Kol mums įprasti tradiciniai muziejai atliepia mūsų praeitį, Ateities muziejus pasakos lankytojams apie mūsų civilizacijų laukiančią ateitį. Šiame muziejuje lankytojai pasitekdami penkis pojūčius tyrinės interaktyvius eksponatus, kurie padės įsivaizduoti, kokias plačias galimybes gali turėti ateitis.

Viena iš muziejaus ekspozicijų skirta 2071-iesiems – laikui, kai JAE sukaks 100 metų. Dubajaus ateities fondo vadovas aiškino, kuo ypatingas šis ateities muziejus:

„Skirtingai nei kituose muziejuose, kur eksponatų kaina laikui bėgant didėja, nes jie sensta, mes rodome ateitį, todėl visada turime neatsilikti ir judėti pirmyn. Mus įkvepia poreikis nuolat keisti savo ekspoziciją. Mes parodome tolimiausią ateitį, tiesą sakant, svajonę ir vaizduotės vaisius, bei artimiausią ateitį, kurią tikrai galima pajausti, savo akimis pamatyti tai kas pasirodys greitai, o ne 2071 m.“

Kiekvienas muziejaus aukštas skirtas vis kitai temai, pavyzdžiui, kosmoso tyrinėjimams, ekosistemoms, bioinžinerijai ir sveikatos priežiūrai. Ypatingas dėmesys skiriamas papildytai realybei, robotikai ir dirbtiniam intelektui. Muziejuje taip pat bus atidarytos sveikatos, švietimo, išmaniųjų miestų, energetikos ir transporto tyrimų laboratorijos.

Kartu su nuolatine ekspozicija muziejus planuoja suburti pirmaujančius regiono mokslininkus, kad „Dubajus taptų naujų technologijų bandymų vieta ir talentų, išradėjų bei kūrybingų profesionalų iš viso pasaulio baze, kad būtų galima išspręsti didžiausius iššūkius formuojant žmonijos ateitį“.

Ateities muziejaus eksponatai

Devynerius metus kurti nuolatiniai muziejaus eksponatai nukelia lankytojus į 2071 m., ir padeda įsivaizduoti, kokią mokslo ir technologijų pažangą žmonės gali pasiekti po beveik 50 metų.

Vienoje parodos salėje lankytojai nukeliami į kosminę stotį, esančią 600 mylių virš žemės. Ten galima išvysti kaip galėtų būti transformuotas Mėnulis, jog Žemei tiektų atsinaujinančią energiją. Kita salė nukelia lankytojus į skaitmeniniu būdu atkurtą Amazonės atogrąžų mišką, kur jie gali stebėti įvairias augmenijos ir gyvūnijos rūšis, taip pat pažvelgti į miško vietas, kurių galbūt nepamatytų savo akimis.

Muziejuje taip pat veikia vaikams skirta salė „Ateities herojai“. Šioje ekspozicijoje galima pasijausti tarsi vaizdo žaidime, kurio veikėjais tapę vaikai gali spręsti užduotis ir įveikti iššūkius, rinkdami ženklelius už savo pasiekimus.

Galbūt įtariant, kad visas muziejus, skirtas technologijų pažangai, gali sukelti skaitmeninį nuovargį, viena ekspozicija yra įrengta kaip šventovė, leidžianti lankytojams „atsijungti nuo technologijų ir vėl susisiekti su protu, kūnu ir dvasia“.

Ateities architektūros muziejus

Pats muziejus, pagamintas iš nerūdijančio plieno ir stiklo, yra inžinerijos stebuklas ir įspūdingas Dubajaus panoramos papildymas. Kiekviena jo dizaino detalė yra linktelėjimas į mokslinę pažangą kurią nori įkvėpti.

Septynių aukštų apvalios formos pastato centre yra įdubimas, primenantis žmogaus akį, žvelgiančią į ateitį. Pastato išorę sudaro 1 024 atskiros plokštės, o tai yra reikšmingas skaičius, nes tiek pat baitų yra kilobaite, kuris yra pagrindinis skaitmeninės atminties vienetas kompiuteryje.

Kiekviena iš šių plokščių yra unikali, sukurta naudojant tam tikrus algoritmus, siekiant atvaizduoti daugiau nei 14 000 metrų arabiško rašto. Kaligrafijoje slepiasi trys Jungtinių Arabų Emyratų šeicho Mohammedo bin Rashido Al Maktoumo poetinės citatos.

Viena iš citatų skamba: „Ateitis priklauso tiems, kurie gali ją įsivaizduoti, suprojektuoti ir įgyvendinti. Tai nėra kažkas, ko laukiate, o veikiau kuriate.“

Kaip aplankyti ateities muziejų

Muziejus dirba kasdien nuo 10:00 iki 18:00. Norint laiku patekti į muziejų, reikia turėti bilietą, kurį reikia užsisakyti internetu iš anksto.

Kaina yra 145 AED (36 €) suaugusiems ir vyresniems nei trejų metų vaikams. Vaikams iki trejų metų įėjimas nemokamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją