Apžvalgos bokštai traukia dar ir dėl to, kad dalis jų yra išskirtinės konstrukcijos ir architektūros, tarsi skulptūros tapusios Lietuvos kraštovaizdžio dalimi.

Primename, kad apžvalgos bokštuose reikia laikytis saugumo reikalavimų, juose leidžiama vienu metu lankytis iki 5 žmonių, arba tik šeimos nariams, būtina išlaikyti atitinkamus atstumus ir kt. Lankytojams rekomenduojama dėvėti apsaugines kaukes.

Daugiau įdomių lankytinų vietų Lietuvoje – portale „We Love Lithuania“

Birštono apžvalgos bokštas

Šis visų apžvalgos bokštų karalius yra aukščiausias Lietuvoje. Bokšto vieta parinkta ant Škėvonių gūbrio, mažai urbanizuotoje teritorijoje, 92 m virš jūros lygio. Čia už 240 metrų teka Nemunas, pietrytinėje dalyje atviras laukas, šalia miškas, matosi Birštono panorama, Nemuno slėnis.

Į dangų virš Nemuno kilpų regioninio parko jis stiebiasi net 55 metrus (apžvalgos aikštelė – 45 m aukštyje). Jo konstrukcija neįprasta – primena senųjų gynybinių pilių bokštą arba bažnyčios varpinę.
Norintiems pasigėrėti atsiveriančia kurorto panorama reikia įveikti nei daug nei mažai – 300 laiptelių.

Birštono apžvalgos bokšto atidarymas

Merkinės apžvalgos bokštas

Įkopę į šį vieną aukščiausių Lietuvoje 26 m aukščio bokštą, plačiai apžvelgsite didžiausios Lietuvos upės Nemuno slėnį ir kiek akys užmato besidriekiančius Dzūkijos nacionalinio parko miškus – ne veltui šis Lietuvos regionas yra pats miškingiausias.
Bokšto apžvalgos aikštelės įrengtos 15 ir 25 metrų aukštyje, jos primena stilizuotas pušų lajas.

Apžvalgos bokštas Dzūkijos nacionaliniame parke

Kirkilų apžvalgos bokštas

Aktyviais karstiniais reiškiniais išsiskiriantį Biržų regioninio parko kraštovaizdį įdomu pamatyti iš 30 metrų aukščio apžvalgos bokšto. Jis primena Mėnulį, nuo jo viršaus atsiveria galybė ežerėlių.
Tai ne kas kita, o vandens prisipildžiusios įgriuvos, kurios vasarą nusidažo įvairiomis spalvomis.

Mindūnų (Labanoro) apžvalgos bokštas

Bokštas atidarytas 2015 rugsėjo mėnesį ir skirtas apžvelgti Labanoro regioninio parko kraštovaizdžio įvairovę, susipažinti su jame esančiais Baltaisiais Lakajais, Juodaisiais Lakajais, Siesarties ežeru, su salomis bei garsiąja Labanoro giria.

Bokšto apžvalgos aikštelės aukštis 36 m. Iki viršaus teks įveikti 214 laiptelių.

Apžvalgos bokštas Labanoro regioniniame parke

Anykščių medžių lajų takas

Lajų takas yra vienas žymiausių pasivaikščiojimo takų ne tik Lietuvoje, bet ir visame Pabaltijyje. Tai pirmasis šiame regione takas, kuris vingiuoja Anykščių šilelio medžių viršūnėmis, nuo žemės pakildamas net į 21 m aukštį.

Anykščių regioniniame parke esantis lajų takas driekiasi 300 m ir baigiasi 34 m aukščio apžvalgos bokštu, iš kurio galima pasigrožėti įspūdinga poeto A. Baranausko apdainuoto Anykščių šilelio gamta bei Šventosios upės vingiais, o tolumoje pamatyti aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštus.

Drevernos apžvalgos bokštas

Apžvalgos bokštas Drėvernoje atidarytas 2015 m. Į Drevernos apylinkes, marias, Naglių gamtinį rezervatą galėsite pažvelgti iš 15 metrų aukščio apžvalgos bokšto taip, kaip kadaise čia žvelgė milžinai.

Veisiejų apžvalgos bokštas

Už kilometro nuo Veisėjų, ant Snaigyno ežero kranto stovi vėjo sūkurio formos apžvalgos bokštas. Iš 15 metrų aukštyje esančios apžvalgos aikštelės galima grožėtis Veisėjų panorama, Snaigyno ežero ir jo salų vaizdais.

Apžvalgos bokštas Veisiejų regioniniame parke

Zarasų apžvalgos ratas

Unikalus ir analogų Lietuvoje neturintis statinys yra 17 metrų aukščio ir net 34 metrų pločio, nuo jo atsiveria įspūdingas vaizdas į Zaraso ežerą bei Zarasų miesto apylinkes.
Nusileidus laipteliais žemyn, galima keliauti Zaraso ežero pakrantę juosiančiu taku, kuris tęsiasi beveik pusantro kilometro.

Zarasų apžvalgos ratas

Metelių apžvalgos bokštas

Pietinėje Metelių kaimo dalyje (Lazdijų raj.), prie kelio Nr. 181 Seirijai – Simnas – Igliauka, stūkso 15 metrų aukščio Metelių apžvalgos bokštas. Nuo jo galima apžvelgti vertingiausius Metelių kraštovaizdžio draustinio objektus – Metelio ežerą, paukščiams svarbią šlapią Kemsinės pievą, Metelių kaimą, kitoje ežero pusėje stūksantį Papėčių piliakalnį. Matomas siauras Dusios ežero ruožas.

Nuo bokšto patogu stebėti Metelio ežero vandens paukščius nuo ankstyvo pavasario ir iki vėlyvo rudens. Ryškiausiai paukščiai matomi popietės ir vakaro valandomis. Šiltuoju metų laiku Metelio ežero įlankoje plaukioja dideli būriai gulbių nebylių ir juodų nardančių paukščių, laukių. Gegužės mėnesį nuo bokšto retkarčiais girdimas duslus didžiojo baublio baubimas.

Apžvalgos bokštas Metelių regioniniame parke

Jurakalnio apžvalgos bokštas

Šalia Jurakalnio geologinės atodangos ir atragio stovi 15 m apžvalgos bokštas. Nuo jo atsiveria nuostabus vaizdas į išraiškingą Ventos upės slėnį, Papilės miestelį bei lankytinus objektus: Jurakalnio geologinę atodangą ir atragį, Papilės I ir II piliakalnius, Šv. Juozapo bažnyčią, Penkiolikakamienę liepą ir kt.

Jurakalnio apžvalgos bokštas - vienas lankomiausių objektų

Siberijos apžvalgos bokštas

Iš 15 m aukščio bokšto matyti Platelių ir Beržoro ežerai, Siberijos pelkė – viena vertingiausių pelkių Žemaitijos nacionaliniame parke, Beržoro kaimas, pietinė Platelių miestelio dalis, Liepijų miškas.

Apžvalgos bokštas Žemaitijos nacionaliniame parke

Kalnalio apžvalgos bokštas

Kalnalis įsikūręs vaizdingoje vietovėje, apjuostoje plačių Salanto ir Kūlupio slėnių. Čia stūkso 15 m aukščio apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria kerinti Salanto senslėnio ir Imbarės piliakalnio panorama.

Aukštagirės apžvalgos bokštas

Mišku apaugęs Aukštagirės kalnas (aukštis 215,1 m) stovi Šilalės rajono Bilionių seniūnijos Aukštagirės kaimo teritorijoje. Aplink kalną auga miškai. Aukštagirės kalnas – tai aukščiausia Aukštagirės geomorfologinis draustinio, kuris įeina į Varnių regioninio parko teritoriją, kalva.

Šiliniškių apžvalgos bokštas

Aukštaitijos nacionaliniame parke stovintis išskirtinių formų Šiliniškių apžvalgos bokštas yra pirmoji apžvalgos aikštelė Lietuvoje, įrengta ant mobiliųjų telekomunikacijų anteninio bokšto.

Aikštelę, priėmus bendrą susitarimą su Aukštaitijos nacionaliniu parku, 2004 m. įrengė viena šalies telekomunikacijų bendrovių. Greičiausiai dėl to vietiniai šį bokštą kartais vadina visai paprastai – tiesiog Bitės apžvalgos bokštu arba Ginučių apžvalgos bokštu – tai visai netoli esančio Ginučių kaimo pavadinimas.

Apžvalgos aikštelė įrengta 30,50 m nuo žemės, o bokšto aukštis iš viso siekia 60 m.

Švenčionių apžvalgos bokštas

Nuo Švenčionių, arba kitaip vadinamo Kochanovkos (dabar kaimas susigrąžinęs senąjį Meilūnų pavadinimą) apžvalgos bokšto, pastatyto 2008-aisiais, atsiveria Šventos ir Sirvėtos kraštovaizdžio draustinių miškų panoramos, matyti giliame slėnyje tyvuliuojančio Bėlio ežero kontūrai.

Didžiasalio apžvalgos bokštas

Šis 2013 metais pastatytas bokštas dėl savitos konstrukcijos dar yra vadinamas „Arka“. Iš bokšto apžvalgos aikštelės atsiveria Didžiasalio kaimo ir Sirvėtos regioninio parko kalvota kraštovaizdžio panorama.

Didžiasalio apžvalgos bokštas (Sirvėtos regioninio parko direkcijos nuotr.)

Krekenavos regioninio parko apžvalgos bokštas

Jis stovi Panevėžio rajone, Krekenavos regioniniame parke, šalia Lankytojų centro. Bokštas pastatytas 2014 m., jo aukštis 30 metrų. Žmonės gali pasikelti į 25 metrų aukštyje esančią apžvalgos aikštelę ir pasigrožėti Krekenavos regioninio parko panorama. Pakrantėse pjaunami krūmai, retinamos medžių šakos, kad parko svečiams atsivertų vingiuojantis Nevėžis.

Krekenavos regioninio parko apžvalgos bokštas

Lygumų apžvalgos bokštas

Lygumų kalnas yra pietiniame Vajuonio ežero krante. Ši, trijų ežerų supama, 180 m aukščio virš jūros lygio siekianti plokštikalnė yra tarsi milžiniška apžvalgos aikštelė. Į šiaurę tyvuliuoja Vajuonis. Į pietus nuo Akmeniškių kaimo atsiveria panorama į Kretuonykštį. Vieta pasirinkta neatsitiktinai – iš čia visas Kretuono ežeras matosi kaip ant delno. Kalno papėdėje auganti senų medžių alėja žymi kadaise čia buvusio dvaro vietą.

Puvočių apžvalgos bokštas

Bokštas stovi šalia Dzūkijos nacionaliniam parkui priklausančio etnografinio Puvočių kaimelio, esančio Varėnos rajone, tarp Merkinės ir Marcinkonių.

Apžvalgos aikštelė, įrengta 30 metrų aukštyje, mobiliojo ryšio bokšte. Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria visas Puvočių kaimelio grožis ir dideli Varėnos rajono miškų horizontai.

Rubikių apžvalgos bokštas

Šalia Bijeikių piliakalnio pastatytas 15 m. bokštas su apžvalgos aikštele, nuo kurios atsiveria nuostabi Rubikių ežero ir apylinkių panorama.

Giedrą dieną tolumoje galima pamatyti Burbiškio ir Mačionių kaimus ar Leliūnų bei Debeikių bažnyčių bokštus.

Anykščių Rubikių apžvalgos bokštas

Sartų ežero (Baršėnų) apžvalgos bokštas

Sartų ežero apžvalgos bokštas stovi Baršėnų kaime, Rokiškio rajone, Sartų regioninio parko teritorijoje. 2006 m. jis pastatytas privačiomis lėšomis. Sartų ežero apžvalgos bokštas yra 33 metrų aukščio.

Šiaulės žemės apžvalgos bokštas

Tytuvėnų regioniniame parke, tarp Šiaulėnų ir Šaukoto esančiuose kalneliuose esantis apžvalgos bokštas, atveria fantastiškus Šiaulėnų ir Šaukoto apylinkių vaizdus.

Užlipus į jį atsiveria kvapą gniaužianti panorama: galima pamatyti ne tik Radviliškio miestą ir jo apylinkes, bet ir Rėkyvą. Prie bokšto įrengtas pėsčiųjų takas, juo galima nueiti iki Kudinų piliakalnio, kitaip vadinamu Šiaulės kalnu. Netoliese yra Varpinės kalnas, šiek tiek atokiau – Kartuvių kalnas.

Vilkakalnio (Ignalinos) apžvalgos bokštas

Ignalinos miesto teritorijoje, virš Žaliojo (Šiekščio) ežero, šalia Lietuvos žiemos sporto centro, ant kalno yra 25 m aukščio apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria nuostabūs panoraminiai vaizdai.
Kažkada šioje vietoje stovėjo medinis šuolių su slidėmis tramplinas ir jis buvo aukštesnis už šį bokštą.

Tytuvėnų apžvalgos bokštas

Šis apžvalgos bokštas, lankytina vieta Kelmės rajone, Tytuvėnų regioniniame parke ant Kokmaniškės (Majako) kalno, kurio aukštis siekia 162,4 m virš jūros lygio. Užlipus į kalną bei įkopus į bokštą atsiveria įspūdingas Tytuvėnų apylinkių kraštovaizdis.