Į šiuos klausimus padės atsakyti šį savaitgalį (spalio 12 ir 13 dienomis) sostinėje vyksianti pažintinė programa „Vilniaus pasaulio paveldo keliais. UNESCO savaitgalis“, kurioje – nemokamos ekskursijos, dirbtuvės ir paskaita. Programą pristato „Go Vilnius“, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių ir turizmo skyrius ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra, rašoma pranešime žiniasklaidai.

UNESCO pripažinimas

Šiais metais sukanka 25-eri metai nuo tada, kai Vilniaus istorinis centras buvo įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą – prestižinį visame pasaulyje pripažintą registrą, į kurį įtraukiamos visai žmonijai reikšmingos ir išskirtinę visuotinę vertę turinčios vertybės.

Šį šeštadienį ir sekmadienį vyksiančiuose renginiuose vilniečiai ir miesto svečiai sužinos, kuo unikalus sostinės senamiestis ir kokios priežastys lėmė, kad Vilnius pripažįstamas išskirtiniu viduramžiais susiformavusiu miestu, kelis šimtmečius dariusiu didelę įtaką architektūros ir kultūros raidai didelėje Europos teritorijoje.

Didelę dalį Vilniaus senamiesčio žavesio kuria autentiški kiemai. Norinčius juos išvysti ir susipažinti su senamiesčio kiemelių istorija kviečiami prisijungti prie ekskursijos „Atvirų kiemelių istorijos“.

Istorijos, gamtos ir meilės pynė

Taip pat šiemet sukanka vieneri metai, kai Vilnius kartu su kitomis Europos Pasaulio paveldo vietovėmis prisijungė prie UNESCO tvaraus turizmo platformos „World Heritage Journeys“ (liet. „Pasaulio paveldo kelionės“). Maršrutu „Romantiškoji Europa“ keliaujantiems šalia Vilniaus rekomenduojama aplankyti Briugę (Belgija), Pafosą (Kipras), Sen Mišelio vienuolyną (Prancūzija) ir kitas romantiškas vietas Italijoje, Austrijoje, Vokietijoje ir Čekijoje.

Šia proga turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“ sukūrė naują maršrutą „Romantiški atradimai Vilniuje“. Nuo jaukių pasivaikščiojimų miesto gatvelėmis iki jaudinančių meilės istorijų – maršrutas atskleidžia įvairiapusį Vilnių ne tik UNESCO plaformos įkvėptiems keliautojams, bet ir visiems romantikos mėgėjams. Šį savaitgalį jie kviečiami jungtis prie nemokamų ekskursijų.

„Dažno senamiesčio namo sienos „atgyja“, išgirdus romantiškas čia gyvenusių žmonių istorijas, kurias sudėjome į naująjį pažintinį maršrutą. Vilnius gali pasigirti savo jaukiais kampeliais, parkais romantiškiems pasivaikščiojimams, kalvomis, nuo kurių atsiveria įkvepiantys saulėlydžiai, išskirtiniais restoranais, siūlančiais romantiškas vakarienes, bei neeilinėmis patirtimis, tokiomis kaip skrydžiai oro balionu. Kviečiame šį maršrutą išbandyti ir pačius vilniečius – labai tikėtina, kad dalies įdomių vietų ir istorijų jie dar nežino“, – sako „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Romantiškąją Vilniaus dvasią siūloma pažinti pradedant nuo pasivaikščiojimų. Pirmiausia – po Valdovų rūmus, aplankant šalia jų įkurtą renesansinį sodą, kvepiantį Viduržemio jūros regiono augalais ir menantį istoriją apie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės meilę.

Keliautojai kviečiami apsidairyti po Literatų gatvę, pakilti į šv. Jonų bažnyčios varpinę, pasiklausyti Oginskio muzikos prisėdus ant grojančio suoliuko K. Sirvydo skvere. Taip pat maršrute – pasimatymus įkvepianti „Obuoliuko“ plytelė ir meilės stiprumą liudijanti berniuko su kaliošu skulptūra, atkeliavusi iš Romaino Gary romano „Aušros pažadas“. Nukakti siūloma ir į Subačiaus apžvalgos aikštelę, Belmonto parką bei Botanikos sodą.

Keliautojams netgi siūlomos idėjos pasimatymams Vilniuje: skrydis oro balionu, kelionė Neries krantine dviračiais, gintaro masažas. Turistai kviečiami apsistoti romantiškas istorijas menančiuose viešbučiuose, vakarieniauti įkvepiančią atmosferą kuriančiose kavinėse.

Kviečiame registruotis

Išsamią pažintinę programą „Vilniaus pasaulio paveldo keliais. UNESCO savaitgalis“ ir registraciją į renginius galima rasti Vilniaus turizmo informacijos svetainėje. Programos renginius organizuoja „Go Vilnius“, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių ir turizmo skyrius ir Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra.

Pažintinius maršrutus „Romantiški atradimai Vilniuje“ ir „Vilnius – UNESCO pasaulio paveldo miestas“ galima parsisiųsti iš interneto svetainės Vilnius-tourism.lt arba nemokamai pasiimti Vilniaus turizmo informacijos centruose. Maršrutą „Atvirų kiemelių istorijos“ galima parsisiųsti iš interneto svetainės neakivaizdinisvilnius.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)