Vilniaus ežerai



Vilnius tuo ir žavus: alpėji nuo karščio – sėdai į autobusą, pusvalandis kelio – ir jau esi paplūdimyje šalia upės ar ežero. Jei norisi veiksmo – šoki į bėgimo batelius ir pasieki juos iš miesto centro bėgdamas ristele. Argi ne malonu gerai pabėgiojus įkristi į gaivų vandenį ir paplaukioti užvertus galvą į siūbuojančias pušų viršūnes? Ežerų aplinkui Vilnių – apie 90. Viešieji paplūdimiai įrengti prie Salotės, Tapelių, Balžio ir Žaliųjų ežerų, paslaugas poilsiautojoms siūlo šalia viešbučių, kaimo turizmo sodybų įrengti paplūdimiai. Išsirink, kuris labiausiai patinka. 



Trakų ežerai




Pati romantiškiausia vieta, kokią tik galima rasti. Aplinkinių ežerų atspindžiuose žaidžianti viduramžių pilis žada ne tik ramų ar aktyvų poilsį prie vandens, bet ir istorinę intrigą. Traukiniu, autobusu, automobiliu ar dviračiu iš Vilniaus pasiekę Trakus, maudynes Akmenos, Totoriškių, Galvės, Lukos ežeruose planuokite visai dienai. Išalkę rasite kur pasistiprinti – tradicinėje karaimų kibininėje, ant ežero kranto stovinčiame restorane, paplūdimio bare ar stovyklavietėje prie viešojo paplūdimio, ten ir patys galėsite surengti pikniką.



Zarasų ežerai




Kur eisi, ten – ežeras. Argi ne todėl Zarasų rajonas gavęs ežerų krašto pavadinimą? Vasaromis 305 ežerai kviečia įkvėpti tyla skambančio oro, įbristi į skaidrų vandenį, panardinti įkaitusią galvą ir sustabdyti laiką. Prie ežero įsikūręs ir ežerų kurortas – Zarasų miestas. Zarasaičio pakrantėje – atviras plaukimo baseinas, dešimties metrų šuolių į vandenį tramplinas. Ne tik maudytis, bet ir aktyviai leisti laiką galima ir Zarasų vandenlenčių parko paplūdimyje. Žiemą kviečiantis į žirgų lenktynes, vasarą Sartų ežeras skamba poilsiautojų balsais, jo paplūdimyje įrengtos persirengimo kabinos, treniruokliai, sūpynės. Zarasų ežerai – kaimo turizmo sodybų karalystė, jei norite čia pailsėti ilgiau, dairykitės jų.

Jei būsite Žemaitijoje, neaplenkite legendomis apipinto, vaizdingomis pakrantėmis garsėjančio Platelių ežero. Vietiniai jums patars ežere neplaukioti naktimis – jei neišgąsdins iš tamsių vandenų sklindančios aimanos, tai už kojų pagaus ilgaplaukės laumės. Užtat dienomis Žemaitijos nacionalinio parko teritorijoje esančio ežero traukai negali atsispirti nei turistai, nei vietiniai. Jo įlankose ir pusiasaliuose pasislėpę daugybė poilsio aikštelių, kaimo turizmo sodybų ir viešbučių, o aplink veda dviračių takas. Juo važiuodami rasite pačias gražiausias maudyklas. Išsiaiškinkite Platelių ežero paslaptis patys! Arba rinkitės bet kurį kitą iš 32 Plungės rajono ežerų.

Varėnos ežerai



Upės ir mėlynių krūmais apaugusios paežerės Varėnos rajone – tikras rojus gamtos mėgėjams. Žiežulio ežero paplūdimį pasieksite patraukliu pažintiniu taku, į kitus nuvažiuosite smėlėtais miško keliukais, o trečius rasite keliaudami plačiu keliu, vedančiu į išpuoselėtas kaimo sodybas. Ir pasimaudysite, ir uogų prisirinksite, nepamirškite ir pintinės grybams: tokia jau ta Dzūkija – ne tik 144 ežerais, bet ir valgomais gamtos turtais garsėjanti.

Utenos ežerai



Utenos rajone, Aukštaitijos nacionaliniame parke, driekiasi giliausias Lietuvoje Tauragnų ežeras. Įgudę plaukiotojai čia kartais meta iššūkį – pasiekia ežero viduryje esantį pusiasalį ir nuo jo gėrisi Taurapiliu – vienu aukščiausių Lietuvos piliakalnių. Ežero pakrantėje įrengtos pavėsinės, pastatyti lauko baldai, yra paplūdimio tinklinio ir vaikų žaidimo aikštelės. Utenos rajone galima rasti 185 ežerus ir 33 prižiūrimas maudyklas. Išsirinkite tą, prie kurios linksta širdis, – Vyžuonėlio ar Dauniškio pakrantėse Utenos mieste arba pasislėpusias miške, gražiai tvarkomose kaimo turizmo sodybose.

Šalies rytuose, kur daubose ir kalvose plyti patrauklūs ir paslaptingi miškai, vingiuoja upės, išsiilgusius ramybės vilioja daugybė ežerų. Ignalinos rajone priskaičiuojama daugiau kaip 200 ežerų! Čia gausu kaimo turizmo sodybų, kurios įsikūrusios gražiausiose vietose, – Dringio, Lūšių ar Palūšės ežerų pakrantėse ar Baluošo kraštovaizdžio draustinyje.


Molėtų ežerai



Jei ežerų ieškosite čia, pirmiausia suraskite ilgiausią Lietuvoje – Asvejos ežerą. Tik būkite atsargūs – jo gylis vietomis siekia net penkiasdešimt metrų. Vienas gražiausių šiame krašte – vaizdingų pušynų apsuptas, minkštomis smėlio pakrantėmis garsėjantis Kertuojų ežeras, esantis Labanoro regioniniame parke. Čia pat ne mažiau išvaizdūs – Juodieji ir Baltieji Lakajai. Molėtų krašte, kurio teritorijoje yra penki valstybiniai draustiniai, tyvuliuoja net 279 ežerai. Vietelę maudynėms čia tikrai rasite – nuošalią miško apsuptyje ar tvarkingą, poilsiui paruoštą, aktyvias pramogas siūlančią prie poilsio ir pramogų kompleksų, kempingų arba kaimo turizmo sodybų.