Vienas svarbiausių žmonijos išradimų

Liubavo dvaras – išskirtinė vieta ne tik Vilniaus rajone, bet ir visoje Lietuvoje. Kodėl? Nes tai yra vienas seniausių mūsų šalies dvarų, kurį rašytiniai šaltiniai mini dar nuo XVI amžiaus! Dvaro sodyboje veikia muziejus, supažindinantis lankytojus su jo istorija, o įdomiausia, jog čia suteikiama išskirtinė galimybė iš arčiau pažvelgti į vieną žmogaus kasdienybei itin svarbių išradimų – vandens malūną, kurio technologinė įranga šiandien yra šimtu procentų restauruota. Puikiai veikia net šimtametė hidroturbina!

Keliaujant iš Vilniaus dvarą pasiekti nesunku, jis įsikūręs netoli Europos parko. Važiuojant Molėtų plentu, apie 21-ame kilometre reikėtų pasukti Nemenčinės link ir stebėti nuorodas. Arba tiesiog sekti GPS komandas. Muziejus veikia nuo balandžio iki spalio, o dėl lankymo reikia sutarti iš anksto. Šaltuoju metų laiku suteikiama galimybė muziejuje apsilankyti grupėms. Liubavo dvaras neabejotinai yra išskirtinis architektūros, kraštovaizdžio ir technikos paveldo objektas, tad būtinai čia apsilankyk!

Tradiciniai amatai

Ar norėtum keliaudamas ne tik pažinti Vilniaus krašto papročius, bet ir išmokti amatų? Tuomet siūlau užsukti į Houvaltų dvaro pastate įsikūrusį tradicinių amatų centrą Maišiagaloje, traukiantį unikalių įspūdžių ieškančius miestelio svečius. Edukaciniai užsiėmimai čia skirti tiek vaikams, tiek suaugusiems, rengiamos parodos bei amatų mugės, kurių metu galima įsigyti rankdarbių ir skanėstų.

Tautodailininkai bei vietos folkloro žinovai lankytojams siūlo tapti medžio drožėjais, karpinių meistrais, muilo gamintojais, staliais, išmokti lieti žvakes, pinti iš šiaudų, vilnos vėlimo ar keramikos lipdymo amato. O norintiems suteikiama galimybė išmokti išskirtinai Vilniaus krašte puoselėjamo verbų pynimo meno bei daugiau sužinoti apie tradicines šventines vaišes.

Maršrutas „kuriame savo rankomis“

Beje, Maišiagaloje esantis amatų centras gali tapti įdomaus maršruto pradžia! Jo ilgis - apie 45 kilometrus, susideda jis iš 5 objektų, tad puikiai tinka norintiems daugiau pakeliauti automobiliu. Išvykos metu aplankysi ne tik jau minėtą centrą, bet ir kunigo prelato Juzefo Obrembskio muziejų ir vieną pirmųjų bažnyčių Lietuvoje, Europos geografiną centrą, aukščiau aprašytą Liubavo dvaro malūną ir Vilniaus krašto etnografinį muziejų Nemenčinėje, jungiantį keturis po rajoną išsibarsčiusius filialus.

Juose nuolat vyksta įvairūs pažintinio bei mokslinio pobūdžio renginiai, o specialiai įrengtose keramikos bei audimo dirbtuvėse kviečiama pasigilinti į šių senovinių amatų subtilybes. Kaip visada, studijos skirtos ir vaikams, ir suaugusiems, tad tai gali būti puikus, kūrybiškas maršrutas šeimai!

Dvaras ežero pakrantėje

Ties senojo Molėtų plento ir aplinkkelio Nemenčinė-Maišiagala-Vievis sankryža (apie 16 kilometrų nuo Vilniaus) stūksantis Pikeliškių kaimelis turi savo puošmeną – dvarą, į kurį nuo pagrindinio kelio veda senų lapuočių medžių alėja. Patys dvaro rūmai, statyti XVIII amžiaus viduryje, yra klasicistinio stiliaus, vieno aukšto, gana kuklūs. Tačiau juos supantis parkas su įspūdingais šimtamečiais medžiais bei Žaleso (Pikeliškių) ežero pakrantė šią, ant nedidelės kalvos stovinčią dvaro sodybą, daro išties gražia vieta. Įsivaizduoju save, kur nors automobiliu keliaujantį, ir pakeliui užsukantį peizažu pasigrožėti.

Šiandien Pikeliškių dvaras yra restauruotas, jame kasmet sodyboje organizuojama Vilniaus rajono derliaus šventė, vykstanti paskutinį rugsėjo šeštadienį ir suburianti daug aplinkinių miestelių gyventojų. Gal užsuksi?

Neatrastos medininkų vietos

Kai keliaujame į Medininkus, dažniausiai lankome du objektus: pilį bei Aukštojo (Juozapinės) kalną – aukščiausią vietą Lietuvoje su čia esančiu apžvalgos bokštu. O aš siūlau pamatyti dar porą - Medininkų memorialą ir bažnyčią. Memorialas žymi liūdną Lietuvos istorijai įvykį, kuomet Medininkų pasienio poste sovietų milicijos būrys OMON užpuolė čia budėjusius pasienio pareigūnus. Manau, kad tokias vietas visad svarbu prisiminti, ypač minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

O bažnyčia, įsikūrusi gražioje vietoje, apsupta medžių, kviečia pasigrožėti vertingais meno kūriniais: XVIII amžiuje gamintų vargonų prospektu, paminkliniais kryžiais, molbertinės tapybos paveikslu. Tikrai verta nepamiršti čia užsukti ir Medininkuose pabūti ilgėliau.

Maršrutas „nuo Vilniaus iki Medininkų“


Jei jau po Medininkus važinėsi, kodėl nepasinaudojus proga pakeliauti įdomiu maršrutu?! Jo metu ne tik prieš tai minėtus objektus pačiuose Medininkuose pamatysi, bet ir įspūdingą Šumsko Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčią bei garsaus XIX a. poeto Vladislavo Sirokomlės muziejų, įsikūrusį vos keliolika kilometrų nuo Vilniaus esančiame mediniame dvarelyje. Beje, jis parašė pirmą turistinį vadovą po Lietuvą „Iškylos iš Vilniaus po Lietuvą“, kurio puslapiuose ragino pažinti gimtąsias vietas sakydamas „...didelė gėda visiškai nepažinti krašto, kuriame gyvename, arba, dar blogiau, geriau žinoti svetimus kraštus nei savąjį“.

Šio maršruto ilgis - 38 kilometrai, tikrai ne per ilgas, tad puikiai tiks keliauti kurią nors savaitgalio ar atostogų dieną.

Piliakalnis ir pažintinis takas

Jei dažnai keliauji po Lietuvą, tikrai žinai Buivydų ir Karmazinų piliakalnius. Ant pastarojo dar ir šiomis dienomis apeiginiai laužai kūrenami. O ar esi girdėjęs apie Dūkštos upelio krante, netoli Bradeliškių kaimo stūksantį piliakalnį? Jis taip pat vertas išskirtinio dėmesio, kadangi manoma, jog tai ilgiausiai šiose apylinkėse buvusi apgyvendinta vieta, gynybai pradėta naudoti dar prieš pustrečio tūkstančio metų! Beje, visai netoli yra ir Dūkštų pažintinis takas. Ideali vieta pasivaikščiojimams.

Daugiau skaitytkite makaliauslietuva.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)