujakurių ir nebūtinai iš Trakų.

Vos keli žingsniai nuo Jurgitos ir nedidelė, kiek improvizuota Editos Tamulytės dailės galerija „Fojė“.
„Fojė“ galerija, kurią įkūrė Edita, yra tapusi viso Trakų rajono meno orbita, kurioje lyg kaleidoskope sukasi įdomiausios profesionalaus meno parodos. Viena jų, veiksianti visą rugpjūtį – atkeliavo iš Prancūzijos. Parodos, pavadintos „Prikelta užmarštis“ autorė yra vengrų menininkė Timea Jankovics, fotografuojanti ir rengianti performansus iš buvusių psichiatrijos ligoninių.

Pietūs pas Mario

Nuo vienodo kibininio standarto galima per Senuosius Trakus pabėgti į Paluknį, „Green Street Cafe“ restoraną. Apie ten dirbančius Aušrą Zachaževską ir Mario Termine sklando legenda kaip apie pačią geriausią koktelių ir kavos vietą Dzūkijoje. Net dienos pietūs čia yra gurmaniški – be cepelinų ir šaltibarščių komplektuko.

„Mums reikėjo gražios erdvės, o ne karčiamos. Atitinkamai skiriasi ir meniu. Todėl ir kuriant „Green Street Cafe“ pykosi architektai su baldininkais“, – tiesiai šviesiai restorano kūrimosi procesą apibūdino Aušra.

Jei akys stačios nuo Mario espresso, pats laikas aplankyti Paluknio „Kremblių“ grybautojų komandą ir jos kapitoną Vytenį Daugudį. Jie – daugkartiniai Lietuvos grybavimo čempionatų nugalėtojai, pasaulio čempionai.

Mišką menkai pažįstančiam ir grybų neskiriančiam nesusipratėliui Vytenis su kolegomis siūlo pažintines programas „Lietuvos istorijos puslapiai miške“ ar „Grybavimas kaip sportas ir atsipalaidavimas“.

Sužadėtuvės danguje

Nuo Paluknio „Kremblių“ aerodromas ranka pasiekiamas. „Susižieduoja, peršasi, tuokiasi ir pas mus. Tiesa kiek dažniau tie, kam aviacija širdyje“, – plačia šypsena pasitinka Dalia Vainienė, Paluknio aerodromo vadovė.

Ji pripažįsta, kad į aerodromą žmonės renkasi skrydžiui aplink Paluknį ar iki Trakų. Svaiginantis malonumas skrydžiui aplink Paluknį ar iki Trakų asmeniui kainuoja nuo 25 iki 40 eurų priklausomai nuo kompanijos dydžio bei skrydžio trukmės.

Bendražygiai po Trakų apylinkes pakužda, kad tai smagiausias apsilankymas Trakų rajone be kibinų ir pilies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)