Šeimyna jau pravažiavo Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją, Bulgariją, Turkiją, Gruziją, Armėniją, vienur pabuvo trumpiau, kitur ilgiau, bet štai dabar pasiekė kol kas egzotiškiausią iš aplankytų kraštą – didįjį Iraną.

Iranas – kontroversiška šalis

Iranas – labai seną, kelių tūkstantmečių istoriją skaičiuojanti šalis. Pamatyti čia tikrai yra ką – nuo gausybės kultūrinio ir istorinio paveldo objektų iki neapsakomo įspūdingumo gamtos. Per daugelį šimtmečių šalis yra patyrusi įvairių pasaulio šalių įtaką, o jos valdžios šiandieninę politiką galima vertinti labai kontroversiškai. Tačiau keliautojai Oksana ir Paulius visiškai atsiriboja nuo politinių dalykų, nesikiša į tuos reikalus, tiesiog nori pasigrožėti šalies istoriniu paveldu ir gamta. Žinoma, prieš važiuodami pasidomėjo, ar tikrai saugu čia vykti su vaikais ir kurių regionų geriau vengti.

„Iš pradžių turėjome baimių prieš vykdami į šią šalį, nes žiniasklaidoje ji kaip žinia vertinama kontroversiškai, bet dabar matome, kad tas sukurtas bendras įvaizdis apie Iraną nėra teisingas. Paprasti žmonės, kuriuos sutinkame, yra be galo nuoširdūs, geri ir šilti. Ką daro valdžia – kitas dalykas, bet mes į politiką visiškai nenorime lįsti ir tų dalykų net nenagrinėjame. Matome tai, ką matome, ir kol kas esame labai patenkinti žmonių svetingumu, apsupti dėmesio – mus čia stabdo, kalbina, fotografuoja. Jaučiasi, kad tą dėmesį vietiniai rodo ne dėl to, kad norėtų mums kažką parduoti, bet iš tikrųjų mumis džiaugiasi, kad turistaujame jų šalyje“ – pasakoja Paulius.

Pirmas šokas – nėra interneto

Tik atvykę į Iraną, keliautojai suprato, kad papuolė į interneto užmirštą kraštą. O internetas jiems būtinas – juk reikia siųsti nufilmuotas laidas į Lietuvą, taip pat gerbėjams socialiniuose tinkluose papasakoti, kaip sekasi. Tik atvažiavus į šalį, buvo apėmęs nemenkas nerimas, kaip visą tai reikės daryti.

„Keliaujame šalyje, kurioje taikomos sankcijos. Matyt, dėl šios priežasties vyriausybė blokuoja visus socialinius tinklus, „Youtube“, daugelį mūsų žiniasklaidos platformų ir kt. Pradžioje jautėmės bejėgiai, nežinojome, kaip reiks toliau komunikuoti su Lietuva ir tvarkyti kitus reikalus – juk dar organizuojame Lietuvoje pigių automobilių lenktynes „RatRace“ ir kaip tik visai „ant nosies“ buvo artėjančio renginio data, mums labai reikėjo greičiau išspręsti šias problemas“ – pasakoja Paulius.

Išgelbėjo dvi aplikacijos

Šeima džiaugiasi, kad vis dėlto pavyko atrasti būdą, kaip palaikyti ryšį su pasauliu net ir iš šio interneto užmiršto krašto.

„Mus išgelbėjo dvi aplikacijos – NordVPN ir NordPass. Atradome, kad prisijungus per NordVPN programėlę ir pažymėjus Lietuvą, pasaulis „galvoja“, kad mes naršome iš Lietuvos, tad ir interneto greitį dabar jau turime gerą, ir pagaliau galime susisiekti, su kuo tik norime, dalintis naujienomis su pasauliu.


Be to, kadangi čia viskas yra blokuojama, filtruojama, o galbūt ir stebima, mes naudojame NordPass programėlę tam, kad išsaugotume visus savo slaptažodžius, prisijungimus, jie būtų užšifruoti ir saugūs. Jei kažkas ir norėtų prisijungti prie mūsų naršyklių, jiems tai tiesiog nepavyktų. Programėlė visiškai panaikina šią riziką, o mums tai be galo svarbu, nes internetu tvarkome daugybę reikalų, ne tik skelbiame įrašus socialiniuose tinkluose. Pavedimai, sąskaitos, mūsų renginys, galų gale komunaliniai mokesčiai, prisijungimas prie valdžios vartų ar bankų – nieko nebūtume galėję padaryti be tų dviejų aplikacijų”, - pasakoja Paulius, o Oksana priduria:

„Kad gautume čia paprastą SIM kortelę, turėjome praeiti „kryžiaus kelius“. Patys bandėme tai nesėkmingai daryti 2 dienas – ėjome tvarkingai, su savo pasais, bet SIM kortelės mums niekaip nedavė, aiškino, kad mūsų pasai čia negalioja ar pan. Jau buvome ne juokais sunerimę, bet sutikome vietinį naują draugą Erfaną, kuris mums papasakojo, kad šioje šalyje turistai negali gauti SIM kortelės, net tiksliai neaišku kodėl ir nuo ko tai priklauso. Erfanas mums padėjo – davė savo SIM kortelę, kas žinoma buvo labai gražus ir nuoširdus gestas, esame jam už tai labai dėkingi, vis dėlto tai buvo ką tik sutiktas nepažįstamas žmogus tokioje nesaugioje šalyje, tad gerai, kad turime reikalingas programėles ir nereikia jaudintis dėl to, kad naudojame svetimą SIM kortelę ir kad duomenys gali būti nutekinti. Jaučiamės visiškai saugūs net šitame krašte.“

Taigi, nors ir buvo nerimo, kaip toliau reikės siųsti duomenis laidos „Į pasaulio kraštą“ montuotojams, viskas toliau vyksta sklandžiai – laidos su visa gausa nuotykių siunčiamos, montuojamos, o jas pamatyti galite ketvirtadieniais „Delfi TV“ kanale arba per Youtube.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją