Kažkaip keistai ir blogai lietuviai daug metų darė. Važiuodavo į gamtą, užsisakydavo kaimo turizmo sodybą ar kokį ištaigingą dvarą ir ten keldavo audringus vakarėlius. Liejosi alkoholio jūra, o tada, žinoma, kankindavo pagirios, nuo skausmo plyšdavo galva. Visai ne taip turi būti – gamtoje reikia pailsėti, atsigauti, net gi pasigydyti. Kaip ir kur tai daryti? DELFI Kelionių skaitytojai, jūsų dėmesiui – straipsnių ciklas – Patraukliausios Lietuvos sveikatos turizmo vietovės. Tai, ką privalote aplankyti ir išbandyti šiais metais.

Širdis dainuoja matant kaip į gerą keičiasi mūsų šalis. Tampame kultūringesni, modernesni, ekonomistai sako, kad ir turtingesni. Vieni pliusai. Pastebėjau, kad stipriai keičiasi ir keliaujančių po mūsų šalį poreikiai. Nebetenkina tik plika, nyki banketinė salė šalia pirtelės. Nebeįdomu, nusibodo, pakeliavome ir pamatėme, kad gali būti daug geriau. Pradėjome reikalauti išskirtinumo, grožio, švaros. Ir labai teisingai, kad viešai skundžiamės prastomis viešbučių ar sodybų sąlygomis. Dėmėti čiužiniai, purvinos grindys, neveikiančios rozetės. Aš negaliu suprasti, kaip galima tokiose vietose priiminėti klientus ir dar imti iš jų pinigus... Apsiraminkite, gerbiami verslininkai. Darykite tvarką, remontuokitės ir siūlykite naujovių. Tada ir atvažiuosime.

Dabar „ant bangos“ sveikatinimosi poilsis. Lietuviai vis labiau mėgsta savaitgalius praleisti SPA centruose, pasibūti gydyklose, sanatorijose, pailsėti ramioje vietoje, kad po sunkių darbo dienų atsigautų nervų ląstelės. Labai teisingas požiūris. Tikriausiai nieko nenustebinsiu, bet būtent taip jau daugybę metų ilsisi mūsų kaimynai iš Skandinavijos šalių. Jie puikiai supranta, kas yra tikrasis poilsis. Tikriausiai todėl nuolat papuola į laimingiausių pasaulio šalių sąrašus. Juk pailsėjęs žmogus – laimingas žmogus.

Būtent todėl Europos Komisijos projektas EDEN („European Destinations of Excellence“), kviečia senajame žemyne ieškoti unikalių ir naujų vietų, kurių dar nepasiekė masinis turizmas. Kiekvienais metais visoje Europoje renkamos patraukliausios turizmo traukos vietovės atskleidžia netikėtą, ypatingą, įdomiausių patirčių kupiną kelionę į šalies gilumą. Ten, kur gal niekuomet nebūtumėte užklydę. 


Kasmet EDEN apdovanojimus gauna mažai žinomos turizmo vietovės įvairiose Europos šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje. Geriausias dalykas yra tai, kad žinia apie laimėtojus pasklinda po visą žemyną.

Projektą „Patraukliausios Europos turizmo traukos vietovės“ (EDEN) įgyvendina nacionalinė turizmo skatinimo agentūra "Keliauk Lietuvoje", remia Europos Komisija.

Pagyrų, apdovanojimų ir mūsų visų reklamos iš lūpų į lūpas yra vertas pirmąją vietą užėmęs Paliesiaus dvaras. 2010 metais keliaudamas po Ignalinos apylinkes jį atrado, o vėliau ir įsigijo gydytojas, medicinos profesorius, daug metų Jungtinių tautų Pasaulio sveikatos organizacijoje dirbęs Julius Ptašekas. Mediką tiesiog užvaldė romantiški jausmai ir vizija, kad apleistą, apgriuvusį ir pamirštą XVIII amžiaus dvarą galima paversti ypatingą vietą, kurią žmonės ne tik norės lankyti pramogos tikslais, bet ir tam, kad pasigydytų.

„Vos pirmą kartą čia atvažiavau, iškart pajutau, kad ši vieta turi labai daug perspektyvų. Nors viskas atrodė tragiškai, žinojau, kad investavus daug pinigų ir darbo galima tai pakeisti. Ir dabar džiaugiuosi, kad tai pavyko“, - sako Paliesiaus dvarą naujam gyvenimui prikėlęs vyras.

Net keturis metus vyko atstatymo, restauravimo ir remonto darbai, kol galiausiai 2014-ais Paliesiaus dvaras vėl buvo atidarytas. Dar keletą metų naujasis savininkas, gydytojas Julius grynino idėją, kaip čia viskas turėtų būti ir jam pavyko. Dabar tai ne šiaip sau dvaras, tai visas kompleksas: svečių kambariai, SPA, restoranas, moderni koncertų salė, ir svarbiausia, tai, kas labiausiai čia traukia lankytojus – Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinika.

„Norėjau, kad atgimęs dvaras būtų naudingas žmonėms, kad jame praleistas laikas keltų tik malonius ir teigiamus prisiminimus. Todėl iškart pasakiau, kad nedarysiu čia eilinės kaimo turizmo sodybos, ir pas mus nevyks jokie korporatyviniai vakarėliai, nepriimsime jubiliejų ir išleistuvių puotų. Net ir ne visas vestuves pas save įsileidžiame. Viską darau iš širdies, todėl noriu, kad mūsų svečiai tą vertintų ir suprastų, koks ypatingas yra šis dvaras, kokia teigiama energetinė aura čia sklinda“, - sako šios vietos šeimininkas Julius Ptašekas.

Vienu metu dvare gali apsistoti tik 25 žmonės, todėl kiekvienas svečias gauna daug šeimininkų dėmesio ir rūpesčio. Visi kambariai – unikalūs, su ypatingomis detalėmis, antikvariniais baldais. Dvaro šeimininkas didžiuojasi, kad niekur kitur pasaulyje nerasite nieko panašaus. Nors ši vieta kaime, kambariuose – miestietiškas komfortas, švara, viskas taip, kad patiktų net įnoringiausiems atvykėliams.

„Tik dėl būtinybės turime wi-fi interneto ryšį, tačiau televizorių atsisakėme. Norime, kad žmonės pailsėtų nuo didžiulio informacijos srauto, kad pabūtų patys su savimi“, - aiškina gydytojas. Ir apgailestauja, kad sprendimas neturėti televizorių tarsi barjeras dvarui vadintis viešbučiu. „Pagal taisykles, visi viešbučiai mūsų šalyje turi juos turėti, tai tarsi privalumas. Bet aš manau kitaip“, - šypsosi medikas.

Ilgus, vešlius ūsus nešiojantis gydytojas gyvena ir dirba Vilniuje, tačiau kiekvieną savaitgalį lekia čia, į savo dvarą. Nebūtinai su nakvyne, kartais tiesiog tam, kad restorane suvalgytų tobulai, pagal prancūzišką receptą ruoštų jaučio žandų pietums arba pusryčiams vietinėje dvaro kepyklėlėje keptų švediškų cinamoninių bandelių.

„Gal ir nustebinsiu, bet pagrindiniai mūsų svečiai atvyksta ne iš Vilniaus ar Kauno, o iš Švedijos. Atskrenda lėktuvais, atvažiuoja mašinomis ir autobusais. Švedai sako, kad pas save neturi nieko panašaus, todėl iš lūpų į lūpas dalijasi istorijomis apie tobulą poilsį Paliesiuje“, - aiškina gydytojas Julius. Tarp pastovių dvaro svečių – Švedijoje žinomi verslininkai, buvę įvairių sporto šakų čempionai. Taip pat vis dažniau pailsėti čia atvyksta lietuviai emigrantai. 



100 kilometrų nuo Vilniaus, giliai Ignalinos miškuose – visiška ramybės oazė. Tarsi pabėgimas nuo šiuolaikinio pasaulio ir visų kasdien mus supančių problemų. Naujojo dvaro šeimininko idėja, kad čia žmonės ne tik pailsėtų, bet ir pasigydytų.

„Vien tik SPA procedūrų būtų per mažai, todėl nusprendžiau pirmasis ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse pradėti taikyti fizinio krūvio terapiją“, - sako naujasis dvaro šeimininkas. Pagal specialią, individualiai kiekvienam pacientui sudaromą programą žmonės čia gydosi antsvorį, diabetą, nemigą, depresiją, stresą, kitas nuo nervų ir persidirbimo kylančias ligas.

Gydytojas sako, kad į Paliesiaus dvarą retai kada atvyksta didelės kompanijos. Nebent į dvare organizuojamus koncertus, ar vakarienei restorane. O gydytis dažniausiai renkasi pavieniai žmonės arba poros.

„Populiariausias yra šešių dienų kursas, tai klinikinių tikslų programa, kurios metu su pacientais pasiekiame realų rezultatą. Kiekvieną dieną darome tyrimus, sekame žmogaus būklę. Didžiausias mūsų išskirtinumas ir žmonėms labiausiai patinkantis dalykas, kad visi mūsų svečiai 24 valandas per parą gali bendrauti ir konsultuotis su budinčiais gydytojais“, - dvaro privalumus vardina vyriausioji administratorė Birutė Jatkūnienė.

Ji sako, kad labai dažnai į Paliesiaus dvarą atsigauti atvyksta žmonės po vėžinių susirgimų: „Turime programą, kuri padeda atgauti jėgas, sutvirtėti fiziškai“.

Šalia dvaro esančiuose miškuose įrengta pėsčiųjų ir dviračių žygiams pritaikytų pažintinių takų, o žiemą – slidžių trasų. Jomis pasinaudoti atvyksta ir vienadieniai turistai. Po aktyvaus žygio vyriausioji dvaro administratorė siūlo atsipalaiduoti SPA procedūromis.

Visose Ignalinos apylinkėse Paliesiaus dvaras išgarsėjo ir dėl ypatingos, labai modernios koncertų salės, kurioje koncertuoja garsiausi Lietuvos ir užsienio klasikinės muzikos atlikėjai. Tiesa, ne daug kas supranta, kad stikliniu stogu padengtas pastatas – tai senos dvaro arklidės. Akustika čia tokia gera, kad pernai „Grammy“ muzikos apdovanojimuose nominuotas garso režisierius Vilius Keras net įsirengė įrašų studiją. Savaitgaliais jis atvyksta su įvairiais muzikantais ir įrašinėja naujus jų kūrinius. Dvaro svečiai visą tai gali ne tik stebėti, bet ir nemokamai klausytis.

“Pas mus renkasi tik rinktinė publika, nes tie 100 kilometrų nuo Vilniaus veikia kaip savotiškas filtras, bet kas čia nevažiuoja”, - džiaugiasi Paliesiaus šeimininkas.

Paliesiaus dvaras – Patraukliausia Lietuvos sveikatos turizmo vietovė 2019-aisiais, kurią šiemet privalo aplankyti kiekvienas. Dar keturios Europos Komisijos projekte EDEN nugalėjusios vietos – DELFI Kelionėse netrukus.