Ant Preilos, dar vadinamos Menininkų, kopos sovietmečiu mėgdavo tapyti dailininkai, todėl preiliškių tarpe prigijo ir antras jos vardas.

Nuo 53,3 metrų aukščio kopos atsiveria nuostabus vaizdas į marių pakrantę – toli pietuose netgi matosi Rusijos RFSR esantis Grobšto ragas. Arčiau kopos marių pakrantėje vingiuoja Preilos ragas ir įlanka. Kitoje marių pusėje aiškiai matosi Ventės ragas. Vaizdai labai gražūs į visas puses, o kelios kreivos pušys ant kopos viršūnės šią vietą paverčia labai fotogeniška.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aušra Feser sako, kad apie galimybę šį objektą pritaikyti lankymui buvo kalbama jau seniai, o laiptų įrengimas buvo itin reikalingas norint apsaugoti kopą nuo irimo procesų.

„Po 2014 m. gaisro buvo suskubta kirsti kalnapušynus, esančius šalia gyvenviečių. Taip buvo iškirsta plati šimtamečių kalnapušių juosta, supanti Preilą. Nupliko ir 53,3 metrus siekianti Preilos kopa, atvėrusi dar nematytus pamario vaizdus. Žmonės pamažu atrado takelį į kopą ir pradėjo ten lankytis.

Atvira smėlio juosta, vedanti į kopos viršūnę, vis platėjo, tad reikėjo arba užkloti takus šakomis, arba pritaikyti kopą lankymui.

Šių metų liepos 6 d. pirmas projekto etapas buvo užbaigtas ir lankytojai jau gali patogiai užlipti ant kopos, aukštesnės netgi už Parnidžio kopą. Kitam sezonui tikimės projektą pilnai užbaigti. Šiuo metu iki Preilos kopos viršūnės suskaičiavom 207 pakopas, bet jų bus dar daugiau“, - apie laiptų ir tako įrengimą Delfi pasakojo A. Feser.

Į pietus ir šiaurę driekiasi Didysis Kuršių nerijos kopagūbris, nutrūkstantis tik ties plačiausiomis nerijos vietomis – Bulvikio ir Birštvyno ragu, kur kopos buvo nupustytos toli į marias. Šioje nerijos dalyje Didysis kopagūbris yra žalias – jo viršūnes dengia kalnapušynai, o šlaitus ir tarpkopes – paprastosios pušies miškai, kurių dauguma buvo sodinti.

Takelis į mišką laiptų link prasideda ties pirmuoju gyvenvietės namu (Preilos g. 97). Lankytojų prašoma dviračius palikti šalia kelio. Patogesniam jų parkavimui dar šį sezoną žadama įrengti dviračių stovus ir informacinį stendą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)