Vienas iš musonų sezonams būdingų ir ypač stebinančių reiškinių – kryptį pakeičiantis krioklių vanduo. Šį gravitacijos dėsniams iš pažiūros prieštaraujantį fenomeną galima pamatyti šalies vakaruose plytinčiose kalnuotose vietovėse. Krioklių vanduo čia ima nebe kristi, o kilti kone statmenai į viršų.

Štai tokios atvirkštinės srovės susiformuoja todėl, kad tuo metu, kai krioklio vanduo pasiekia upę, galingas musoninio vėjo šuoras bloškią jį į viršų. Lašelių būna tiek daug, kad jų vaizdas primena nedidelį krioklį, o kadangi vanduo išpurškiamas aukštyn, atrodo, kad tasai krioklys įsilieja į dangų.

Įspūdingiausiai atrodančius į viršų kylančius krioklius, kaip teigiama, pavyksta pamatyti nuo Konkano pakrantės regiono iki Dekano plokščiakalnio tįsančios Naneghato kalnų perėjos srityje. Turistai miniomis suplūsta į tą vietą patirti liūčių keliamą įspūdį ir pasigėrėti netikėta vandens žaisme.

Atvirkštinių krioklių galima pamatyti ir per 20 kilometrų nuo Nasiko, ramaus kaimelio Anjaneri kalnuose, pasiekiamo einant Tahuli viršukalnės kryptimi.

Šiuo reiškiniu gali didžiuotis ir netoli Mumbajaus plytinčiame Sandhano slėnyje įsikūrusio Samrado kaimo gyventojai. Prieš jų akis triukus sezoniškai pademonstruojančio krioklio vanduo paprastai krenta iš maždaug 600 metrų aukščio.

Netoli Punės upės vanduo krenta maždaug dešimčia nedidelių kaskadų, o kai vanduo pakeičia kryptį aplinkinė augmenija atrodo tarsi skęstanti sidabriškuose pursluose.

Panašių reginių galima tikėtis ir netoli Malshej kalnuose stūksančios Sinhagado tvirtovės.

Šį keistą ir užburiantį reiškinį kartais pavyksta pastebėti ir kitose planetos vietose. Galima paminėti Čilėje, Australijoje ir netgi Anglijoje tekančias upes. Įsismarkavus vėjams pakintantis jų tėkmės vaizdas tampa tikra sensacija, būtinai atsiduriančia spaudos antraštėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją