1. Vilniaus senamiestis

Nuo Gedimino pilies bokšto atsiveria įspūdinga senamiesčio panorama. Pilies gatve nuo kalno papėdės pėsčiomis galima nukeliauti iki pat Rotušės aikštės. Gatvėje turistus vilioja kavinės, muziejai, suvenyrų parduotuvės.

2. Pūčkorių atodanga

Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai stebina gamtos turtais – parkus primenančiais miškais, ozais, keteromis ir gūbriais. Pūčkorių atodanga – aukščiausia Lietuvoje: 65 m aukščio ir 260 m pločio. Ją suformavo Vilnelės upės kilpa.

Pūčkorių atodanga

3. Trakų Salos pilis

Galvės ežere išdidžiai stūkso Salos pilis. Į ją galima patekti nuo krantinės nutiestu tiltu. Pilis yra bene vienintelė Rytų Europoje, pastatyta saloje. Pilies atvaizdas jau seniai tapęs Lietuvos vizitine kortele, o pats kompleksas – vienu lankomiausių architektūros objektų.

4. Pažaislio vienuolynas

Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis – XVII a. brandžiojo baroko architektūros šedevras. Jį sudaro grupė simetriškai išdėstytų pastatų tik pagal kamaldulių vienuolynams būdingą planą.

Pažaislis

5. Vaizdas nuo Parnidžio kopos

Pusiau pustoma Parnidžio kopa – vienas unikaliausių ir populiariausių Kuršių nerijos objektų, stūksanti prie Nidos. Jos aukštis – 52 m. Nuo apžvalgos aikštelės atsiveria vaizdas į vėjo pustomų didžiųjų kopų grandinę, žaliuojantį didįjį kopagūbrį.

6. Nida

Pirmą kartą Nida paminėta 1385 m. Apie 1732 m. susiformavo dabartinė vietovė. Tai didžiausia ir žinomiausia Kuršių nerijos gyvenvietė, garsėjanti jachtų prieplauka ir kasmetiniais renginiais: tarptautiniu Thomo Manno festivaliu, festivaliu „Benai, plaukiam į Nidą“, Žvejo švente.

7. Pakruojo dvaras

Tai didžiausia dvaro sodyba Lietuvoje: išlikę net 43 dvaro pastatai. Pagrindinis dvaro ansamblio akcentas – puošnūs dviaukščiai vėlyvojo klasicizmo stiliaus rūmai. Unikalus 1821 m. pastatytas dolomitinis arkinis tiltas per Kruojos upę.

8. Merkio ir Nemuno santaka

Dzūkija – etnografinis regionas pietrytinėje šalies dalyje. Aukštaitiją galima laikyti ežerų karaliene, o Dzūkiją – miškų ir upių kraštu. Viena įspūdingiausių Dzūkijos kraštovaizdžio panoramų – Nemuno ir Merkio santaka ties Merkine.

Merkio ir Nemuno santaka

9. Medvėgalis

Žemaitija – vienas įdomiausių ir paslaptingiausių Lietuvos regionų, turintis netgi savo kalbą. Čia plyti kalvos ir lygumos, persipynusios pagonybė ir krikščionybė, legendos ir tradicijos.

10. Ventės ragas

Ventės pusiasalis – įspūdingas gamtos kampelis, apsuptas Kuršių marių vandenų. Pačiame pusiasalio smaigalyje stovi raudonų plytų švyturys, pastatytas 1852 m. Į 11 m aukščio bokštą galima įlipti ornamentais puoštais geležiniais laiptais. Šalia įkurta ornitologijos stotis – šią vietą pamėgę migruojantys paukščiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)