1. Bandymas išvežti relikvijas iš šalies

Turkijoje gausu senovinių reliktų, kurie kartais guli netgi gatvėje arba suvenyrų krautuvėlėse. Tačiau neskubėkite pirkti to, kas pristatoma kaip antikvarinis daiktas. Visų pirma, didelė tikimybė, kad tai yra klastotė. Antra, Turkijos valdžios institucijos draudžia išvežti iš šalies istorines vertybes – o jomis čia gali būti laikomi visi senesni nei 50 metų amžiaus daiktai. Pažeidusiems šį įstatymą gresia iki 12 metų kalėjimo.

Netgi griuvėsiuose paimtas alabastro gabalas gali būti pripažintas vertingu antikvariniu daiktu. Todėl geriau tokių daiktų iš Turkijos kaip suvenyro nesivežti.

2. Nacionalinių simbolių įžeidimas

Turkai pagarbiai vertina savo vėliavą, himną, herbą ir turkų tautos tėvo Mustafos Kemalio Atatiurko atvaizdus (jis puikuojasi ant vietinės valiutos banknotų). Šalyje griežtai draudžiama negerbti šių simbolių – draskyti, keikti, trypti ar kitaip rodyti nepagarbą. Pažeidėjams gresia laisvės atėmimas nuo pusės iki trejų metų. Turistai paprastai išsiunčiami iš šalies.

Ginčai religiniais ir politiniais klausimais, pasisakymai apie valstybės politiką ar vyriausybės veiklą taip pat gali būti problemiški. Nepritariantys asmenys rizikuoja sulaukti bent jau policijos įspėjimo.

3. Rūkymas ir gėrimas netinkamose vietose

Turkija visada griežtai draudė vartoti alkoholį netinkamose vietose, apsiribodama piniginėmis baudomis ar įspėjimais. Turistams, pastebėtiems vartojantiems alkoholį ne baruose, restoranuose, kavinėse ir viešbučiuose, skiriama iki 200 lirų bauda.

Baudos už rūkymą viešosiose vietose buvo įvestos ne taip seniai ir ne visi turkai laikosi šio draudimo. Tačiau nebūkite tokie kaip jie – kitaip galite netekti 65 lirų. Beje, automobiliuose taip pat draudžiama rūkyti ir gerti alkoholį, net jei automobilis yra privatus.

4. Draudžiamų pastatų fotografavimas

Turkijoje leidžiama fotografuoti ne visus pastatus: draudžiama fotografuoti karinius, pramoninius, vyriausybinius objektus, mečečių vidų ar žmones be jų sutikimo.

Jei kas nors pasiskundžia, kad turistas fotografuoja, arba jei policija jį pagauna fotografuojantį, keliautojo mandagiai paprašoma nuotraukas ištrinti. Prieštaraujantys gali būti nuvežti į policijos nuovadą ir nubausti šimtais lirų.

5. Žmonių įžeidinėjimas

Įstatymas yra labai griežtas, kai kalbama apie žodinę prievartą. Jei apie asmenį pranešama policijai ir jis apkaltinamas įžeidinėjimu, grasinimu ar priekabiavimu (žodžiu ar raštu), jis gali būti nubaustas laisvės atėmimu nuo trijų mėnesių iki dvejų metų. Ypač jei būdamas apsvaigęs nuo alkoholio jis įžeidinėjo kitus ir negerbė kieno nors religijos.

6. Retų gėlių skynimas

Manisos kalnų bijūnai ir tulpės Turkijoje laikomi retomis ir brangiomis gėlėmis. Jas skinti draudžiama. Jei norite išleistumėte šiek tiek pinigų, galite šio draudimo nesilaikyti. Jis kainuoja „tik“ 60 000 lirų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją