Tailandas: draudžiama mindžioti pinigus

Tailando karalius Rama IX yra šalį ilgiausiai valdantis monarchas (jau 69 metus), o pavaldiniai jį tiesiog dievina. Tiek dievina, kad net pinigai su jo atvaizdu yra neliečiami.

Įsivaizduokite sceną: judrioje Bankoko gatvėje žmogui iš piniginės iškrenta banknotas, ir kad jo nenupūstų vėjas, jis jo kamputį primina koja... Ir yra areštuojamas! Tailando įstatymai draudžia mindžioti nacionalinę valiutą.

Italija: draudžiama miegoti sūrių gamykloje

Feraros regiono sūrių gamyklose įstatymu draudžiama užmigti. Galbūt yra kokių nors problemų dėl pelių? Ar tai tiesiog keistas įstatymas?

JAV Oklahomos valstija: draudžiama erzinti šunis

Kiekvienoje JAV valstijoje galioja savi įstatymai, kurių turi laikytis joje gyvenantys žmonės. Oklahomoje įstatymu draudžiama rodyti grimasas šunims – tai nusikaltimas, už kurį galima sėsti į kalėjimą.

JAV Jutos valstija: negalima nešiotis smuikų popieriniuose maišeliuose

Kyla klausimas ne tik dėl tokio instrumento nešiojimo popieriniame maišelyje tikslingumo (jis juk gali tiesiog praplyšti, o smuikas iškristi ir apsidaužyti), bet ir dėl to, kas ir kaip stebės, kaip laikomasi šio įstatymo. Ar policija patruliuos ir žiūrės, kad smuikai būtų nešami atitinkamuose dėkluose?

Didžioji Britanija: neimportuoti lenkiškų bulvių

Didžiosios Britanijos gyventojai labai mėgsta bulves, jos yra populiarios dar nuo tų laikų, kai pirmą kartą buvo atvežtos iš Amerikos. Vis dėlto keista, kad įstatymas draudžia į Angliją ir Velsą įvežti bulves, jei galima įtarti, kad jos yra atvežtos iš Lenkijos.

Kuo bulvės, užaugintos Lenkijoje, skiriasi nuo užaugintų Didžiojoje Britanijoje? Išvaizda? Skoniu? Ir kodėl būtent Lenkija tapo šios bulvinės ksenofobijos auka?

JAV Aliaskos valstija: neleistina žadinti lokių

Įdomu, koks pamišėlis gali užsimanyti pažeisti šį įstatymą? Aliaskoje laukinė gamta prasideda tiesiog už namo slenksčio, o lokiai, kaip žinoma, kartais užklysta į miestus, ieškodami maisto.

Galbūt kokiam nors keliautojui ar turistui Aliaskos užkampyje ir gali šauti į galvą mintis nufotografuoti vieną iš šių siaubą keliančių žvėrių? Tuomet policija greitai nubaustų žmogų, drįsusį įžūliai žadinti miegantį žvėrį – jei tik jo įtikinamai ir, ko gera, fatališkai nepamokys pats lokys.

Svalbardas

Čikaga, JAV Ilinojaus valstija: įstatymas draudžia valgyti degančioje patalpoje

Kaip žinoma, įstatymai kuriami tam, kad apgintų žmones, bet pasitaiko tokių keistų įstatymų, kurių sveiko proto žmogus niekaip nepažeidinės. Čikagos mieste būtų kriminalinis nusikaltimas valgyti patalpoje, kurioje kilo gaisras. Taigi, teks pamiršti mėgstamą paskrudusį kepsnį – juk aplinkui viskas dega!

Japonija: neleistina būti storam

Visi puikiai supranta, kad antsvoris kenkia sveikatai ir sudaro daug nepatogumų. Vis dėlto sunku nurodinėti žmonėms, ką ir kiek jie turi valgyti.

O Japonijoje, regis, buvo rasta išeitis: 2009 m. buvo paskelbta, kad nė vieno Japonijos gyventojo, vyresnio kaip 40 metų, talijos apimtis negali būti didesnė kaip 78,74 cm (88,9 cm moterims)! Teisingai! Nacijai, kuri supažindino pasaulį su sumo imtynėmis, išties reikia įvesti svorio apribojimus...

Japonai

Milanas (Italija): įstatymu draudžiama raukytis

Milane įstatymu draudžiama raukytis ir nesišypsoti. Italija – saulėta šalis, o šis Italijos miestas yra svarbus kultūros ir pasaulinės mados centras. Regis, yra pakankamai priežasčių šypsotis!

Bet to siekti įstatymo galia? Už netinkamą veido išraišką gali būti skirta nemenka bauda! Žinoma, yra ir išimčių: įstatymas netaikomas ligoninėse ir per laidotuves.

Bangladešas: apgaulė mokykloje yra sunkus kriminalinis nusikaltimas

Už apgaudinėjimą per egzaminus daugumoje šalių baudžiama gana griežtai: egzaminas neįskaitomas arba, blogiausiu atveju, egzaminuojamasis pašalinamas iš mokymo įstaigos. Bet bausti kalėjimu?

O Bangladeše tai vyksta būtent taip: vyresni kaip 15 metų moksleiviai, nutverti sukčiaujantys per egzaminą, sodinami į kalėjimą.

Didžioji Britanija: mirti parlamente – neteisėta!

Darbas parlamente – nelengvas, sekinantis: valandų valandas aptarinėjami įstatymų projektai, priimami šaliai svarbūs sprendimai. Tikrai, uoliai tarnaujant šaliai galima ir kojas patiesti... Bet tai ne visur teisėta!

Britų politikai neturi teisės mirti parlamente – tai neįstatymiška. Kaip galėjo kilti mintis atsakomybėn traukti mirusiuosius?

Honkongas: žmona gali užmušti neištikimą vyrą

Ne visos santuokos gyvuoja dešimtmečius – kai kurios išyra, kai vienas iš sutuoktinių būna neištikimas. O Honkonge tai yra didelė klaida, bent jau sutuoktiniui.

Čia žmona, nutvėrusi vyrą svetimaujant, visiškai teisėtai gali jį užmušti. Tiesa, yra viena išlyga. Neištikimą vyrą atstumtoji žmona gali pribaigti tik plikomis rankomis! Reikia ilgai treniruotis, kad atitiktum šį reikalavimą, bet norint atkeršyti už neištikimybę tikriausiai galima ir paprakaituoti? Galbūt šį įstatymą sukūrė tas, kuris apgaudinėjo žmoną?

Samoa: draudžiama užmiršti žmonos gimtadienį

Samoa – nedidelė salų valstybė, kuri kai kam atrodo esanti tropikų rojus. Vis dėlto ir čia kai kas gali sugadinti nuotaiką. Šiame mažyčiame rojuje yra nelegalu pamiršti žmonos gimimo dieną.

Nesunku įsivaizduoti, kokia panika apima daugybę vyrų paskutinę minutę arba kaip jie tatuiruojasi žmonos gimimo datą ant rankos arba delno. Žmonos pyktis – tai viena, bet kai tai dar ir įtvirtinta įstatymu... Ko gera, šio įstatymo autorystė priklauso moteriai.