Laikas buvo itin intensyvus

Rokas į Lietuvą sugrįžo praėjusio šeštadienio naktį ir, nors praėjo tik kelios dienos, jam daugiau laiko įsivažiuoti į kitą ritmą nereikia.

„Esu prie to pripratęs. Praeitais metais Amerikoje buvau keturis kartus, skraidau gana dažnai. Tampa normalu“, – sako R. Bernatonis.

Roko Bernatonio įspūdžiai iš JAV

Kiek daugiau nei du mėnesius JAV darbavęsis Rokas pasakoja, kad patyrė nemažai įspūdžių – kiekvieną dieną vis nutikdavo kas nors įspūdingo. Vis dėlto tuo pačiu jis iš karto priduria, jog būti namie, Lietuvoje, labai gera.

„Atrodo, visko buvo tiek daug, bet tuo pačiu ir nieko, – juokiasi R. Bernatonis. – Dabar turiu vieną iki negalėjimo ryškų jausmą – Lietuvoje taip gera. Neseniai buvau Senamiestyje, galvoju, o Dieve, kaip smagu. Buvau labai pasiilgęs Lietuvos.

Man namie itin patinka, aš myliu Lietuvą. Čia tokia švara, oras, žmonės, maistas… Viskas taip gera, pati geriausia šalis.“

Kelionę į JAV Rokas apibūdina kaip gyvenimą ant lagaminų – laikas buvo praleistas itin intensyviai, tačiau pastangos atsipirko, nes vietas, kuriose vykdavo pasirodymai, žmonės pilnai užpildydavo.

„Buvau Čikagoje, Majamyje, Klivlande, Niujorke… Teko patirti tokių akimirkų, kai 23 valandą baigiasi pasirodymas, 3 valandą ryto išvažiuoji į oro uostą, nusileidi kitoje valstijoje, tave iš karto pasiima ir 14 valandą jau stovi ant kitos scenos, – prisimena R. Bernatonis, neseniai išleidęs ir savo kortas, skirtas žaidimui. – Visi pasirodymai buvo vieši – keli privatūs atsirado neplanuotai.

Šou vykdavo specialiuose magijos teatruose, turinčiuose savą žiūrovų ratą, kurie visada stebi, kas naujo vyks. Lietuviams dariau tik vieną pasirodymą Čikagoje – tai buvo labdaringas renginys. Visur kitur ateidavo amerikiečiai.“

Roko Bernatonio įspūdžiai iš JAV (Gabby Blade nuotr.)

Rokas neslepia, kad kelionė, turint omenyje darbų kiekį, buvo toli gražu iki atostogų. Visgi jis ne kartą yra lankęsis Amerikoje ir net pusantrų metų gyvenęs Las Vegase, tad turistavimui nebeteikė pirmenybės.

„Smagiau nuvažiavus į kokį miestą pamatyti draugus nei naują vietą. Vis dėlto grįžęs į Lietuvą, nuliūdau, nes, išsikraudamas lagaminą, supratau, kad nė karto nepanaudojau maudymosi šortų, nors buvau, pavyzdžiui, Majamyje, kur tikrai galėjau juos užsidėti.

Be to, viešbučiuose, kur apsistoji, yra baseinai, aš labai mėgstu SPA… Galvoju, negerai, apsileidau, – juokiasi R. Bernatonis. – Didžiausias poilsis buvo kelias dienas niekur neiti ir miegoti. Bet įspūdžių vis tiek netrūko – užkulisiai, nauji žmonės, vakarienės.“

Kaip didžiausią iššūkį kelionės metu Rokas išskiria pačią pradžią, kai dėl nesutvarkytos vizos užsitęsė jo išvykimo laikas.

„Buvo daug streso, reikėjo atšaukti bilietus. Buvo sunku, nes nežinojau, kada išskrisiu – kabėjau Lietuvoje, laukiau, kas bus“, – pasakoja R. Bernatonis.

