Lankantis sendaikčių prekyvietėje, lygiai kaip stebint praeivius pro kavinės langą arba vaikštinėjant maisto turguje, pavyksta bent kiek giliau susipažinti su vietos papročiais ir kultūra.

Ir dėl parduodamų daiktų, pradedant Italijoje išstatytomis antikvarinėmis makaronų gaminimo mašinomis bei baigiant suomiška tekstile, ir dėl galimybės pabendrauti su pardavėjais, sendaikčių prekyvietes pagrįstai galima lyginti su muziejais po atviru dangumi.

Toliau jūsų dėmesiui – šeši Europos miestai, kuriuose, kaip teigiama euronews.com publikacijoje, sendaikčių medžiotojai turėtų pasijusti it rojuje.

Kopenhaga (Danija): nebrangūs vardiniai drabužiai ir virtuvės reikmenys

Pernai Kopenhaga buvo pripažinta idealiausiu Europos miestu tiems, kuriuos masina vertybės už patrauklią kainą, skelbiama kainų palyginimo platformoje confused.com.

Danijos sostinės antikvariatai ir blusų turgūs – vieni iš lankomiausių, nes juose pavyksta rasti galybę kokybiškų ir vertingų gaminių.

Populiariausias blusų turgus vyksta prie Frederiksbergo rotušės. Jame prekiaujama kuo įvairiausiais drabužiais, sukurtais aukščiausios klasės tarptautinį pripažinimą pelniusiuose mados namuose. Turguje galima įsigyti ir unikalių virtuvės rykų. Be galo puiku tai, kad prekių kainos čia labai patrauklios.

Sendaikčių turgus Kopenhagoje

Jeigu svajojate apie stalo sidabrą ir krištolo dirbinius, jokiu būdu nepraeikite pro blusų turgų Gammel Strand gatvėje, dabar taip pat vadinamą Thorvaldseno aikštės (Thorvaldsens Plads) antikvarinių daiktų turgumi.

Berlynas (Vokietija): retos knygos ir karo laikų reliktai

Amžinai jaunoje ir bohemiškoje Vokietijos sostinėje pavyksta užeiti tikrų sendaikčių lobynų.

Berlyno blusų turguje akį patrauks keistenybės iš šalies VDR laikotarpio – karinės uniformos, žaislai, parduotuvių iškabos.

Arkonaplatz aikštės medžių paunksmėje rikiuojasi unikalūs baldai, o prie Šprė upės esančiame antikvariniame knygyne – retos, senovinės knygos.

Dėmesio vertas ir Mauerpark parkas. Tiesa, dabar jame ypač gausu turistų, bet smagios lauko kavinės ir karaokė sekmadienio popietėmis negali nevilioti.

Sendaikčių turgus Berlyne

Helsinkis (Suomija): suomiški audiniai ir unikalūs stalo įrankiai

Kažin, ar persūdytume, jei pasakytume, kad Suomija – tai aplinkosaugininkų tėvynės titulo verta šalis. Štai kodėl visiškai nekeista, kad pirkimas iš antrų rankų čia yra kone šventas reikalas.

Suomijos sostinėje Helsinkyje gausu prekyviečių, kuriose išstatyti autentiški suomiški daiktai. Tarkim, Hietalahti blusų turgus tiesiog neįsivaizduojamas be Trolių Mumių atvaizdų, „Makia“ drabužių ir aksesuarų bei „Marimekko“ audinių.

Hakaniemi rajono turguje pavyks aptikti skandinaviško stiliaus medinių žaislų, taip pat indų – legendinių suomių firmų „Iittala“ ir „Arabia“ produkcijos.

Edinburgas (Škotija): nors padėvėtų, bet elegantiškų daiktų parduotuvės

Jei atsidurtumėte Edinburge, būtinai prisiminkite, kad sendaikčių krautuvėlės ir padėvėtų daiktų parduotuvės yra susispeitusios Stockbridge rajone.

Įžengęs į šį rajoną pasijunti tarytum kaime, nors visiškai čia pat naujamiestis.

Sendaikčių turgus Paryžiuje

Paklaidžiojus po sendaikčių parduotuves tikrai pavyks aptikti išties neprastą kašmyro megztinį. Jei drabužiai nedomina, žinokite, kad jose yra ir retų vinilinių plokštelių, vinažinių baldų, o, tarkim, Britanijos Raudonojo Kryžiaus draugijos įkurtoje išparduotuvėje yra net visas skyrius, kuriame parduodamos vien vestuvinės suknelės.

Bilbao (Ispanija): monetų kolekcijos ir vintažinės plokštelės

Bilbao sendaikčių prekyvietes turėtų deramai įvertinti ir atsitiktinis užklydėlis, ir tikras vertybių medžiojimo asas.

Visgi prisiekę kolekcininkai sekmadieniais suplūsta į miesto Plaza Nueva aikštę, mat tuo metu čia vyksta didžiulis turgus, kuriame galima rasti retų ir vertingų egzempliorių. Muzikos aistruolių čia laukia rietuvės vinilinių plokštelių, knygų gerbėjų – senovinių tomų stirtos, o pašto ženklų rinkėjų – riboto tiražo pavyzdžiai.

Bilbao yra dar vienas sendaikčių mėgėjų dėmesio vertas kvartalas. Tai San Francisco. Čia šurmuliuojančiuose blusų turguose galima rasti ypač įdomių daiktų, siūlomų už labai patrauklią kainą.

Sendaikčių turgus Bilbao

Paryžius (Prancūzija): prancūzų dizainerių kūriniai ir maistas

Apskritai, Paryžius nėra piniginei nekenksmingas miestas, bet keliuose jame veikiančiuose blusų turguose tikrai pavyksta apsipirkti neišsileidžiant iki nulio.

Beveik pusantro šimto metų vintažo entuziastus viliote vilioja Prancūzijos sostinės priemiestyje veikiantis Saint-Ouen blusų turgus.

Sendaikčių turgus Paryžiuje

Milžiniškame po stogu ir atviroje erdvėje įrengtų prekystalių labirinte prekiaujama kone viskuo, pradedant pigiais niekučiais ir baigiant vintažiniais garsių dizainerių kurtais aksesuarais. Na, „Chanel“ rankinės už centus neįsigysite, tačiau jeigu apsiginkluosite kantrybe, tikrai surasite ir pusvelčiu parduodamą vertybę.

Šiaip jau pigių įdomybių Paryžiuje geriau ieškoti mažesnėse prekyvietėse, pavyzdžiui, „Vanyes“ arba „d’Aligre“. Pastarajame turguje prekiaujama ne tik senienomis, bet ir maistu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)