Tai, kad vis daugiau lietuvių atranda Madeiros salą, patvirtina ir kelionių organizatoriai. Ypač ją pamėgo šeimos su vaikais.

Madeira išsiskiria savo kraštovaizdžiais ir paplūdimiais. Dėl svetingos oro temperatūros Madeiroje visus metus galima jaustis kaip šiltą pavasarį. Keliautojų nuomonės tyrimas rodo, kad dėl palankaus klimato Madeirą savo poilsiui renkasi vis daugiau šeimų su vaikais“, – pranešime spaudai sako Sigita Vaitelė, Tez Tour kelionių organizatoriaus produkto vadovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad į Madeirą itin verta keliauti pavasarį, vykstant gėlių festivaliui. Ši šventė yra ko gero laukiamiausias metų renginys tiek vietinių, tiek keliautojų iš viso pasaulio.

„Pavasarį, praėjus dviem savaitėms po Velykų, Funšalio gatves išmargina Gėlių festivalis, kai gatvėse kuriami gėlių kilimai, vyksta klasikinės muzikos koncertai, šokami liaudies šokiai. Šis Madeiroje vykstantis festivalis sutraukia minias vietinių bei turistų“, – pristato S. Vaitelė.

Madeira

Pasiruoškite aktyviems įspūdžiams

Prie Maroko ir Portugalijos krantų esanti Madeira apdovanota unikaliu kraštovaizdžiu. Čia gausu stačių uolų, vulkaninės kilmės kalnų, paplūdimių, žaliuojančių kalvų ir krioklių.

„Savaitę Madeiroje leidome aktyviai – kiekvieną dieną veikdavome ką nors naujo. Apvažiavome visą salą, leidomės į žygį, kopėme į kalnus, aplankėme Madeiros vyno daryklą, kurioje ekskursijos metu mums ne tik buvo išsamiai pasakojama apie šio vietinio vyno gamybos procesą, bet ir vyko vyno degustacija“, – dalijasi prisiminimais Rasa.

Moteris prisimena apsilankymą trečioje pagal aukštį Madeiros salos viršukalnėje Pico do Arieiro, ten leidosi į žygį kalnuose.

„Gilų įspūdį palieka tiek pats žygis, tiek kelionė iki viršukalnės, kuomet turi galimybę atsidurti aukščiau debesų. Taip pat rekomenduotume leistis bent į vieną žygį pėsčiomis drėkinimo kanalų – levadų – takais. Žygio ilgį ir maršruto sudėtingumą galima pasirinkti pagal savo norus bei fizines galimybes perkant bilietą“, – rekomenduoja moteris.

Natūralios gamtos grožis

Madeiros šiaurės vakaruose gausu natūralių vandenyno vandens baseinų. Jie susiformuoja iš ugnikalnio išsiveržusios lavos, sutekėjusios į atvėsusių uolų plyšius, taip sukurdami natūralius baseinus, kuriuose gali atsigaivinti kiekvienas.

„Mes aplankėme Porto Moniz miestelį ir jame esančius iš vulkaninių uolienų susidariusius natūralius vandenyno vandens baseinus. Maudytis juose buvo iš tiesų išskirtinė patirtis, o atsiveriantys vaizdai buvo gniaužiantys kvapą“, – prisimena Rasa.

Keliautoja Rasa su vyru Madeiroje

Moteris taip pat rekomenduoja apsilankyti Porto Santo saloje, kuri dar nėra gausiai lankoma turistų.
„Saloje 9 km besidriekiantis Porto Santo paplūdimys 2022 metais buvo pripažintas geriausiu Europos paplūdimiu. Ir ne veltui – auksinis smėlis, krištolo vanduo ir maloni šiluma nepalieka abejingų. Į 11 km ilgio ir 6 km pločio salą pasilepinti saulės voniomis galima atvykti keltu“, – pataria S. Vaitelė.

Tinkama kryptis pavasariui

Dėl savo klimato Madeira vadinama amžinojo pavasario sala. Čia temperatūra visais metų laikais svyruoja nuo 18–25 laipsnių temperatūros.

„Keliavome į Madeirą kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Orai buvo permainingi: pasitaikė ir saulėtų bei šiltų, ir lietingų akimirkų. Tačiau net ir vėsesnės ar lietingos valandos mūsų įspūdžio apie Madeirą nesugadino, kadangi žinojome, jog tai nebus gulėjimo prie baseino ir deginimosi atostogos“, – sako Rasa.

Ji pabrėžia, kad orai šioje Portugalijos saloje permainingi, todėl reikėtų pasirūpinti ne tik maudymosi kostiumėliais, bet ir šiltesniais, neperpučiamais rūbais.

„Orai saloje keičiasi gana greitai: rytas gali būti apniukęs, tačiau po pietų išlenda saulė ir būna karšta. Patartume keliaujantiems Madeiroje būti pasiruošus orų pokyčiams ir į ilgesnes išvykas leistis pasirūpinus tiek šiltesniais bei lietui nepralaidžiais rūbais, tiek ir kremu nuo saulės“, – dalijasi patarimais moteris.

Madeira

Pažinkite vietinę virtuvę

Ši sala garsėja ir savo kulinarine virtuve – šviežiomis jūros gėrybėmis, duona su sviestu ir česnaku, ant grotelių keptais kalmarais ir saldžiu biskvitiniu pyragu su riešutais ir prieskoniais. Verta paragauti ir nacionalinio Madeiros patiekalo – keptos juodos žuvies su bananais, kuri panaši į kardžuvę.

„Madeiroje rekomenduotume mėgautis šviežiomis ir įvairiomis jūros gėrybėmis, kurias vietinėse maitinimo įstaigose pagamina puikiai. Taip pat labai rekomenduotume paragauti Madeiros tradicinį saldų gėrimą „Ponchą“. Daug kas būtent šį gėrimą parveža artimiesiems lauktuvių iš atostogų Madeiroje“, – rekomenduoja moteris.

Anot Rasos, ši sala jiems paliko neužmirštamų įspūdžių, todėl čia tikrai sugrįš dar ne kartą. Be to, kaip moteris teigia, čia vietiniai paslaugūs ir malonūs, todėl tai prisideda prie malonių patirčių.
„Šios atostogos buvo aktyvios, tačiau visos veiklos paliko mums didelį įspūdį, vakarais mėgaudavomės maloniu nuovargiu po dar vienos aktyvios, bet įdomios dienos. Tikrai planuojame į Madeirą dar sugrįžti“, – šypsosi keliautoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją