Ir patyrę nardytojai, ir norintys išmokti nardyti renkasi Šarm aš Šeichą

„Paauglystėje esu atostogavusi Šarm aš Šeiche su šeima, todėl šiam miestui jaučiau sentimentus. Pasibaigus turistiniam sezonui Turkijoje, norėjau gidauti ir nusprendžiau vykti į Egiptą – paprašiau vadovų, kad mane nusiųstų būtent į Šarm el Šeichą. Šis miestas, lyginant su kitais Egipte, gan modernus, čia gyvena daug užsieniečių, todėl maniau, kad dirbti ir gyventi čia bus įdomiau nei kituose kurortuose. Neklydau“, – atsiųstame pranešime pasakoja kelionių organizatoriaus „TUI Baltics“ keliautojais besirūpinanti gidė Erika Klimkaitė.

Užsieniečiai, taip pat ir lietuviai, Sinajaus pusiasalio pietuose įsikūrusį Šarm aš Šeichą poilsiui ir gyvenimui renkasi dėl galimybės mėgautis turtingu povandeniniu pasauliu. „Viena populiariausių šio regiono vietų nardymui – Ras Mohamed nacionalinis parkas, kuriame gausu povandeninių urvų, nardant galima susipažinti su daugiau kaip 200 koralų bei daugiau kaip 1000 įvairiausių žuvų rūšių, jūros ežių ar sutikti ypatingų svečių – jūrinių vėžių“, – pasakoja Erika.

Egiptas

„Nuo Šarm aš Šeicho Ras Mohamed draustinis nutolęs vos 12 km. Jį aplankyti keliautojai iš Lietuvos gali mūsų organizuojamoje ekskursijoje „TUI Prestige“. Ekskursijos metu jie turi galimybę išbandyti povandeninį nardymą kartu su instruktoriais, o kas nedrįsta – mėgaujasi paviršiniu nardymu“, – dalinasi gidė. Pasak jos, kita populiari nardymo vieta Egipte – kiek daugiau nei 90 km nuo Šarm aš Šeicho nutolusi Mėlynoji lagūna – užburia krištolo skaidrumo vandeniu. Nardymo entuziastams ją aplankyti E. Klimkaitė rekomenduoja savarankiškai.

Po nardymo – pietūs tarp keturių šalių

Nemaža dalis turistų, atvykstančių į Šarm aš Šeichą, būtent čia pirmą kartą išbando nardymą. „Neturintys licencijos nardo kartu su profesionaliu instruktoriumi. Norintiems gauti nardymo licenciją pasiūlome įsigyti trijų dienų nardymo kursus. Pirmas dvi dienas mokomasi prie kranto, trečią – iš laivo. Tuomet laikomas testas ir gaunamas sertifikatas“, – paaiškina gidė.

Nenuobodu ir tiems, kurių nardymas nevilioja. Jiems, pasak gidės, siūloma daugybė ekskursijų. „Viena populiariausių ir visiems tinkanti „Prarastoji žemė“ kviečia nuvykti į dykumą. Joje įsikūrusioje beduinų gyvenvietėje prasideda visos pramogos – jodinėjimas kupranugariais, važinėjimas keturračiais ar džipais. Jais vykstama į vieną didžiausių ir įspūdingiausių Sinajaus pusiasalio gamtos objektų – Spalvotąjį konjoną. Jis taip vadinasi dėl mineralais turtingų sluoksniuotų uolienų darinių“, – pasakoja Erika.

Gidė Erika Klimkaitė

Po pramogų dykumoje ekskursijos dalyviai vyksta į Tabos prieplauką, kur jų laukia išvyka jachta bei giluminio ir paviršinio nardymo pramogos. Jachtoje taip pat pietaujama. Turistai turi unikalią galimybę mėgautis maistu vienu metu būdami tarp keturių šalių – horizonte matosi Saudo Arabija, Jordanija, Izraelis ir Egiptas.

