Dėl klimato kaitos ir patrauklesnių atlyginimų, kuriuos galima gauti turizmo pramonėje, šioms senovinėms žaliosioms terasoms yra iškilęs pavojus.

Kodėl Kordiljerų ryžių terasos turi kultūrinę ir istorinę reikšmę?

Vos už 250 km į šiaurę nuo Manilos įkurtas ryžių laukų tinklas vietos gyventojų yra vadinamas „laiptais į dangų“. Visas slėnis yra padengtas žaliais laiptais, kuriuos bent prieš 2 tūkst. metų savo rankomis kalnų šlaituose įrengė igorotų tautos protėviai, rašo euronews.com.

Ūkininkė Julia Amehna jau 50 metų dirba ryžių laukuose, kuriuos paveldėjo iš savo tėvų.
„Šią akmeninę sieną mano protėviai pastatė prieš 2000 metų. Ji vis dar stovi, nes buvo labai gerai pastatyta“, – teigė ji.

„Tuo metu jie neturėjo nei įrengimų, nei inžinierių, viskas buvo padaryta jų išradingumo dėka“.
Skirtingai nuo kitų ryžių laukų visame pasaulyje, šios terasos būna užlietos vandeniu ištisus metus – už tai reikia dėkoti drėkinimo sistemoms, kurios buvo sukurtos jas statant. Vanduo teka iš kalnų viršūnėse augančių miškų ir, tekėdamas žemyn, yra nukreipiamas į kiekvieną terasą.

Kodėl Kordiljerų ryžių terasos gali sugriūti?

Šiam išskirtiniam senovės inžinerijos kūriniui dabar yra iškilęs pavojus sugriūti.
Dėl klimato kaitos šį regioną vis dažniau ir intensyviau siaubia taifūnai. Ryžių laukus laikančias struktūras ardo ekstremalios oro sąlygos.

„Pažiūrėkite, šios terasos buvo apleistos dėl erozijos, ir jas okupavo laukinės piktžolės bei bambukai“, – sako ūkininkas Samsongas Chommogas, kuris buvo priverstas palikti savo sunykusį sklypą.

Remontuoti šiuos statinius brangu, o už kitus darbus galima gauti kur kas geresnį atlyginimą. Dabar Samsongas dirba regiono gidu – šioje srityje uždarbis yra daug didesnis nei Kordiljerų terasų ūkininkų.

„Kai kurie ūkininkai apleidžia savo žemę, nes neturi pakankamai pinigų terasoms suremontuoti. Jie mieliau įsidarbina statybininkais ar turistų gidais. Net ir aš dirbu gidu arba padedu kitiems ūkininkams, bet turiu pripažinti, kad turizmo srityje uždirbu daugiau“, – aiškina jis.

Jaunimas, užuot dirbęs laukuose, taip pat renkasi turizmą. Keli tyrimai nustatė, kad šiuo metu yra apleista net trečdalis ryžių terasų.

Tokia tendencija kelia nerimą, ar ši UNESCO pasaulio paveldo vietovė apskritai išliks.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją