Nors įvairios sveikatinimo procedūros vis dar svarbi miesto ekonomikos dalis, tačiau dabartinis kurortas yra kur kas įvairesnis ir vilioja ne tik norinčius išbandyti įvairias gydomąsias procedūras, bet ir jaunimą, ieškantį aktyvaus poilsio, rašoma pranešime spaudai.

Birštonas geografiškai atsidūrė labai patogioje vietoje ir turi daug pranašumų prieš kitus Lietuvos kurortus. Ne per daug nutolęs nuo Vilniaus, visiškai kaimynas Kaunui, šalia ir Marijampolė bei Alytus. Jeigu šis kurortas trauks kažkuo daugiau nei vien tik savo vieta, į jį plūs ir jaunimas.

Seniau Birštonas kėlė įspūdį, lyg būtų sutvertas vien pagyvenusiems žmonėms, mėgstantiems ilgus pasivaikščiojimus palei upę, mėgautis mineralinio vandens baseinais ir procedūromis ir, tiesą sakant, veržliam jaunimui turėjo sukelti žiovulį.

Naivu buvo tikėtis, kad šiuo atžvilgiu Birštonas būtų pajėgus konkuruoti su didmiesčiais ir tapti traukos centru jauniems žmonėms. Čia vis dar nėra naktinio klubo, kuris nelabai dera su bendra kurorto atmosfera ir ramybės filosofija.

Nepaisant to, vienos dienos vizitas Birštone man atvėrė kur kas įvairiapusiškesnį vaizdą nei liudija pasenę stereotipai. Vos tik įvažiavus į miestelį, turistą pasitinka vandenlenčių sporto vieta tvenkinyje bei pripučiama karalystė jaunesniems vandens pramogų mėgėjams. Nesu itin didelis ekstremalaus sporto gerbėjas, bet šiandien pasigailėjau nepasiėmęs glaudžių, nes knietėjo išbandyti čiuožti vandenlente ir savo kailiu.

Jas nuomojantis Paulius Juras tikino, kad visiškai nesvarbu, ar žmogus yra išbandęs šį sportą – užlipti ant vandenlentės niekada nevėlu ir nereikėtų baimintis, kad labiau patyrę sportininkai žiūrės ir juoksis, nes kiekvienas nuo kažko pradėjo.

Birštonas

Verslininkas pastebėjo, kad kol lietuviai vasarą traukia į pajūrį, jis sulaukia nemažai klaipėdiečių, kuriems jau pabodę dideli žmonių srautai vasarą. Ypač daug žmonių į Birštoną iš pajūrio pabėga per Jūros šventę, kai į uostamiestį suplūsta šurmulio ištroškę tautiečiai iš visų pašalių.

Tuo tarpu Šiaurinėje miesto dalyje, visiškai prie pat krantinės, galima rasti rampas dviračių ir riedlenčių sporto mėgėjams, čia pat nuomojami didmiesčiuose dabar vis dažniau matomus elektrinius paspirtukus ir panašias elektrines transporto priemones – neblogas būdas įnešti gyvumo pasivaikščiojimams kurorte.

Tiesą sakant, važiuojant elektriniu paspirtuku kyla šioks toks kaltės jausmas dėl savo tinginystės. Nors ne kartą kilo pavydas, kai matydavau Vilniuje į kalną be jokių pastangų paspirtuku kylančius „vairuotojus“.

Birštonas

Elektrines transporto priemones nuomojantis Helmanas Lik iš „Laisvalaikio terapijos“ papasakojo, kad pas jį atėjęs klientas labai norėjo paprasto dviračio, kurio verslininkas neturi. Vietoje to, jis klientui pasiūlė elektrinį dviratį už paprasto kainą, tačiau dviratininkui ryžto minti kojomis pakako vos penkioms minutėms ir jis su vėjeliu grįžo naudodamasis visais elektrinio dviračio privalumais.

Žinant lietuviškų vasarų nepastovumą, negali nesižavėti tokių verslininkų kaip Paulius ar Helmanas, kurie sugalvojo teikti tokias pramogas, drąsa. Rizikuoti steigti tokį verslą, kuris tiesiogiai priklauso nuo oro sąlygų, kurorte, kuriame gyvena vos keli tūkstančiai žmonių, pasiryžtų ne kiekvienas. Juolab, kad Birštonas nėra prie jūros, kur kiekvieną vasarą traukia daugybė lietuvių, pasiruošusių atverti piniginę.

Kurorte radau ir gastronomijos stebuklų. Nors iš didmiesčių pailsėti atvažiavusio žmogaus sušiais nenustebinsi, tačiau „Sušinnė“ tikrai paįvairina bendrą maisto kultūros peizažą.

Birštonas

Įnoringiausi gurmanai nesunkiai atras „AsMeniškos“ krautuvėlėje rūšinės kavos iš Etiopijos kvapų, o gardėsių mėgėjai prie stoties galės suleisti dantis į itališkus skanėstus. Italiją taip pat kiek primena auganti šeimos verslo tendencija.

Man, kauniečiui, pravartu buvo pabėgti nuo beveidžių maitinimo įstaigų tinklų ir pamatyti kokia energija ar poezija kuriami ravioliai itališko stiliaus „Skonių svetainėje“. Visi šie ir dvasia, ir amžiumi jauni žmonės nebijo kurortams būdingo sezoniškumo, kai aplink Vėlines gali kaukti vos ne vilku iš pilkumos.

Įvairios SPA paslaugos yra, ko gero, labiausiai pulsuojanti ir konkurencinga ekonomikos šaka Birštone, todėl žavu, kai atsiranda ir nemokamų objektų. Štai nuėjus į Kleipo parką galima sumerkti kojas ir rankas į mineralinius vandenis, o greta esančioje „Birutės viloje“ visiškai nemokamai uždaroje patalpoje galima paalsuoti druskingu oru.

Birštonas

Laikais, kai įvairūs baseinai ir sveikatingumo procedūros tampa vis madingesnės, taigi, ir brangesnės, tai puiki alternatyva taupantiems.

Karštą vasaros dieną kiek pasigedau gero paplūdimio. Nors, kaip minėta, yra vandens pramogų, tačiau normalios vietos išsimaudyti kaip ir neradau. Be to, susisiekimas su kitoje pusėje esančio miesto dalimi yra komplikuotas. Nors per Nemuną kursuoja nedidelis keltas, pasiekti kitą krantą automobiliu reikia sukarti dešimtis kilometrų. O į kurortą važiuojančius per Prienus pasitiks dar ir grandiozinių kelio darbų sukurtas eismo kamštis, visiškai nederantis prie kurorto atmosferos.

Birštonas demonstruoja, kad iš apsnūdusios vietos gali evoliucionuoti į visapusišką poilsio oazę bet kokio amžiaus žmonėms. Mieste subtiliai dera ramybės filosofija su naujesnėmis madomis ir jaunatviška energija. Belieka palinkėti, kad entuziazmas kurti neišblėstų ir šios Birštono suaktyvėjimo tendencijos neliktų vienadienių drugių gaudymu.

Birštonas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)