Šeimyniškėlių piliakalnis, vadinamas Voruta, yra šiauriniame Anykščių pakraštyje, prie kelio į Rokiškį. Piliakalnis įrengtas aukštumos kyšulyje, kurio šiaurės vakarų papėde teka Varelis, o pietrytine – Volupis.

Papilėje įrengtame istoriniame komplekse veikia tikra viduramžių pramogų oazė, kurią aplankyti kviečiami ir vaikai, ir suaugusieji. Darbo dienomis vasarą čia itin ramu, rudenį atvyksta moksleivių ekskursijos iš visos Lietuvos, o štai savaitgaliais gali tekti ir eilėje pastovėti.

Pirmoji Šeimyniškėlių piliakalnio istorinio komplekso pilis iškilo jau prieš 10 metų, Anykščių krašto muziejaus iniciatyva. Prieš 2 metus sulaukus didelio lankytojų susidomėjimo teritorija buvo išplėsta, todėl tai gana nauja ir ne visiems žinoma laisvalaikio praleidimo vieta.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Atvykus darbo dienos viduryje kilo dvejonių ar kompleksas veikia, o fotografės pirmi žodžiai buvo: „Panašu į Takeši pilį“. Aplink nesimatė nė gyvos dvasios, todėl manėme, kad su apžvalgos bokšto ekspozicija teks susipažinti savarankiškai. Vis dėlto to neprireikė, nes pastebėjome senoviniais drabužiais vilkinčius gidus. Nuo saulės kaitros jiedu slėpėsi senos obelies šešėlyje, ant stalo buvo padėti lankytojams parduodami bilietai.

Gidė Daiva Vilutienė papasakojo apie piliakalnio istoriją, aprodė teritoriją, supažindino su pilėnų kasdienybe. Paklausta, ar kiekvienam lankytojui taip išsamiai viską pasakoja, moteris tvirtino, kad stengiasi sudominti ir vaikus, ir suaugusius.

Šeimyniškėlių piliakalnis

„Jei matau, kad žmogaus istorija nedomina, aprodau jam senovinius ginklus, šarvus, kviečiu išbandyti įvairius žaidimus, o jei domisi Lietuvos praeitimi, tuomet papasakoju daugiau detalių. Aprodau karalių galeriją, kurioje lankytojai supažindinami su svarbiausiais istoriniais faktais nuo Mindaugo iki Vytauto valdymo laikų“, – pasakojo gidė.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Apžvalgos bokšto ekspozicija supažindina su buvusios Šeimyniškėlių (Vorutos) pilies istorija, archeologiniais radiniais, XIII–XIV a. kario ginkluote, pilėnų buities daiktais, pilies maketu. Lankytojams leidžiama pasimatuoti šarvus, pamojuoti kardais ir pajausti jų svorį.

Gidė džiaugėsi, kad ne tik vaikams patinka treniruotis lauko karybos aikštelėje, bet ir suaugę vyrai prisidengę skydais kaunasi mediniais kardais.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Kiemelyje veikia visas pramogų kompleksas – galima šaudyti iš lanko, mėtyti akstį, išbandyti pilėnų kasdienybę: įskelti ugnį, virti arbatą ant laužo, nuvyti vikingų virvutę, tyrinėti eksperimentinėje archeologinėje perkasoje, treniruotis lauko karybos aikštelėje, žaisti senovinius žaidimus, stebėti amatus.

Pasak D. Vilutienės, istoriniame komplekse darbo dienomis dirba du gidai, savaitgaliais – trys. „Lankytojų trūkumo nejaučiame, savaitgaliais vos spėjame suktis, atvažiuoja šeimos, draugai, kartais net giminių susitikimai ir varžybos čia vyksta. Edukacinę programą reiktų užsisakyti iš anksto paskambinus telefonu, bet priimame visus, kurie atvyksta“, – pasakojo moteris.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Istorinio komplekso internetiniame puslapyje rašoma, kad edukacinė programa supažindina su archeologija ir Šeimyniškėlių piliakalnio radiniais: pilėnų naudotais daiktais ir kitais veiklos pėdsakais, kurie yra svarbiausi Vorutos pilies gyvavimo liudininkai. Jos metu lankytojai sužino apie archeologų darbą, jo pagrindines pakopas, archeologinėje perkasoje ieško praeities dirbinių, mokosi įvardinti, datuoti, „prakalbinti“ radinį.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Kiemelis išties erdvus, todėl paklausti, ar šioje vietoje galima surengti iškylą, gidai pritariamai linktelėjo galvomis: „Mes ir patys vaišiname ant laužo virta raudonėlių arbata, ji išties išskirtinio skonio, o žolelės surenkamos čia pat – papilėje. Sunokus obuoliams juos daliname lankytojams, norime, kad visi čia jaustųsi laukiami. Kai būna itin karšta arba lyja lankytojai kviečiami į edukacinę klasę, kurioje galima žaisti senovinius stalo žaidimus, matuotis karalių apdarus ir gerti arbatą.“

Šeimyniškėlių piliakalnis

Gidė D. Vilutienė pabrėžė, kad apsilankymo laikas neribojamas, todėl čia pramogauti galima visą dieną, tačiau prieš tai reikės nusipirkti bilietą. Vaikams, studentams ir senjorams jis kainuoja 2 eurus, o suaugusiems – 2,5 euro.

Užlipus į ginybinių bokštų viršų galima apžiūrėti ne tik visą kiemelį, apylinkes, bet ir šalia esantį piliakalnį bei ant jo planuojamos statyti pilies maketą.

Šeimyniškėlių piliakalnis

Pasak gidės, ateityje ant piliakalnio turėtų išdygti medinė pilis, kuri būtų pritaikyta turizmo reikmėms bei kultūriniams renginiams. Čia turėtų būti minimos valstybei svarbios datos, vykti riterių turnyrai, kieme būtų įrengta mokomosios archeologijos aikštelė, vykdoma įvairi edukacinė veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)