Apie Ignalinos rajono Paliesiaus dvarą pirmą kartą išgirdau šių metų pradžioje vykusioje turizmo parodoje „Adventur“. Entuziastinga moteris parodos lankytojams dalijo skrajutes ir kvietė atvykti į dvare vykstančius koncertus.

Kaip bevalgant auga apetitas, taip ir keliaujant auga noras pažinti naujas vietas, todėl dar negirdėtą dvarą įsirašiau į norimų aplankyti vietų sąrašą.

Paliesius mena dar XVII amžiaus laikus, kai grafas Tyzenhauzas čia įsigijo dvarą. Per daugelį metų dvarvietės šeimininkai keitėsi ne vieną kartą, o paskutiniai jų buvo Justina ir Kazimieras Petras Kublickiai. Neramūs istoriniai laikotarpiai lėmė tai, jog dvaras nyko, o turtas buvo išgrobstytas. 1956 m. dvaro rūmai, nors ir prastos būklės, dar stovėjo – rūmų sunykimą nulėmė vietiniai gyventojai, plyta po plytos išnešioję rūmų pastato sienas.

Dabartinis dvarvietės savininkas medicinos profesorius Julius Ptašekas susižavėjo aplink esančia gamta bei čia tvyrančia energija, todėl įsigijo dvaro likučius ir gavęs dalinę ES paramą atkūrė istorinį kompleksą. 2014 metais dvaras vėl tapo atviras lankytojams.

Paliesiaus dvaras

Atokiame Lietuvos kampelyje (vos už 12 km yra Tverečiaus pasienio kontrolės punktas) įsikūręs dvaras šiandien pristatomas kaip pasaulinio lygio žvaigždžių ir muzikos gurmanų traukos centras. Čia koncertuoti atvyksta atlikėjai tiek iš Lietuvos, tiek iš užsienio. Taigi, daugiausia lankytojų dvaras sulaukia koncertų dienomis, dažniausiai savaitgaliais.

Vedami noro savo ausimis išgirsti skambiai pristatomus muzikantus į dvarą, susiruošėme saulėtą rudens savaitgalį. Kelionė iš Vilniaus neprailgo – rudenį gamtos grožis džiugina kiekviename žingsnyje, o atstumas nuo sostinės iki dvaro siekia vos daugiau nei 100 kilometrų.

Tiesa, į dvaro koncertus galima vykti ir tokiems renginiams užsakomu transportu – priklausomai nuo pageidaujančių žmonių kiekio iš Vilniaus čia traukia mažesni arba didesni autobusai, o po koncerto ir vakarienės parveža namo. Dvaro tinklalapyje rašoma, kad tokia kelionė kainuoja 14 eurų. Vis dėlto rekomenduoju visai šeimai ar draugų kompanijai susikooperuoti į vieną automobilį – kelionės kaina išeis mažesnė.

Saulėtą dieną dvarą pamatysite dar neprivažiavę. Pasirodo, restauruotas ir ryškiausias yra buvęs dvaro prižiūrėtojo – ekonomo namas. Tikrojo dvaro likę tik griuvėsiai, kelios raudonų plytų kolonos ir rūsys.

Restauruotas ekonomo namas veikia kaip kavinė-restoranas, viešbutis, SPA. Pirmame pastato aukšte vietoj kadaise buvusios karietinės įrengti kambariai, todėl čia atvykę svečiai juokauja, kad miegos garaže.

Priešais stovintys buvę tvarto-arklidžių pasagos formos mūrai restauruoti, apgaubti didžiule stiklo ir metalo konstrukcija ir pritaikyti renginių salei. Šis keistos formos akmenų mūras sukuria ypatingą akustiką. Už pagrindinės salės akmeninės sienos yra dar kelios mažesnės erdvės, kuriose integruota moderni garso ir vaizdo įranga. Dėl išskirtinės formos salė ir buvo pavadina „Pasaga“.

Atvykę vidury dienos išgirdome repetuojantį koncerto atlikėją. Salės akustika tikrai puiki, nes ir lauke muzika skambėjo labai maloniai. Dvaro teritorijoje vaikštinėjo vos vienas kitas darbuotojas, lankytojų nebuvo matyti.

Mus pasitikusi dvaro administratorė Birutė Jaškūnienė pasakojo, kad pastato erdvėse vykstantys įvairūs renginiai dažniausiai prasideda 16 valandą, tačiau žiūrovai ir klausytojai kviečiami atvykti anksčiau ir dalyvauti ekskursijoje po dvaro teritoriją, apžiūrėti parką ir statinius, išgirsti dvaro istoriją ir planus.
Paliesiaus dvaras

Tądien, kai lankėmės dvare, vyko prancūzų fortepijonisto Jean-Marc Luisada koncertas. Nors nesu didelė klasikinės muzikos atlikėjų žinovė, internete pastebėjusi, jog visi bilietai į šį pasirodymą parduoti, spėjau, kad tai gerbėjų laukiamas muzikantas.

Iš salės aidint muzikos garsams ir šviečiant saulei, apžiūrinėjome likusią dvaro teritoriją. Šalia restauruoto ekonomo namo, išlikusių pamatų vietoje, atkurtas dar vienas ūkinis pastatas. Jame įrengta kepyklėlė, kur pagal autentiškus kulinarinio paveldo receptus kepama Paliesiaus dvaro duona bei saldėsiai. Čia lankytojai gali įsigyti ir pasmaližiauti bandelių, o smalsiausi – užsisakyti edukacinę programą, kurios metu moko kepimo paslapčių. Susigundę purių bandelių kepimu, pasiraitojome rankoves. Dvaro kepykloje dirbanti moteris išdavė ir gardžios tešlos receptą (jį netrukus rasite DELFI Maistas) ir pamokė tinkamai ją minkyti. Tokios pramogos kaina – 90 eurų 10 žmonių grupei, už kiekvieną papildomą asmenį teks primokėti po 8 Eur.