Ne kartą lankytas Niujorkas sužavėjo tik dabar

Palyginęs Lietuvą ir JAV, Rokas pabrėžia, kad tautiečiai dažnai įsivaizduoja, jog gyvenimas Amerikoje yra lygiai toks pat, koks vaizduojamas filmuose, o tai nėra tiesa.

„Žmonės galvoja, kad ten, Amerikoje, viskas gerai. Taip, tu žiūrėjai „Vienas namuose“, kur daugiavaikė šeima turi didelį namą, atostogauja ir todėl taip manai. Būdamas Amerikoje, aš vis prisimenu, kaip mes gerai gyvename, kokį turime balansą tarp buvimo su šeima, poilsio bei darbo.

Mes turime nerealiai kokybišką gyvenimą. Ten žmonėms yra normalu turėti tris darbus, visą laiką dirbti ir realiai daugiau nieko nedaryti. Tai – smagu, bet kur kas smagiau turėti ir šiaip gyvenimą“, – mano R. Bernatonis.

Roko Bernatonio įspūdžiai iš JAV

Kaip vieną didesnių privalumų Amerikoje, Rokas nurodo kitokią auditoriją – anot jo, žmonės ten yra kaip pasirodymo dalis, jie itin gyvi, visada ploja, palaiko.

„Lietuvoje dažnai reikia pralaužti ledus, kol publika atsileidžia. Žiūrint iš tos pusės, ten dirbti lengviau, nes žinai, kad auditorija labiau pasiruošusi, nori gero laiko. Lietuvoje daugelis žiūri tuo kampu, jog turi juos nustebinti – mes atėjome po darbo, o tu dabar šok, linksmink mus. Visgi, kai žinai, ką darai, ir esi profesionalas, nėra sunku padaryti, ką reikia“, – aiškina R. Bernatonis.

Kalbėdamas apie skirtingas valstijas, Rokas sako, kad jose kardinaliai skiriasi oras – galima matyti skirtingą žmonių nuotaiką esant vėjuotoje Čikagoje ir leidžiant laiką saulėtame Majamyje.

Roko Bernatonio įspūdžiai iš JAV

Pats Rokas kaip mėgstamiausius miestus JAV nurodo Majamį, Las Vegasą, tačiau meilę jiems aiškina kiek kitaip, nei daugeliui įprasta. Iliuzionistui įspūdį kelia ne įvairūs objektai, o žmonės, kuriuos tose vietose sutinka.

„Prie vietų pripranti ir visos tampa vienodos. Kai buvau vaikas, visada svajojau gyventi Las Vegase – pagyvenęs ten pusantrų metų, supratau, kad taip pripratau, jog nebematau to, dėl ko ten atsikrausčiau. Miestą ypatingą padaro žmonės, bendruomenė.

Niujorke esu buvęs apie 12 kartų, bet tik dabar jis man pirmą kartą patiko – todėl, nes sutikau įdomių žmonių, – teigia R. Bernatonis. – Lietuviams rekomenduočiau aplankyti Niujorką, Las Vegasą, Majamį, Los Andželą. Taip pat reikėtų nuvažiuoti į mažiau turistų mačiusias valstijas: Arkanzasą, Luizianą.“

Jau po kiek daugiau nei mėnesio – liepą – Rokas vėl turėtų trumpam sugrįžti į Ameriką. Visgi dėl to jam ir šiek tiek liūdna, nes, kaip pats sako, vasaros Lietuvoje yra pačios geriausios.

„Panašu, kad ateinančius 2–3 metus gyvensiu tarp dviejų šalių, bet vis tiek didžiąją laiko dalį būsiu Lietuvoje. Dabar smagu taip gyventi, tačiau aš visada galvoju – o kas toliau? Man 30 metų, svajoju apie šeimą, bet nueinu į pasimatymą, pakalbu, jog noriu rimtų santykių, ir iš karto pasakau, kad kitą mėnesį išvažiuoju.

Galvoju, reikia neprisižaisti, kad nebūtų taip, jog užsimerki, atsimerki ir tau jau 50-imt, – šypsosi R. Bernatonis. – Suprantu, kad reikia naudotis turimomis progomis, tačiau kartu neužmigti ant tokio gyvenimo būdo.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją