Visai šalia Biržų esančiame Kirkilų kraštovaizdžio draustinyje įrengtas įspūdingas apžvalgos bokštas yra beveik 32 metrų aukščio, o apžvalgos aikštelė įrengta kiek žemiau, 30 metrų aukštyje.

Pirmajame statinio aukšte yra erdvus amfiteatras žmonių susibūrimams, nedideliems renginiams ar tiesiog poilsiui, tačiau karštą vasaros dieną turistai čia neužsibūna.

Lipdami į bokštą pastebėsite ne tik informacinius stendus, bet ir paprastas baltas lentas. Jos įrengtos norintiems palikti savo inicialus. Bokšto prižiūrėtojai tikisi, kad „atsižymėjus“ šiose lentose nebeliks noro įsiamžinti ant Kirkilų apžvalgos bokšto, kuris jau gerokai „apipaišytas“.

Kol kilsite į 32 metrų aukštyje esančią apžvalgos aikštelę, bokšto „laiptinėje“ pamatysite įvairiose vietose įrengtus suoliukus poilsiui. Jie aktyviai naudojami, nes iškart pakilti ne visiems pavyksta, daug kam pritrūksta oro, ima skaudėti kojas.

Įspūdingą bokšto formą nustelbia tik iš pačios viršūnės atsiveriantys nuostabūs vaizdai – 30 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų draustinio ežerėliais, kurių skersmuo – apie 35 m ir daugiau. Pirmi žingsniai viršūnėje dažnam turistui būna labai nedrąsūs. Grindys padarytos iš metalinių plokščių su mažytėmis skylutėmis, todėl turintiems aukščio baimę po kojomis geriau nežiūrėti. Tiesa, ilgėliau stoviniuojant galima pajausti, kad bokštas nuo vėjo kiek juda.

Biržai dar vadinami „Prasmengančios žemės kraštu“, nes čia žemės paviršius aktyviai formuojasi nuolat keisdamas kraštovaizdį. Gruntiniam vandeniui išplovus gelmėje esančius gipso klodus, įgriūva žemė, taip susidaro paslaptingos smegduobės virtusios ežerėliais, su plika akimi matomomis sieros bakterijomis.

Saulėtą dieną smegduobių vandenyje atsispindi medžiai, gulbės, grimztančią valtį primenantis apžvalgos bokštas. Ežerėliuose nardo ir žuvų pulkai. Kartais, esant tam tikroms sąlygoms, vasaros metu ežerėliai nusidažo įvairiomis spalvomis. Tai unikalus reiškinys Europoje, nes ežerėliuose galima aptikti žaliųjų ir purpurinių sieros bakterijų kolonijų, kurių dar randama tik Italijoje. Nuostabą kelia ir negausi, bet savita telkinių gyvūnija. Be populiarių Lietuvos vandenų žuvų Kirkilų ežerėliuose aptinkamos menkės, kurios, spėjama, čia patenka per požeminius vandens kanalus.

Vietiniai sako, kad apylinkėse turbūt nėra nei vienos sodybos, kurioje nebūtų atsiradusi smegduobė. Vien dėl šios priežasties Kirkilų apžvalgos bokšto statybos kainavo brangiau negu kitų panašaus dydžio statinių, kadangi prieš tai reikėjo kruopščiai ištirti žemės gelmes, kad vieną dieną smengančios valties formos bokštas tikrąja to žodžio prasme neprasmegtų.

495 000 eurų – tiek kainavo šis apžvalgos bokštas. Sukurtas išskirtinės architektūros statinys, suteikia galimybę pasižvalgyti į Kirkilų ežerėlius iš aukštai, o sprendžiant pagal sutiktų lankytojų skaičių – investicija pasiteisino.

Šalia bokšto įrengtas ir pasivaikščiojimo takas, kuriuo einant galima stebėti šiuos unikalius vandens telkinius iš labai arti. Prieš porą metų Biržų regioninio parko darbuotojai Kirkiluose įrengė naują pažintinio tako dalį. Čia pastatyti trys pontoniniai tiltai. Jais galima pereiti ežerėlius ir apeiti pažintinį taką ratu. Anksčiau tai padaryti pavykdavo ne visada. Pasirodo, karstiniuose ežerėliuose vandens lygis būna skirtingas, todėl stacionarius lieptus vanduo pavasarį apsemdavo, kiti būdavo itin iškilę virš vandens. Dabar pontoniniai tiltai kyla ir leidžiasi kartu su vandeniu.

Karštą dieną šiame įstabiame gamtos pažinimo komplekse trūksta tik kiosko, kuriame būtų prekiaujama ledais ar šaltu vandeniu. Tebūnie ir už didesnę kainą, vis tiek atsirastų kas pirktų, ypač aukščio bijantys lankytojai, belaukiantys savo drąsių bičiulių.

Norintiems sužinoti daugiau – interaktyvi ekspozicija

Norintiems dar išsamiau susipažinti su šios saugomos teritorijos išskirtinėmis vertybėmis verta apsilankyti Biržų regioninio parko lankytojų centre. Čia įrengtoje ekspozicijoje galėsite išsamiai susipažinti su smegduobėmis, įgriuvomis, įdomiais geologiniais procesais.

Užėję į centrą pasijusite lyg patekę į pačią smegduobę, nes jus „pasitiks“ šaltas stiklinis priimamasis. Ekspozicijoje įrengti interaktyvūs stendai – žaidimai „Smegduobių raidos procesas“, „Karstinių ežerėlių ekosistema“. Stendas, veikiantis kaip smėlio laikrodis, imituoja smegduobės griūtį, kiti stendai vaizduoja smegduobes prieš griūtį ir po griūties. Visa tai lankytojams padeda suprasti apie vykstančius gamtos reiškinius Biržų krašte.

Antroje ekspozicijų salėje lankytojams parengta mineralų bei uolienų ekspozicija, supažindinanti su krašto geologiniais turtais. Lankytojų laukia dar vienas įdomus pažintinis interaktyvus kerno ekspozicijos stendas, kurio pagalba lankytojai gali pajausti gręžinio gylio mastelį ir pažinti geologinių sluoksnių kaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)