Visgi prieš daugiau nei metus konfliktas su Kinija buvo viena aktualiausių diskusijų temų Lietuvoje. Jo esmė buvo ne pats atstovybės atidarymas, o jos pavadinimas Taivano vardu. Lietuva buvo pirmoji tą padariusi valstybė pasaulyje, nes kitose šalyse veikiančios Taivano atstovybės vadinasi jo sostinės Taipėjaus vardu. Kinijos požiūriu, Taivano pavadinimas tarsi rodo jo suverenumo apraiškas, kas jai yra labai nepriimtina. Taigi, tada Kinija labai supyko ir ėmė grasinti Lietuvai pasekmėmis. Gal jos kažkokios ir buvo, bet kaip jau sakiau, netrukus prasidėjęs karas Ukrainoje šį klausimą nustūmė į antraeilį vaidmenį.

Nesu didelis tų pasekmių ekspertas, todėl toliau, idant nenusišnekėčiau šio klausimo negvildensiu, tik priminsiu, kad Taivanas nėra vienintelis Kinijos galvos skausmas. Dar vienas yra Honkongas, apie kurį šiandien ir pakalbėsime. Esu tikras, kad iki skandalo dėl Taivano, Honkongo vardas mūsuose buvo žinomas daug labiau.

O jis išties yra įdomus egzempliorius. Senais laikais teritorija, žinoma kaip Honkongas, priklausė Kiniją valdančioms dinastijoms. Po regione vykusio Pirmojo Opiumo karo, Didžiosios Britanijos kareiviai sumušė Honkongą valdančią kinų dinastiją ir užvaldė Honkongą norėdami turėti jį kaip savo tvirtovę pietryčių Azijoje. Tas pačiais metas kinai pripažino Honkongą Didžiosios Britanijos nuosavybe. Savo galias Honkonge britai dar labiau įtvirtino po Antrojo Opiumo karo.

Gal britai ilgai ir laimingai Honkongą būtų valdę ir iki šių dienų, bet Antrasis pasaulinis karas truputį sujaukė kortas. Įsivėlę į kovas Europoje britai apleido Honkongą, į kurį netruko įsiveržti japonai ir po neilgų kovų jį užimti. Tai buvo pirmoji britų prarasta kolonija dėl trečiųjų jėgų įsiveržimo. Kai karui baigiantis ant Japonijos buvo numestos dvi atominės bombos, britai grįžo ir vėl greitai perėmė Honkongo valdymą. Visgi ankstesnis jų nenugalimumo mitas jau buvo sugriautas ir jie nebegalėjo regiono valdyti taip griežtai kaip iki tol. Jie atlaisvino vadžias ir davė daugiau teisių ir laisvių vietiniams.
1949 m. valdžią Kinijoje perėmus komunistams, Honkonge prasidėjo ekonominis proveržis, nes daugybė kinų verslininkų ir šiaip protingų žmonių spruko į Honkongą kurti verslo ir gyventi. Jo ekonomika stiebėsi taip stipriai, kad Honkongui netrukus prilipo „Azijos tigro“ vardas. 1990 m. jo ekonomika pralenkė Didžiosios Britanijos ekonomiką ir tai tapo bene pirmuoju atveju pasaulyje, kai kolonijos ekonomika tapo stipresne už kolonizatoriaus. Žinoma, ne visiems kinams, persikėlusiems į Honkongą sekėsi gerai. Kai kurie jų, neradę savo laimės, gyveno antisanitarinėmis sąlygomis, bet vis tiek negrįžo į Kiniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją