Būtent Naujuosius metus čia nusprendė sutikti ir į Antarktidą keliaujantys lietuviai – socialinių tinklų žvaigždė Agnė Kulitaitė, keliautojas Mantas Bertulis ir WEB agentūros įkūrėja Milda Ščerbinskaitė. Tik ką jie pasirinks – privatų ir saugų vakarėlį Ipanemos paplūdimyje ar vietinių gyventojų mėgstamą, bet itin pavojingą naktį prognozuojantį Kopakabanos paplūdimį?

Kopakabanos paplūdimys – mėgstamiausia vieta Brazilijoje sutikti Naujuosius metus. Skaičiuojama, kad kasmet į šį populiariausią Rio de Žaneiro paplūdimį senųjų metų palydėti susirenka daugiau kaip 2 milijonai žmonių. Tačiau net ir kai kurie vietiniai gyventojai bijo sutikti Naujuosius šiame paplūdimyje, nes būtent jų išvakarėse įvairiausios gaujos net iš tolimiausių Rio de Žaneiro vietų atvyksta ten ir ieško, ką galėtų apiplėšti. Jei iš jūsų yra pavagiamas daiktas, tai jums dar pasisekė, nes nieko nebijančios gaujos arba individualiai „dirbantys“ vagys kartais ne tik pagrasina peiliu, sumuša, bet gali net ir nužudyti. Tai nebūtų pirmas ar paskutinis kartas Naujuosius sutinkant Kopakabanos paplūdimyje.

„Man net klausimų nekilo, kur aš noriu sutikti Naujuosius. Mačiau, kad merginos kiek jaudinosi, dvejojo, bet realiai tai, kas vyksta Naujųjų metų naktį šiame paplūdimyje, yra visiškas gyvenimo patyrimas, tokia galimybė pasitaiko tikrai labai retai gyvenime. O aš iš esmės gyvenu dėl tokių potyrių ir galimybių. Fejerverkų pasirodymas Kopakabanoje yra vienas gražiausių fejerverkų šou pasaulyje. Daug žmonių būtent dėl šios nakties ilgiausiai planuoja ir taupo kelionei į Braziliją. Kitas panašus fejerverkų šou per Naujuosius vyksta Australijoje, tai – mano planuose ateityje,“ – pasakoja Mantas.

Išties, jau kuris laikas yra kalbama, kad sutikti bent kartą Naujuosius Metus Kopakabanos paplūdimyje yra privalomas dalykas, bet tiesiog atvykti į Braziliją neužtenka. Kadangi renginys yra nemokamas, o jo stebėti žmonės atvyksta ne tik iš kitų Brazilijos miestų, bet ir valstybių, labai svarbu užsiimti sau vietą iš anksto, ypač jei esate su grupele žmonių ir norite atsisėsti ant smėlio. Dieną prieš šią šventę iš paplūdimio žvelgiant į tolį vandenyje jau galima pastebėti kelis itin didelius laivus, kurie primena matytus filmuose apie karą. Tik šį kartą jie ne kariauti atplaukė – iš jų bus leidžiami įspūdingieji fejerverkai, kurių pasirodymas truks 12 minučių.

„Ne tik per Naujuosius, bet ir kitomis dienomis Brazilijoje aš jaučiausi nejaukiai. Taip jau nutiko, kad turiu kelis draugus iš Brazilijos ir labai nemažai mano draugų jau buvo apsilankę Brazilijoje, todėl prieš man išvykstant į šią šalį beveik visi jie perspėjo mane, kad turiu labai saugotis: jokių papuošalų ant kūno, net auskarų, kad ir mažiausių, geriau neturėti, jokių blizgučių ant drabužių, jokių prekės ženklų ant jų taip pat. Žodžiu, kuo paprasčiau, tuo geriau. Ir nors į šią kelionę nebuvau nieko panašaus pasiėmusi, labiausiai bijojau dėl savo telefono, kadangi kelionės metu jis man buvo itin svarbus fiksuojant visus įvykius ir aprašant nuotykius. Turbūt dar niekur taip nesislapsčiau turinti telefoną, kaip šioje šalyje: visada jį slėpdavau sukryžiavusi rankas arba įsidėjusi į rankovę ir tik tada, kai apsidairydavau, ar niekas tikrai nestebi ir netyko, ištraukdavau ir greitai padarydavau nuotrauką. Man atrodo, kad aš pati atrodžiau labai įtartinai dėl savo elgesio, bet tiesiog jaučiausi sutrikusi. Tai turbūt normalu, kad Naujųjų nakties bijojau ypač. Ir gal šiek tiek buvau nusiteikusi prieš, nes šiaip nesu fejerverkų gerbėja ir tikrai galėčiau gyventi bei sutikti Naujuosius be jų. Tačiau vaizdas buvo įspūdingas, o adrenalinas įsiplieskus fejerverkams vaizdą tik dar sustiprino, nes būtent tada, kai jie iššaunami, prasideda didžiausi apiplėšimai bei vagystės,“ – patirtimi dalijasi Agnė.

Nors brazilai neatskleidžia, kas kokia fejerverkų tarša pasiekia ne tik orą, bet ir florą bei fauną, įdomus faktas tas, kad šiaip Brazilijoje nelabai nusipirksi fejerverkų ir būsi kaip tik labai nepopuliarus, jei šaudysi juos vienas ar su grupele žmonių. Jau kuris laikas šis fejerverkų šou yra vienintelis toks ir jis visada vyksta fejerverkus leidžiant tiesiai iš vandens, t. y. laivų. Kas vyksta po fejerverkų? Brazilai pradeda šokinėti per bangas, o šokdami turi sugalvoti norą, kuris, kaip tikima, išsipildys ateinančiais metais. Tokių bangų reikia pagauti septynias, jei tikrai nori, kad noras išsipildytų. Kuo banga aukštesnė – tuo geriau.

Naujųjų naktį visame mieste apstu baltai apsirengusių žmonių, nes brazilai įsitikinę, kad ši spalva simbolizuoja taiką ir atneša laimę. Po baltais drabužiais jie dėvi spalvotus maudymosi kostiumėlius, kurie irgi turi savo reikšmę: raudona žymi aistrą, žalia – sveikatą, geltona – pinigus, o violetinė –įkvėpimą. Taip pat paskutinę metų dieną brazilai į valtis sukrauna viską, ką nori paaukoti jūrų deivei Yemanjai. Jie tiki, kad kuo daugiau paaukos, tuo daugiau kitais metais gaus atgal. Rio paplūdimiuose, norint pritraukti į namus gerovę, šiai deivei degamos žvakės ir siunčiamos baltų gėlių puokštės ir vainikai.

„Naujieji Metai buvo kažkas nuostabaus. Tie fejerverkai, ta nuotaika, tie žmonės... Nepaisant to, kad beveik negėrėme alkoholio, nes norėjome išlikt budrūs, vis tiek jautėmės apsvaigę. Nuo atmosferos. Dar jokioje šalyje nemačiau taip gyvenimą švenčiančių žmonių, turbūt ne šiaip sau po devynių mėnesių gimsta tiek naujagimių Brazilijoje,“ – juokiasi Milda.

Naujųjų Metų sutikimas Agnei, Mantui ir Mildai praėjo puikiai, o sekėjai, kurie yra buvę Brazilijoje, negalėjo atsistebėti, kad visą naktį šią trijulę lydėjo tokia didelė sėkmė. Atrodytų, jei Naujuosius sutikai puikiai, tai ir visi metai neblogi bus? Na, kaip čia pasakius. Jau pirmąją Naujųjų dieną trijulė suprato, kad šis posakis jiems negalioja... Bet apie tai – kitame epizode.

Trijulės nuotykius galite sekti instagrame – Agnė, Mantas, Milda, o antrąją kelionės laidos seriją žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją