Kita mintis buvo pasidomėti kur gi jie čia taip keliauja. Paaiškėjo, kad daugiausia keliaujama ieškoti saulės ir šilumos. Todėl natūralu, kad kelionių kryptyse dominuoja tokios šalys kaip Kanarai, Egiptas, Marokas, Madeira ar panašios. Tada pamaniau, kažin ar yra žmonių, kurie žiemos metu keliauja ne į šiltus, o į šaltus kraštus. Jaučiu, mažai tokių.

Mažai, bet yra. Vieną tokių pažįstu, mano brolis Pravalturo direktorius yra mėgėjas prisigalvoti visokių nesąmonių. Įsivaizduokite, jis jau kraunasi lagaminus ir ruošiasi Naujuosius metus sutikti Antarktidoje. Na, išties, tai nieko jis nesikrauna, krautis jis pradės likus kelioms valandoms iki skrydžio, bet žinutės esmės tai nekeičia – metų sandūrą jis planuoja pasitikti Antarktidoje. Ir ne, jums nepasigirdo – ne Argentinoje, o Antarktidoje. Ten kur pingvinai gyvena. Man šerys per nugarą eina vien pagalvojus apie žiemą Antarktidoje, bet ką jau čia? Yra kam patinka. Ir tai ne pirmas toks direktoriaus išsišokimas – kažkada esu rašęs kaip jis su bičiuliu speiguotą sausį automobiliu keliavo į už Šiaurės poliarinio rato esantį Murmansko miestą.

Bet ir tai dar ne viskas – besibaiginėjant praeitai žiemai direktorius, iš to nebežinojimo ką čia dar nestandartiško užgriebti, nusprendė pakeliauti po Aliaską. Na koks normalus žmogus gali žiemą keliauti į Aliaską?

Manau, žinote kas yra Aliaska. Tai šiauriau Kanados esanti JAV valstija, kurią irgi kerta šiaurinis speigratis. Trumpai pakomentuosiu iš kur ji tokia radosi. Pirmieji ją pasiekė ir įsisavino rusai. Tačiau po kažkiek laiko jie suprato, kad ją per sunku išlaikyti, nes ji nėra sujungta su Rusija ir yra siaubingai toli nuo Rusijos sostinės. Be to joje nebeliko ką medžioti ir ji yra beveik neapginama karine prasme. Tad rusai nusprendė ją parduoti. Kas buvo pirmieji interesantai? Amerikiečiai, aišku. Jie tuo metu plėtė savo valstybę ir Aliaskoje įžvelgė didelį potencialą. Jie matė galimybę joje rasti aukso, kailių ir žvejybos plotų bei iš jos užmegzti patogesnius prekybinius santykius su Kinija ir Japonija. Be to, amerikiečiams nerimą kėlė tai, kad į tas teritorijas koją galėjo įkelti anglai, tad buvo manoma, kad Aliaskos įsigijimas padėtų JAV tapti galingesne Ramiojo vandenyno teritorijose.

Ši valstija amerikiečiams svarbi ir gynybiniais sumetimais

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)