Molėtų rajone, ties Radžiūnais, abipus kelio stovi angarai – vienas jų, esantis aerodrome, pilnas lėktuvų. Bet šiandien ne apie jį. Lankytojų dėmesį kausto kitoje kelio pusėje esančiame angare įkurtas Molėtų technikos muziejus, kuris duris lankytojams atvėrė tik šiais metais.

Tai privačiomis lėšomis įkurtas įvairaus transporto bei technikos muziejus, kurio eksponatai neabejotinai paliks neišdildomą įspūdį tiek vyresniems, tiek jauniesiems lankytojams.

650 kv. m ploto patalpoje išrikiuoti zaporožiečiai, žiguliukai, volgos, moskvičiai – visi jie žvilga it nauji, todėl sunku patikėti, kad praėjusiame šimtmetyje važinėjo Lietuvos gatvėmis. Nieko keista – Imantas Mekas, Molėtų technikos muziejaus įkūrėjas, sako, kad kai kuriuos jų restauruodamas užtrukdavo net metus.

Šiuo metu muziejuje eksponuojama apie 150 lengvųjų automobilių, sunkvežimių, autobusų, motociklų, priekabų bei kitų transporto priemonių. Taip pat įrengta senovinės radijo, audio, TV aparatūros ekspozicija.

Pasak I. Meko, lankytojams yra suteikiama galimybė kai kuriuos eksponatus ne tik apžiūrėti, bet ir patiems išbandyti – tai labiausiai traukia žmones.

Molėtų technikos muziejus

Lietuvoje yra ir daugiau technikos muziejų, bet juose lankytojai ateina, apžiūri aptvertus eksponatus ir viskas. Mūsų muziejuje į daugelį transporto priemonių galima įlipti, apžiūrėti saloną iš vidaus bei nusifotografuoti prie vairo. Matau, kaip žmones džiugina galimybė eksponatus paliesti, įlipti į jų vidų. Esu matęs net ant krano užsilipusius žmones“, – juokiasi muziejaus įkūrėjas.

Ne visos transporto priemonės telpa angare – dalis jų išrikiuotos kieme po atviru dangumi. Čia stovintys didesnių gabaritų eksponatai ne ką mažiau verti lankytojų dėmesio. Angaro kieme rasite senovinius gaisrinės, policijos bei greitosios automobilius, žemės ūkio bei statybinę techniką, paskutinį važiuojanti „Ikarus“ markės autobusą Lietuvoje ir daug kitų.

Dar vienas ekspozicijos išskirtinumas – beveik visi muziejaus eksponatai važiuoja ir šiandien, yra praėję privalomą techninę apžiūrą, ant jų kabo išskirtiniai, senesniems nei 30 m. antikvariniams automobiliams skirti registracijos numeriai. Vis tik lankytojams kurti variklio negalima.

Molėtų technikos muziejus

„Nemažai lankytojų nori pasivažinėti kelių dešimtmečių senumo transporto priemonėmis, todėl svarstau, kaip tai suorganizuoti. Kol kas išimtinais atvejais pats sėdu prie vairo ir pravežu, tačiau tai būna labai retai“, – pripažino savomis lėšomis muziejų įkūręs vyras.

Beje, didžioji dalis muziejaus eksponatų buvo panaudoti kuriant didelio pasisekimo sulaukusį serialą „Černobylis“.

„Beveik visos transporto priemonės, kurias galite pamatyti garsiajame seriale „Černobylis“ stovi šiame muziejuje. Jau prieš tris metus serialo kūrėjai su manimi susisiekė ir pareiškė norą nuomotis techniką. Suderinome visas detales, pasirašėme griežtas konfidencialumo sutartis ir ruošėme, restauravome reikalingas transporto priemones“, – pasakojo I. Mekas.

Molėtų technikos muziejus

Muziejaus bilietų kainos nesikandžioja – 4 Eur suaugusiems, 2 Eur moksleiviams iki 18 metų, o ikimokyklinio amžiaus vaikams – nemokamai.

Šiemet atidarytas muziejus kol kas dirba tik šeštadieniais, tačiau per vasarą sulaukė jau daugiau nei 5000 lankytojų. Žiemą muziejus neveiks, dirbs iki lapkričio 1 dienos, todėl norintiems apsilankyti dar šiemet vertėtų paskubėti.

„Muziejus įrengtas asmeninėmis lėšomis, niekas jo neremia, todėl išlaikymas visus metus nemažai kainuoja. Jei šiemet nespėsite apsilankyti, kviečiame tai padaryti nuo kitų metų gegužės“, – sako I. Mekas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)