O ir pati Metelių gyvenvietė primena pajūrį. Keli išlikę senieji mediniai pastatai – nedideli, kuklūs. Vienu galu kaimas remiasi į Metelio ežerą, o nuo Dusios jį skiria vėjo pustomi smėlėti laukai.

Metelių regioninis parkas

Vasarą plūsta žmonės

Prie Dzūkijos jūros žmonės traukia vasarą ne tik dėl gražus kraštovaizdžio, bet ir dėl išskirtinių pramogų.

Dusios ežeras – tinkamiausias buriavimui visoje Dzūkijoje. Ežero plotas didelis, todėl visada pučia vėjas. Buriuotojai sezoną pradeda balandžio mėnesį ir baigia spalį. Metelio ir Obelijos ežerai, nors ir užimantys didelį plotą, dėl vandens augmenija gausiai apžėlusių pakrančių buriavimui praktiškai nenaudojami.

Metelių regioninis parkas

Metelys vadinamas gulbių lopšiu – čia jų galime pamatyti net kelis šimtus.

Per metus Metelių regioniniame parke apsilanko apie 80 tūkst. žmonių, o šioje maudykloje apie 12 – 15 tūkst. žmonių. Į lankytojų centrą užsuka apie 6 tūkst. žmonių.

1992 metais įsteigtas Metelių regioninis parkas, kuriame saugomas unikalių didžiųjų Pietų Lietuvos ežerų – Dusios, Metelio ir Obelijos ir jų apylinkių kraštovaizdis bei kitos gamtos ir kultūros paveldo vertybės.

„Labai stipriai jaučiamas sezoniškumas, žiemą čia tuščia – po darbo penktadieniais ar savaitgaliais atvyksta tik pavieniai žmonės. Daugiausia lankytojų susilaukiame nuo birželio vidurio, kai sušyla vanduo ir jau galima maudytis. Žmonės apsilanko ne tik vietiniai iš Alytaus rajono, bet ir iš Kauno ar Vilniaus“, – Metelių regioninio parko vietas pristatė lankytojų centro administratorius Artūras Pečkys.

Metelių regioninis parkas

Šiais metais šiame krašte siūloma ir nauja pramoga – plūduriuojantis plaustas ir ant jo esančios sūpuoklės – jas galės išmėginti visi, kurie apsilanko viešoje maudykloje. Tai nemokama dovana lankytojams. Čia besimaudydami žmonės gali nubristi ant vandenyje esančių sūpuoklių plausto ir pasimėgauti lengvu siūbavimu ir sūpavimu ramiomis bangomis.

Metelių regioninis parkas

Vietinių pamėgta pelkė be uodų

Visai netoli nuo lankytojų centro, už 1,5 kilometro, yra ir 15 metrų aukščio Metelių apžvalgos bokštas, o mėgstantiems aktyviau pailsėti – nuo čia prasideda pažintinis takas pėsčiomis ir dvi ekskursinės dviračių trasos aplink Dusios ir Metelių ežerus. Norint apvažiuoti aplink vieną ežerą prireikia trijų valandų.

Metelių regioninis parkas

Prie ežerų yra tiek stovyklaviečių, tiek kaimo turizmo sodybų, kuriose galima pernakvoti. Tačiau savaitę trunkančias poilsio keliones žmonės renkasi rečiau, dažniausiai – tai savaitgalio poilsis.

Pėsčiųjų takas driekiasi tarp miškų – pušynų su kadagiais, seno ąžuolyno. Daugumos vietinių itin pamėgta maža pelkutė su pontoniniu lieptu į pelkės vidurį. Ten labai ramu – nėra uodų net vasarą ir nesigirdi transporto ūžesys.

„Jeigu eisite mišku, tai uodai gali sukąsti, bet pelkutėje yra saugu. Uodams reikia seklių balų, kur jie galėtų išsiveisti, o aplink pelkę yra sausas pušynas, tad uodai nesiveisia, per gilu ir per daug šaltas vanduo“, – sakė A. Pečkys.

Artūras Pečkys

Aptinkami reti gyvūnai

Regioninio parko teritorija turtinga parko kalvas apaugusių lapuočių, mišria miškų augmenija ir gyvūnija, savitas kraštovaizdis, su daubose tyvuliuojančiais ežerėliais ir pelkėmis. Unikalūs, saviti šio parko skroblynai, vienintelėje vietoje mūsų šalyje Trako miške žaliuoja bekočių ąžuolų miškas. Gamtininkus žavi praskrendančių ir ilgam ežeruose apsistojančių mažųjų ir giesmininkių gulbių, kitų vandens paukščių būriai, parko teritorijoje gyvena ir labai reti baliniai vėžliai.

Metelių regioninis parkas

Jie saugomi visose Europos Sąjungose šalyse kaip nykstanti rūšis. Vyresniems dzūkams apie Seirijus, Veisiejus ar Varėną baliniai vėžliai gal ir nėra didelė staigmena. Geležinėmis varlėmis vadinami tamsūs storašarviai ropliai sekliuose ežeriukuose, kūdrose ir durpinėse duobėse anksčiau būdavo aptinkami gerokai dažniau nei dabar. Vėžliai gyvena ilgiausiai iš visų Lietuvos gyvūnų – šimto metų sulaukęs vėžlys nėra didelė retenybė tarp gentainių.

Metelių regioniniame parko lankytojų centre – gamtos mokykla kviečia aplankyti parko gamtos vertybių ekspoziciją, susipažinti ekskursijose su parko gamtos ir kultūros paveldo vertybėmis, moksleiviai kviečiami į gamtos pažinimo pamokas.

Metelių regioninis parkas
Metelių regioninis parkas

Mena senovinius laikus

Keliaudami dviračių, automobilių maršrutais, gamtiniais pėsčiųjų takais, susipažinsite su įdomiausiomis parko vietomis: įspūdingais ežerais, juos supančių kalvų grandinėmis, kur galima gėrėtis puikiu kraštovaizdžiu, aplankyti Jotvingių laikus menančius senovinius piliakalnius, gatvinius kaimus.

Metelių regioninis parkas

Vakarinėje Dusios pakrantėje pūpso ir įspūdingas Prelomčiškės piliakalnis – vienas didžiausių Metelių regioniniame parke. Tai XIII a. čia gyvenusių jotvingių palikimas. Šis piliakalnis – vienas iš septynių Metelių regioninio parko piliakalnių.

Prelomčiškės piliakalnis

Iš šiaurės kalno jį juosia šaltiniuotas bevardis upelis. Senovėje įtvirtintą piliakalnį supo papilys – gyvenvietė, kur ir dabar randama jotvingių kultūros radinių, keramikos dirbinių šukes su Jotvingių kultūrai būdingais ornamentais, koklių fragmentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)