Į Pakruojo dvarą, kur atvykęs pasijauti, kaip tikrame XIX amžiuje, vien tik nuvažiuoti ir pasivaikščioti parko takeliais dabar jau nebepakanka – jame tarsi iš istorinės knygos puslapių atkurtas verda tikras praeityje vykęs gyvenimas.

Neįprastais Kinijos žibintų ir Gėlių festivaliais išgarsėjęs dvaras pramogauti kviečia visus metus. Visiems norintiems pailsėti ir tapti dvariškų pramogų dalyviais čia siūloma išbandyti Gyvojo muziejaus ekskursijas. Vidurdienį prasidedanti programa rengiama kiekvieną šeštadienį, o šiltaisiais metų mėnesiais – ir sekmadieniais.

Nesvarbu, už lango žiema ar vasara – dvaro gyvenimas verda ištisus metus ir kviečia jus bent kelioms valandoms tapti nepamirštama to dalimi. Dvaro prieigose svečius pasitinka baronas, kuris mums aprodė didžiausią dvarą Lietuvoje bei papasakojo, ką čia galima nuveikti.

Šiandien šis dvaras turi daugiau kaip tris dešimtis išlikusių ir lankytinų pastatų, jame atgaivintas ir atkurtas tikras XIX amžiaus gyvenimas. Čia su visa šeima galima ne tik aplankyti kiekvieną dvaro kertelę, tačiau ir mokintis senovinių amatų – audimo, avies kirpimo ir vilnos vėlimo, puodininkystės, kalvystės, bitininkystės, aludarystės.

Pakruojo dvaras

Dvare turistai savo akimis gali išvysti kaip yra kerpama avis, o norintys gali pabandyti tai padaryti savo rankomis. Po nukirpimo vilna plaunama, valoma, šukuojama ir patenka į vilnos vėlėjos rankas, kur gimsta tikri meno kūriniai, puošiantys ir didelį, ir mažą.


Dvaro rūmuose veikiantis autentiškas restoranas, skirtas išbandyti ir pasimėgauti tuo, ką valgė didikai prieš daugiau nei šimtą metų.


Apie dvare vykstančias prašmatnias puotas buvo kalbama visame krašte, o šiandien čia gali vakarieniauti kiekvienas mirtingasis. Tereikia iš anksto užsisakyti pietus ar vakarienę dvariškoje aplinkoje.

Pakruojo dvaras šiandien

18 a. pabaigoje baronas Vilhelmas fon Ropas vedė Aleksandrą Miunsterytę, kurios šeimai priklausė dvaras. Taip nedidelį medinį dvarelį baronas Ropas gavo kaip kraitį ir jis tapo jo nuosavybe. Nuo to laiko dvare šeimininkavo net penkios Ropų kartos, o medinis dvarelis tapo vienu ryškiausių dvarų visame krašte.

Šiandien dvaro antrame aukšte veikia viešbutis. Čia yra 11 Barono svečiams skirtų kambarių, kurie atveria duris visiems, norintiems ypatingo laiko ir istorija alsuojančios prabangos. Nakvynė čia kainuoja nuo 60 eurų dviem asmenims.

Pakruojo dvaras šiandien


Beveik 50 hektarų plotą užimančioje dvaro teritorijoje vėl veikia smuklė, kalvė, alaus bravoras, skalbykla, spirito varykla, žirgynas, o tarp dviejų malūnų esančiame malūninko name įrengtas dar vienas viešbutis ir SPA kompleksas, kuriame svečiai gali mėgautis masažais ir pirtimi.

Šiame dvare žmonės gali ne tik susipažinti su aristokratiško gyvenimo teikiamais malonumais, bet ir pasimėgauti gamta bei ramybe. Pasak Barono, vaikštinėdami arba važinėdami karieta po milžinišką dvaro teritoriją, žmonės pamiršta rūpesčius, praranda laiko pojūtį ir mėgaujasi akimirka. Būtent tiems, kas nežvilgčioja į laikrodį labiausiai pasiseka pasinerti į surežisuotą dvaro žaidimą ir namo išvykti pilnomis kišenėmis įspūdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)