Balis yra viena mažiausių salų didžiuliame tūkstančių salų Indonezijos salyne, tačiau tapo didele kelionių žurnalų fotosesijų žvaigžde ir trokštamu kelionių organizatorių taikiniu. Tai daugiau nei vieta, tai – nuotaika, įkvėpimas. Tiesa, ši sala nebėra tas nepaliestas rojus, koks jis buvo XX amžiaus trečiajame ir ketvirtajame dešimtmečiuose, kai antropologė Margaret Mead viena pirmųjų tyrinėjo šią paslaptingą salą, ir vos keli patys drąsiausi keliautojai išdrįso plaukti džiunglėmis apaugusiomis upėmis ir ežerais. Beje, vienu pirmųjų keliautojų po Balį buvo kino legenda Charlie Chaplinas. 1932 metais, patyręs vidutinio amžiaus krizę, Ch. Chaplinas pabėgo į Balį ieškodamas savęs ir įkvėpimo, kurio pritrūko aktoriui iš nebyliojo kino pereinant prie garsinio. Matote, niekas nesikeičia dešimtmečiais – Balis tebelieka ta vieta, kurioje žmonės trokšta persikrauti ar atrasti naują gyvenimo kelią. Nedidukėje saloje su daugiau nei 10 tūkst. šventyklų!

Nors pati sala keitėsi, dar iki šiol pietinėje dalyje galima aptikti idiliškos hipių atmosferos, kuri čia egzistavo septintojo dešimtmečio pradžioje. Tuo metu, pavyzdžiui, Kutą sudarė pelkės, fermos ir keli šiaudiniai viešbučiai prie vandenyno, o šiandien tai kurortas, kuriame gyvas gyvenimas, riaumoja motociklai, yra begalė viešbučių, restoranų, barų, suvenyrų parduotuvių ir įmantrių butikų.

Iš ryžių laukų apsupto kaimo Ubudas tapo svarbiu kultūros centru, o jo apylinkėse išaugo vieni gražiausių pasaulyje viešbučių kurortų. Vis dėlto tarp ūkanotų šiaurinės pakrantės kalnų vis dar galite mėgautis nuošaliu, ramiu gyvenimu, grožėtis tuščiais paplūdimiais ir legendinėmis šventyklomis, tarsi plūduriuojančiomis vulkaninių ežerų vandenyse. Aplinkiniai kaimai atrodo net ne iš kito pasaulio – tiesiog iš kitos epochos. Kaip sakoma, tik reikia pasukti už kampo nuo didžiųjų kurortų, pagrindinių gatvių ir triukšmingų turistinių traukos centrų.


Ypatinga vieta lietuvių širdyje

„Lietuvių meilė Baliui yra unikali, kartais gali susidaryti vaizdas, kad dauguma keliautojų Balyje yra lietuviai, bet iš tikrųjų ši sala labiausiai pamėgta australų, jiems skristi iki šios salos – kiek daugiau nei trys valandos. Iš Lietuvos – geriausios jungtys per Stambulą, Singapūrą, – sako „Boutique Travel“ įkūrėja Aja. – Tai, kad tiek daug lietuvių skrenda į Balį, laikyčiau tikru fenomenu, bet kadangi ir pati į jį kas žiemą važiuoju jau daug metų, suprantu juos. Aišku, euforija man jau yra išgaravusi ir į Balį galiu pažvelgti racionaliai. Nors skrydis ilgas ir gana brangus, ypač po pandemijos, sala yra gana pigi, arba, teisingai pasakius, galima rasti ne tik prabangos, bet ir jaukių vietų už prieinamą kainą.

Saloje yra visko – paplūdimių, džiunglių, masinio turizmo, bet čia visada randu išgrynintą dvasiškumą. Gal ta ramybė, sąmoningumo paieškos atveda ir kitus keliautojus iš Lietuvos? Yra pasaulyje ir kitų gražių vietų, bet energiją kuria žmonės, čia didelė jogos trenerių, gyduolių koncentracija, žmonės važiuoja į specializuotas moterų, vyrų stovyklas, išbando, pavyzdžiui, 21 dieną visiškos tylos stovyklose. Tiesa, kai turistų tiek daug, atsiranda gryna komercija, todėl reikia rasti tikrus specialistus, o ne pinigų darymo mašinas. Balis ilgai buvo uždarytas turistams, tai vienas vėliausiai po pandemijos atidarytų turizmo taškų. Ilgas karantinas buvo paveiktas bendros Indonezijos pandemijos valdymo politikos – o ji yra milžiniška valstybė su beveik 300 milijonų gyventojų, ketvirta pagal gyventojų skaičių šalis.“

