Širvėnos ežeras yra seniausias dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje suformuotas 1575 m. užtvenkus dvi per Biržus tekančias upes. Ežero atsiradimas siejamas su Biržų ginybinės tvirtovės statyba. Anuomet ežeras saugojo tvirtovės bei miesto prieigas. Pelkėtoje vietoje išsiliejęs beveik 400 ha. ploto tvenkinys patikimai saugojo pilį ir miestą iš šiaurinės pusės.

1928 m., kai kitoje ežero pusėje esančiuose Astravo dvaro pastatuose įsikūrė lino fabrikas, per Širvėnos ežerą buvo nutiestas 525 m. ilgio ir 2,45 m pločio pėsčiųjų tiltas, jungiantis Astrava ir Biržų miestą.

2003 metais tiltas buvo rekonstruotas, iki jo nutiesti modernius pėsčiųjų ir dviračių takai su reikiama infrastruktūra. Tilto prieigose įrengti suoliukai, informaciniai ženklai, poilsio aikštelės, dviračių stovai, maudykla.

Dabar Širvėnos ežero plotas yra apie 325 ha, o 525 m ilgio tiltas per jį yra ilgiausias pėsčiųjų tiltas per ežerą Lietuvoje. Šiandieną šis tiltas gausiai lankomas žvejų, jaunavedžių, miestiečių ir miesto svečių, kurie nori pasigrožėti miestu, ežero ramybe ir tiltu pasivaikščioti iki Astravo dvaro.

Jau greitai tiltu bus galima iš miesto nukeliauti į Astravo dvarą. Šiuo metu dėl dvaro parko rekonstrukcijos darbų objektas lankytojams nėra prieinamas. Rekonstrukcijos metu siekiama atkurti visą parką, koks jis buvo anksčiau, – krantinę, gėlynus, želdynus, tvenkinius. Atnaujintas Astravo parkas lankytojams turėtų būti atvertas šią vasarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)