Lyg Rytų pasakoje

Po ar tarp nardymų arba šiuo užsiėmimu taip ir nesusižavėjusiems keliautojams lietuvė rekomenduoja aplankyti senąjį Šarm aš Šeicho turgų ir leidžiantis saulei pasigrožėti viena iš įspūdingiausių centrinių miesto mečečių – Al Sahaba. „Tai vienintelė vieta Šarm aš Šeiche, kur galima pajusti tikrąją Egipto dvasią. Čia išlikęs tradicinis gyvenimo stilius ir architektūra“, – pabrėžia Erika. Norintiems iš arčiau susipažinti su Egipto istorija, senovės civilizacijų atsiradimu ir paveldu gidė rekomenduoja aplankyti naująjį Šarm aš Šeicho muziejų. Klausiantiems patarimų, ką dar būtina aplankyti, Erika rekomenduoja prisėsti jūros gėrybių restoranuose bei, žinoma, aplankyti „Farsha“ kavinę, užburiančią spalvomis, su niekuo nepalyginamu interjeru ir ją supančiais vaizdais. „Jos apibūdinti žodžiais neįmanoma – reikia pamatyti!“

Gidė Erika Klimkaitė

Kaip ir pirmą kartą įžengus į „Farsha“ kavinę, taip ir pirmą kartą lankantis Egipte, apima jausmas lyg būtum Rytų pasakoje: daug spalvų, triukšmo ir kvapų. „Aplinkui tvyro chaosas, bet, laikui bėgant, pamatai, kad Egipte vyrauja tam tikra tvarka, kurią vietiniai puikiai įvaldę. Vienas ryškiausių to pavyzdžių – vairavimas ir eismas gatvėje. Jei turistams jis atrodo kaip visiška netvarka, kur galioja vienintelė taisyklė „Spausk signalą ir važiuok!“, egiptiečiams visa tai labai normalu“, – dalinasi Erika Klimkaitė.

Griauna tarp užsieniečių paplitusius mitus apie Egiptą

Chaoso įspūdį sustiprina ir įvairūs išankstiniai įsitikinimai apie Egiptą, kurių prieš atvykdama dirbti
čia turėjo ir gidė Erika: „Buvau girdėjusi, kad Egiptas – labai purvinas ir netvarkingas. Priešingai, Sharm el Sheikhas – nuostabus miestas tiek atostogoms, tiek gyvenimui. Buvau girdėjusi ir kad moterims čia dirbti labai sunku. Pasirodo, turizmo srityje jų dirba daug, o vietiniai jau seniai priprato prie dirbančių užsieniečių moterų. Taip pat dauguma pirmą kartą į Egiptą atvykstančių įsitikinę, kad kurortinėse vietose neįmanoma praeiti gatve dėl prekeivių priekabiavimo. Iš tiesų, taip nėra.“

Vis tik Egipte egzistuoja taisyklės ir stiprūs vietiniai papročiai, kurių paisyti verta ir atvykstantiems turistams. Žiniomis apie juos Erika mielai dalinasi ir su keliautojais iš Lietuvos. „Turistams visada patariu nepamiršti derėtis, kai perka daiktą, visada palyginti jo kainą keliose parduotuvėse ir nepradėti derybų, jeigu neketinate daikto pirkti. Dėl kainos būtina iš anksto susitarti, jei planuojate savarankiškai jodinėti kupranugariu – to nepadarius, kupranugario savininkas gali jūsų nenulaipinti tol, kol nesumokėsite jo prašomos sumos. Tas pats galioja ir taksi. Svarbiausia – bet kurioje situacijoje likti kantriems ir nepamiršti, kad bendraujate su karšto būdo pietiečiais.“

Egiptas

Egiptas – vieta pailsėti nuo griežtų pandemijos suvaržymų

Planuojančius vykti į Egiptą artimiausiu metu Erika ragina nepamiršti ir dėl COVID-19 taikomų taisyklių. Šiuo metu visose viešose Egipto vietose, tokiose kaip oro uostas, bankai, privaloma dėvėti kaukes, taip pat tenka atsisakyti vienos iš populiarių pramogos – kaljano rūkymo. Tai draudžiama. Vis tik turistams šioje Afrikos šalyje griežti ribojimai netaikomi ir galima pailsėti nuo pandemijos. Svarbiausia, pabrėžia Erika, turistai turi klausyti ir vadovautis gidų pateikiama informacija bei rekomendacijomis – tuomet atostogos bus sklandžios, be rūpesčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)