Trys svarbiausi taškai – Ubudas, Uluvatu ir Nusa Dua

Kada vykti į Balį? „Nors sala yra labai arti pusiaujo, dauguma keliautojų mano, kad ten geriausia vykti mūsų žiemą, tačiau nuo spalio iki kovo čia gana lietinga. Sausi orai vyrauja tada, kai pas mus būna vasara. Aš dažnai renkuosi pereinamąjį sezoną, ypač Balis gražus po lietingojo sezono, kovą, balandį, tuomet jis tampa ypač žalia žydinčia sala su hortenzijomis, orchidėjomis, kerinčiais atogrąžų žiedais. Tiesa, kai žinai, ko tikėtis, nėra baisu vykti ir lietingaisiais mėnesiais, nes temperatūra visus metus čia vienoda, apie 28 laipsnius, lyja gausiai ir trumpai. Bet gali lyti ir ilgai – garantijų nėra.

Visada savo keliautojams siūliau Balyje pasirinkti 2–3 nakvynės vietas, kad nereikėtų keliauti aplink salą spinduliniu principu, vis grįžtant į tą pačią vietą. Pirmiausia, tiesiog būtina apsistoti salos viduryje, Ubude, kuris apsuptas tropinėmis džiunglėmis, ryžių laukais ir garsus savo šventyklomis. Čia daugiausia vietinės kultūros, vietinių, nes salos viduryje gyventi jiems pigiau nei pakrantėse, kurios paliktos turistams. Uluvatu – kita mano rekomenduojama vieta Balyje, beprotiškai gražus skardis ir gražiausiai ant uolos kybantys viešbučiai. Na, o norintiesiems mėgautis paplūdimiais reikėtų rinktis Nusa Dua, čia jie gražiausi, geriausi butikai ir prašmatnūs viešbučiai.

Negalvokite, kad Balis – tik šventyklos, joga ir dvasiniai atradimai. Čia yra visko. Naktiniam gyvenimui patirti siūlyčiau Seminyako kurortą, kuriame patys geriausi naktiniai barai, paplūdimių klubai, garsiausi vakarėliai ir populiarusis „Potato Head“, prestižinis kelionių žurnalas „Condé Nast Traveller“ jį pripažino vienu geriausių pasaulyje paplūdimio klubų. Balyje galima rasti daug pasiūlymų išsinuomoti vilą – tai pigiau, nei gyventi viešbutyje, – bet esu susidūrusi, kad kartais viskas gražiai atrodo tik nuotraukose, pamirštama nurodyti, kad už vešlaus kiemo eina triukšminga gatvė. Todėl dabar nuomoju tik tas vilas, kurias pati esu mačiusi ar jos priklauso patikimiems partneriams“, – sako kelionių dizainerė Aja.

Stebuklai su valgymo lazdelėmis

Aja pasakoja, kad savo laiką Balyje vadina atsiskyrimo atostogomis, retritų, nes sveikatinimosi stovyklų ar gyduolių Balyje yra labai daug, o didžioji dalis jų gyvena iš turistų. „Yra daug žmonių, išmanančių savo darbą, bet sukurta aura – gėlės gyduoliui už ausų, smilkalai, atoki trobelė vidury džiunglių – dar negarantuoja, kad jis tikrai geras specialistas. Esu atsirinkusi keletą gyduolių, pas kuriuos važiuoju metai iš metų. Viena moteris šventikė žmones gydyti pradėjo tada, kai į ją trenkė žaibas ir ji patyrė klinikinę mirtį. Esu pas ją buvusi keletą kartų, ji tikrai spinduliuoja labai stiprią energiją.

Šimto metų seniukas, pats diplomuotas gydytojas, gydo remdamasis kinų medicinos principais. Specialius taškus kūne jis spaudžia... paprasčiausiomis valgymo lazdelėmis. Pas jį nėra jokių užrašymų, reikia būriuotis bendroje eilėje, ir jis neprašo pinigų – į šalia pastatytą pintą krepšį meti gėlių žiedų ir pinigų tiek, kiek gali. Įsitikinau, kad jis tikrai turi dovaną. Nežinau, kaip, bet jis visada jaučia, kur man skauda.

Visur pasaulyje keliaudama darausi masažus, bet nė vienas neprilygs tiems, kuriuos patiriu Balyje, čia turiu nuolatinę masažo meistrę, į kurią kreipiuosi. Tačiau kai praėjusį kartą lankiausi saloje, pas ją nebuvo laisvos vietos, todėl šįkart užsirašysiu iš anksto. Tiesa, kai kurie gyduoliai neturi nei telefono, nei interneto, gyvena savo pasaulyje, ir džiaugiesi, jei pas juos patenki. Balyje daug jogos mokyklų, pasitikiu čia veikiančiu „The Yoga Barn“ centru, jis nepigus, bet dirba rimti specialistai, išmanantys savo darbą. Prie Balio gydymo galimybių prisitaikė ir rimti tarptautiniai viešbučiai, pas juos oficialiai dirba vietiniai gyduoliai, siūlantys keliautojams sveikatinimosi seansus ir programas. Saloje vyksta sveikatinimosi festivaliai, čia galima išbandyti visą puokštę praktikų – nuo gongų, kvėpavimo terapijos, meditacijos, apsivalymo vandeniu ceremonijos.“

Gydymas rankomis, vandeniu ir mintimis

Atskridus į Balį, laukia tikra sveikatinimo viešbučių meka. Pastaraisiais metais čia vienas po kito atsiranda prabangiausi pasaulio viešbučiai, viena grandinė pritraukia kitą viešbučių grandinę, ir beprotišką plėtrą gal kiek sustabdė pandemija. Prabangiausi salos viešbučiai siūlo įsikurti išskirtinėse salos vietose – toli nuo turizmo šurmulio, džiunglių apsuptyje, privačiose vandenyno pakrantėse, ant uolų, kuriose gyvendamas jautiesi tarsi paukščio lizde. Čia užburia ne tik ištaigingai, bet ir skoningai pagal Balio tradicijas įrengti kambariai, taip pat vietinio personalo paslaugumas bei nuolankumas.

Amerikietiškoji prabangos simboliu laikoma viešbučių „Four Seasons“ grandinė bene pirmoji iš galingų viešbučių grupių pradėjo siūlyti gydymo meno praktikas, saloje jis turi du viešbučius – „Resort Bali At Jimbaran Bay“ ir „Sayan“. Viešbučiai turi visą komandą sveikos gyvensenos specialistų – vietinius charizmatiškus gyduolius, Reiki specialistus, jogos mokytojus. Gyduolis Djikas Dewa yra pripažintas Kundalini energijos specialistas, o vietinė įžymybė I Wayanas Linggenas tyrinėja gydymo gelmes per jogą ir meditaciją.

Žinoma, išskirtinių viešbučių grandinė „Como“ buvo sveikatos programų pionieriai. Balyje veikia trys šio tinklo viešbučiai – „Como Shambala Estate“, „Como Uma Canggu“ ir „Como Uma Ubud“. Norintiesiems atgauti jėgas ir sutvirtinti sveikatą prabangus sveikatinimo centras siūlo efektyvius kompleksus, kuriuose šiuolaikiniai metodai derinami su tradicine balietiška praktika. „Como“ viešbučiuose dirba mitybos ekspertai, kūno rengybos treneriai. Čia žvaigžde laikoma Balyje gimusi Pak Dewa, tradicinė baliečių gyduolė, kuri gydo čakras, balansuodama septynis kūno energinius centrus. Prasanthas Vayanakathu, natūropatijos ir jogos mokslų specialistas, pastaruosius 25 metus konsultuoja ajurvedos ir streso valdymo srityse. Prasanthas svečiams veda Marmos terapiją, tai specializuota ajurvedos šaka, kuri išvalo užblokuotą energiją stimuliuojant 107 kūno taškus.

„Six Senses“, kitas prabangių viešbučių tinklas, dirba su įtakingais sveikatingumo terapijos specialistais. Jie siūlo unikalią sveikatingumo analizę – neinvazinę procedūrą, kurios metu išmatuojami pagrindiniai biologiniai žymenys ir tuomet ekspertai pasiūlo tokias procedūras, kokių iš tikrųjų reikia jūsų kūnui. O vienas populiariausių gydymų laikomas „Boreh įvyniojimas“ – šiai tradicinei balietiškai procedūrai naudojami vietiniai ingredientai, tokie kaip gvazdikėliai, ciberžolė ir muskatų riešutai, jie sušildo kūną, atpalaiduoja pavargusius raumenis bei palengvina sąnarių skausmus, skatina kraujotaką ir toksinų išsiskyrimą.

„Aman“ grupė, turinti kelis viešbučius Balyje, organizuoja grupinius keletą dienų trunkančias retritus su garsiausiais pasaulio jogos ir meditacijos mokytojais.

„Alila“ grupės viešbutis Uluvatu propaguoja tausojantį turizmą – savo sodą drėkina sukauptu lietaus vandeniu, o viešbučio statybai naudoja medieną iš naudotų geležinkelio pabėgių ir telefono stulpų. Unikalius dizaino vilų stogus dengia nuo kaitrios saulės apsaugantys natūralios lavos akmenukai, lubos sukurtos iš bambukų, o langai išdėstyti taip, kad skatintų oro cirkuliaciją, mažintų elektros lempučių bei oro kondicionierių naudojimą. „Alilos“ viešbutyje Ubude net nėra televizoriaus, aišku, dabar tai nėra naujiena, bet tąsyk televizoriaus vietoje pamačiusi tiesiog tinkleliu nuo uodų uždengtą lango angą į džiungles labai nustebau.

Tikra „Instagram“ žvaigždė yra „Capela Ubud“ viešbutis, įsikūręs džiunglių viduryje, su vaizdu į slėnį, apsuptas atogrąžų miškų, nuolat pripažįstamas turintis geriausią vaizdą pasaulyje. Tai – naujos koncepcijos prabangių palapinių tipo viešbutis tiesiog kalno šlaite. Jo baseinai, čiurlenantys virš medžių lajų, daugelį metų iš eilės buvo pripažinti geriausiais pasaulyje ir, atrodo, nepaiso visų gravitacijos dėsnių.


Aplink Balį – rojaus salos

„Aplink Balį yra kitų pabirusių salų, į kurias vienos dienos turus siūlo vietiniai turizmo agentai. Tačiau man tai labai panašu į masinį turizmą, vietoj to siūlyčiau aplankyti labai egzotišką Sumbos salą, kuri vos pusantros valandos skrydžio nuo Balio, – pataria Aja. – Maždaug du kartus didesnė už Balį Sumba yra viena iš paskutinių laukinių Indonezijos vietų su beveik nepaliestais paplūdimiais ir genčių gyventojais, kurie vis dar laikosi savo bronzos amžiaus protėvių aukojimo ritualų ir stato namus iš bambukų. Valdžia nori šviesti vietinius gyventojus, bet atidarytos mokyklos lieka tuščios – vietiniai nenusiteikę taip lengvai priimti prie jų artėjančios civilizacijos.

Šioje saloje rekomenduočiau apsistoti „Nihi“ viešbutyje, jis yra vos vienas tikrai prabangus viešbutis. Turintiesiems laiko, noro ir lėšų siūlyčiau „Aman“ kompanijos kruizus su buriniais laivais po negyvenamas salas. Pavyzdžiui, viso gyvenimo nuotykiu gali tapti aštuonių ar daugiau dienų kelionė per atokias Aloro salas. Šios įspūdingos vulkaninės salos yra mažiausiai lankomoje piečiausioje Indonezijos provincijoje. Salas supantys vandenys kupini įvairios jūrų gyvybės, o ilgesnėje kelionėje galima aplankyti Komodo nacionalinį parką ir pamatyti legendinius Komodo varanus, populiariai vadinamus drakonais“, – išskirtiniais patarimais dalijasi Aja.

Balio TOP 10

  • Šventykla „Tirta Empul“ su šventu šaltiniu negandoms nesusiplauti.
  • Žalioji Balio širdis – „Jatiluwih“ ryžių terasos.
  • Batūro ugnikalnis, šventykla ir ežeras.
  • „Pura Lempuyang“ šventykla Lempuyang kalno šlaite.
  • Gražusis Ubudas, jo ryžių takai ir meno galerijos.
  • Agungas, labiausiai gerbiamas kalnas baliečių gyvenime ir visų salos šventyklų motina „Besakih“.
  • Botanikos sodas.
  • Ubudo beždžionių miškas.
  • Magiškieji Balio kriokliai – jų saloje yra daugiau nei šimtas, kiekvienas turi savo istoriją.
  • „Tanah Lot“ šventykla.