Pasak dvaro administratorės, tai pati populiariausia jų siūloma edukacinė programa, bet ne vienintelė. Suaugusieji ir mokiniai atvyksta į lėlių gaminimo, piešimo, grūdų pažinimo pamokas. Žinoma, laiką reiktų rezervuoti iš anksto.

Kol bandelės kilo ir kepė, toliau žvalgėmės po teritoriją. Šalia senojo dvaro pamatų stovi naujam gyvenimui prikelta parduotuvėlė, atkurti pasivaikščiojimo takai bei iš lauko riedulių suformuota akmeninė tvora. Ant pamatų, rastų prie šiaurinio įvažiavimo į dvarą, pastatytas medinis administracinis – terapinis korpusas, jame įsikūrusi Paliesiaus fizinio krūvio terapijos klinika. Čia gydytis atvyksta antsvorio, diabeto, streso ir kitų negalavimų kamuojami pacientai.

Teritorija nėra didelė, todėl norintiems daugiau pajudėti šalia dvaro esančiuose miškuose įrengti pažintiniai takai. Mums pritrūko laiko jais pasivaikščioti, bet norintys takus įveikti gali pasinaudoti dvare esančiais dviračiais, o žiemą – lygumų slidėmis.

Prasidėjus ekskursijai teritorijoje buvo daugybė žmonių, o automobilių stovėjimo aikštelė buvo beveik pilna. Štai ką su žmonėmis daro nenoras sėdėti namuose, tyliai pagalvojau, ir svarsčiau, ar pati važiuočiau tokį kelią pirmyn ir atgal vien dėl koncerto. Pasirodo, yra daug apie tai nesvarstančių. Dauguma lankytojų buvo iš Vilniaus, Panevėžio ar net Klaipėdos miestų.

Apžvelgėme, kiek kainuoja tokios savaitgalio pramogos. Koncertų bilietų kainos įvairios – mačiau kainuojančių 5 eurus, radau bilietų ir už 60 eurų, tačiau dažniausiai pasikartojusios kainos – 20-30 eurų. 50 proc. nuolaida taikoma pensininkams, moksleiviams ir studentams. Paklausta, ar koncertuose laukiami žiūrovai su ikimokyklinio amžiaus vaikais, dvaro administratorė teigė, kad vaikai nėra priežastis, dėl kurios tėvai negalėtų dalyvauti koncerte.

„Čia vykstantys koncertai reikalauja ramybės ir žiūrovų tylos, todėl suprasdami, jog vaikams tyliai išsėdėti pora valandų bus gana sunku siūlome nemokamą vaikų darželio paslaugą. Iš anksto paskambinus ir perspėjus, jog atvyks su vaikais iki 7 metų, mažuosius užimame, kol suaugusieji mėgaujasi muzika“, – pasakojo Birutė.

Per koncerto pertraukėles šalia esančioje erdvėje prekiaujama dvaro kepiniais (kainos nuo 1 iki 5 eurų), kava ir arbata. Pasibaigus koncertui visi svečiai vaišinami taure putojančio gėrimo.

Po koncerto daug žmonių traukė automobilių ar autobuso link, o dalis pasiliko vakarieniauti. Norintys vakarieniauti turėtų apie tai dvaro administracijai pranešti iš anksto ir net tiksliai nurodyti, ką iš restorano sudaryto meniu norės valgyti. Patiekalų kainos svyruoja nuo 10 iki 20 eurų. Vakare dvaro svečiai kviečiami į nemokamus kino seansus, kurie vyksta toje pačioje koncertų salėje.

Po aktyvios dienos pasilikome nakvoti dvaro viešbutyje. Nors tai visai ne viešbutis, nes tokio statuso oficialiai nėra gavę dėl to, kad kambariuose nėra televizorių. Pasirodo, jei nori turėti viešbutį, būk malonus, pasistatyk bent jau „Šilelį“. Dvaro savininkas Julius Ptašekas sakė, kad šioje vietoje televizoriams vietos niekada nebus, nes čia žmonės atvyksta pailsėti, atgauti jėgas ir pasveikti.

„Neviešbutyje“ įrengta 13 kambarių – 9 ekonomo name ir 4 mėlynajame medžio name. Dviviečio kambario kaina su pusryčiais – 85 eurai. Jei norėsite pasinaudoti SPA paslaugomis, už naktį teks mokėti 130 eurų. Pasidomėjus, kokios procedūros teikiamos SPA lankytojams, paaiškėjo, kad taip vadinama galimybė privačiai pasinaudoti sūkurine vonia. Norintys pasimėgauti masažais, paslaugą turėtų užsisakyti šalia esančioje klinikoje.

Panašu, kad kainos lietuvių nebaido, nes norinčių dvare apsistoti paklausa yra didesnė nei pasiūla. Dėl šios priežasties šalia istorinio komplekso planuojama pastatyti dar vieną pastatą ir jame įrengti daugiau kambarių.

Norintiems apsilankyti dvare nebūtina plačiai atverti piniginės – įėjimas į dvaro teritoriją yra nemokamas, todėl drąsiai galėsite pasivaikščioti po gražų parką, restauruotus pastatus, sužinoti dvaro istoriją ir pakvėpuoti tyru oru miške įrengtuose vaikščiojimo ir bėgiojimo takuose.

Lankytojai laukiami sekmadieniais – ketvirtadieniais nuo 10 val. iki 17 val., penktadieniais – šeštadieniais nuo 10 val. iki 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)