Nuo 1932 metų čia buvo kalinami politiniai kaliniai, kurių buvo jau ne tiek mažai. Nutarta nedidelį buvusį objektą išplėsti iki trijų aukštų didžiulio priestato. Taip, kad visų trijų aukštų durys turėtų matytis iš pirmojo aukšto. Rekonstrukcijos metu viskas buvo pakeista, tačiau fotografijose ir piešiniuose išlikę, kaip atrodė kalėjimas anksčiau.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Iki 1940 metų birželio 20 dienos čia buvo kalinami komunistinių pažiūrų jaunuoliai. Išlikusiuose nuotraukose matyti, kad prasidėjus sovietinei okupacijai ir valdžiai atėjus, kaliniai išleidžiami iš kalėjimo. Čia jie surengė vakarė, netgi darėsi prie kalėjimo tuometinius „selfius“.

Šiomis dienomis į muziejų atvykę žmonės gali lankytis kamerose, vienutėse. Mokiniams būna įdomiausios slaptavietės – kas ir kur buvo slepiama, pavyzdžiui, šiukšlių dėžė dvigubu dugnu ar atsidaranti grindjuostė.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Renovuojant administracinį pastatą virš viršininko kabineto durų buvo rasta paslėpta byla. Joje matyti, kad kalinys buvo paleistas birželio 20 dieną.

Raseinių krašto istorijos muziejus

„Mes nematėme, kur ji buvo paslėpta, tik statybininkai ją jau atnešė. Kodėl ta byla slapta – istorija nutyli. Pasidarėme kopiją, bet turime ir originalą.

Pasakojimai – gana šiurpūs, kaip byla – taip istorija. Kiekviena unikali, nors visus vienija tarsi tas pats likimas, tačiau kiekvienas turėjo savo istoriją“, – sakė muziejuje ekskursiją vedanti Loreta Kordušienė.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Štai vienas gimnazistas kalėjime atsirado todėl, kad savo draugų rate paskaitė Bernardo Brazdžionio eilėraštį „Šaukiu aš tautą“. „Kažkas išskundė, kažkas jį patalpino į kalėjimą ir jis gavo dešimt metų lagerio, o paskui tremties. Tokie tie likimai, o kad sustiprintume tą įspūdį, nes ne visada gali tai perteikti pasakojimu, panaudojome virtualios realybės akinius, su kuriais galima persikelti laiku. Visose kamerose ir koridoriuose yra pristatomos skirtingų laikotarpių scenos“, – sakė L. Kordušienė.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Muziejuje mėgsta apsilankyti moksleiviai, vasarą čia atvyksta ir užsieniečiai. Taip pat užsuka išeiviai iš Raseinių, jų vaikai. Bilieto kaina – suaugusiems – 0,58 euro, o vaikams, moksleiviams ir studentams – 0,29 euro. Ekskursija po muziejų – 2,90 euro.

„Nors ir ne jų tėvai buvo kalinti, bet juos vis tiek domina. Išeiviai iš Izraelio, žydų tautybės žmonės, juos domina Holokausto istorija“, – teigė muziejininkė.

Istoriniai faktai:

Raseinių arešto namai pastatyti 1930 metais pagal įdomų vokiečių architektų projektą. Arešto namų kompleksą sudarė dviaukštis kalėjimo pastatas ir dviejų fligelių administracinis – ūkinis pastatas bei namelis kalėjimo tarnautojams.

Raseinių arešto namų specifika išsiskyrė iš kitų Lietuvos arešto namų. 1932 metais čia vyko nepilnamečių, dažniausiai komunistinių pažiūrų, kalinimas iš visos Lietuvos. Jauni politiniai kaliniai kalinti už dalyvavimą nelegalioje komunistinėje veikloje.

Pastatas tapo per ankštas. 1935 metais pradėti arešto namų praplėtimo darbai. 1936 metais arešto namai praplėsti, pristatant trijų aukštų korpusą. Naujai pastatytame trijų aukštų korpuse įrengta 60 vienučių.

Raseinių arešto namai 1940 – 1941 metais, 1944 – 1952 metais priklausė Sovietų Sąjungoje egzistavusių kalėjimų NKVD – MGB sistemai ir buvo pavadinti Raseinių apskrities kalėjimu Nr. 9.

Raseinių krašto istorijos muziejus

1940 metų vasarą kalėjime įkalinti mokytojai, dvasininkai, teisininkai, policininkai, kitų valstybinių įstaigų tarnautojai. Karui prasidėjus kalėjimo ataskaitose suskaičiuoti 189 politiniai kaliniai, išvežti į Rusijos gilumą.

Antrosios sovietinės okupacijos metais kalėjimas buvo perpildytas – sovietų valdžia čia kalino politinius kalinius. Nepritariantys brukamai ideologijai Raseinių apskrities gyventojai kalėjime buvo tardomi, sudaroma byla ir laukė nuosprendžio. Šis dažniausiai būdavo už „Tėvynės išdavimą“. Po nuosprendžio kalinius išveždavo į koncentracijos stovyklas Sovietų Sąjungos gilumoje.

1941 – 1944 metais kalėjimas priklausė vokiečių okupacinei valdžiai.

Raseinių krašto istorijos muziejus

Antrojo pasaulinio karo metais, traukiantis vokiečių frontui, Raseinių apskrities kalėjimas buvo apgriautas ir laikinai perkeltas į Šiluvą.

1945 metais, atstačius kalėjimą, politiniai kaliniai iš Šiluvos perkelti į Raseinius.

1952 metais kalėjimas buvo likviduotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)