Perskaityti Užupio konstitucija savo kalba

Menininkų pamėgtas Vilniaus Užupio rajonas – tai valstybė mieste, turinti savo atskirą valdžią, himną, tradicijas, ir žinoma, Užupio respublikos konstituciją, kuri išversta į keliasdešimt kalbų ir iškabinta ant sienos vienoje Užupio gatvelių.

Nusileisti į požeminę raketų paleidimo šachtą

Vargu ar dar kur nors turėsite galimybę nusileisti į požeminę balistinių raketų bazę, kur buvo dislokuotos paleidimui paruoštos Sovietų Sąjungos termobranduolinės raketos. Šiame praeityje itin slaptame objekte dabar veikia Šaltojo karo muziejus.
Šaltojo karo muziejus iš paukščio skrydžio

Įminti Velnio duobės mįslę

Jei norite pamatyti vieną iš šimto Europoje labiausiai saugomų gamtos paminklų, nuvykite prie Velnio duobės. Mistiško 40 m gylio objekto, kuris yra taisyklingo piltuvo formos ir turi lygutėlį apskritą dugną, kilmė iki šiol neaiški – galbūt ją išgulėjo po ledymečio likęs ledo luitas, o gal išmušė meteoritas?

Pereiti pelkę kūlgrinda

Kūlgrinda – senovinis akmenimis grįstas povandeninis takas per pelkę. Jei nebijote išsitepti, susiraskite patyrusį gidą ir išbandykite šį senovės lietuviams nuo užpuolikų pabėgti padėdavusį būdą!

Sietuvos kūlgrinda Varnių regioniniame parke

Įsikrauti energijos Merkinės piramidėje

Dzūkijos miškų apsuptyje įsikūrusi piramidė garsėja dvasine energija ir kasmet sutraukia tūkstančius harmonijos ir ramybės ieškančių keliautojų. Pabuvoję stikliniu kupolu apgaubtoje erdvėje lankytojai sako atgaunantys jėgas, atsikratantys įtampos, o žinia apie čia vykstančius sveikatos stebuklus sklinda toli už Lietuvos ribų.

Įsiamžinti prie „puodų namo“ Žagarėje

Puodais, keptuvėmis, šaukštais ir kitokiais aliumininiais virtuvės reikmenimis apkabinėtas namas matomas iš toli. „Puodų namas“ pradėtas kurti E. Vaičiulio iniciatyva. Puodus ir įvairius kitokius senus daiktus jis renka ir perka iš vietinių ir aplinkinių miestų ir miestelių gyventojų. Pats namas yra buvusi žydų parduotuvė, o po keliais tapetų sluoksniais dar išlikę žydiškų laikraščių, kuriais ankstesni šeimininkai buvo išklijavę sienas, fragmentų. Bene vertingiausias muziejaus eksponatas – žydų Tora.

Biržų krašte būtina žiūrėti po kojomis
Tai vienintelė vietovė Baltijos šalyse, kurios kraštovaizdis dėl vandens plaunamo gipso ir jo įgriuvų nuolat kinta. Unikaliausias Biržų krašto bruožas – tas, kad niekada negali žinoti, kur ir kada atsivers prieš 300 milijonų metų susiformavęs žemės sluoksnis. Šiame krašte priskaičiuojama apie 9 000 įgriuvų. Karvės ola – didžiausia ir dažniausiai lankoma karstinė smegduobė, kurios gylis siekia daugiau kaip 12 metrų, skersmuo – 10–12 metrų. Duobės dugne yra atvira kiaurymė. Karstinės įgriuvos dugne yra keturios atšakos (Šlapioji ola, Siauroji landa, Šikšnosparnių landa, Rupūžės ola) ir požeminis ežeriukas. Spėjama, kad Karvės ola atsirado prieš 200 metų. Netoli Karvės olos driekiasi 700 m ilgio Barsuko pažintinis takas po smegduobes. Žingsniuodami šiuo taku pamatysite keletą smegduobių, panašių į Karvės olą.

Jei nuspręsite aplankyti Biržų įžymybę – 30 m aukščio Kirkilų apžvalgos bokštą – ir pakilsite į apžvalgos aikštelę, nuo jos atsivers įspūdinga 30 vandens pilnų smegduobių, vadinamų Kirkilų karstiniais ežerėliais, panorama.