Pažintiniai takai - vieni labiausiai vietinių turistų lankomų objektų, kurių populiarumas ypatingai išaugo pastaraisiais metais. Tiesa, vis dažniau į juos užsuka ir Lietuviška gamta bei ramybe susižavėję užsienio turistai. Aktyviausiai pažintinius takus Lietuvoje imta įrenginėti beveik prieš dešimtmetį. Dabar kasmet įrengiamas tik vienas kitas naujas takas. Daugiau dėmesio skiriama esamų takų priežiūrai ir atnaujinimui. Takų įrengimu ir priežiūra paprastai rūpinasi Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, regioninių ar nacionalinių parkų direkcijos, savivaldybės ir miškų urėdijos. Džiugu, kad jau turime ir privačia iniciatyva įrengtų pažintinių takų.

Pažintinių pasivaikščiojimų mėgėjai Lietuvoje tikrai turi iš ko pasirinkti. Vien turizmo žemėlapyje pamatykLietuvoje.lt šiuo metu yra daugiau kaip 140 pažintinių takų, tačiau sąrašas vis pildosi. Didžioji dalis takų, daugiau nei 100, įrengti Lietuvos saugomose teritorijose. Nors informacijos apie pažintinius takus, jų nuotraukų ar apsilankiusiųjų take keliautojų įspūdžių internete gausu, juos rasti ar išsirinkti, kurį aplankyti ilgą laiką buvo tikras iššūkis.

Suradus patikusį, įspūdingais vaizdais pakerėjusį, taką dažnai paaiškėdavo, kad jis visai kitoje Lietuvos pusėje, toli nuo planuojamos kelionės maršruto ar atostogų vietos. Ši problema ir tapo pagrindine priežastimi turizmo žemėlapio atsiradimui. Žemėlapyje į savo vietas nugulė ne tik pažintiniai takai, bet ir daugiau kaip 3000 kitų įdomių vietų Lietuvoje. Žemėlapis sprendžia ir kitą, nemažiau aktualią problemą – tinkamo kelio ženklinimo nebuvimą. Tikslios tako pradžios koordinatės ir navigacinė programėlė į taką be vargo jus galėtų palydėti net tamsią naktį.

pamatykLietuvoje.lt turizmo žemėlapio pagalba rasti ir išsirinkti pažintinį taką labai paprasta. Paieškos laukelyje nurodykite, kad ieškote pažintinių takų ir visus juos akimirksniu pamatysite Lietuvos žemėlapyje. Artinant žemėlapį į dominančią Lietuvos vietą kaskart gausite patikslintą, teritorijoje esančių, pažintinių takų sąrašą. Žinantys kelionės tikslą konkrečiau gali ieškoti ir į paieškos laukelį įvesdami pavyzdžiui “pažintiniai takai Aukštaitijoje”, “pažintiniai takai Neries regioniniame parke” ar panašias užklausas. Ieškantys konkretaus tako tiesiog turėtų nurodyti jo pavadinimą. Analogišku principu veikia ir kitų lankytinų vietų paieška žemėlapyje.

Renkantis pažintinį taką labai svarbi ir kita informacija – tako ilgis, preliminari pasivaikščiojimo trukmė, tako danga, reljefas ir jo būsena. Ši informacija, kartu su nuotraukomis ir tako aprašymu, taip pat pateikiama žemėlapyje. Informacija apie tako būseną, infrastruktūros sugadinimą ir savo įspūdžiais raginami dalintis tako lankytojai. Savo atsiliepimą kitiems keliautojams ar taką prižiūrinčiai institucijai jie gali palikti komentarų skiltyje, esančioje konkretaus tako informacijos lange.

Pažintiniai takai nėra skirti tik patyrusiems žygeiviams. Pasirinkę tinkamo ilgumo ir sudėtingumo taką jį įveiksite ir vaikštinėdami su vaikais. Dalis takų nesunkiai įveikiami ir vaikišku vežimėliu. Kai kurie takai ar bent takų dalys yra pritaikytos ir žmonėms su judėjimo negalia. Informacija apie takų tinkamumą specifiniams keliautojų poreikiams taip pat pateikiama ir nuolat atnaujinama.

pamatykLietuvoje.lt rekomenduoja
2016 metų vasarą, projekto pamatykLietuvoje.lt iniciatyva, kartu su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, buvo surengti gražiausio pažintinio tako rinkimai. Po keliautojų balsavimo, gražiausiu išrinktas Arlaviškių botaninio draustinio takas, geriau žinomas kaip “Kadagių slėnio pažintinis takas”.

Primename ir dalinamės gražiausiųjų pažintinių takų TOP10:

1. Kadagių slėnio pažintinis takas
2. Karmazinų pažintinis takas
3. Mūšos tyrelio pažintinis takas
4. Varnikų pažintinis takas
5. Dūkštos pažintinis takas
6. Jurkiškių upelio pažintinis takas
7. Šeirės gamtos pažintinis takas
8. Parnidžio pažintinis takas
9. Žiegždrių geologinis takas
10. Jomantų miško pažintinis takas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)