Dvejus metus žmoniją kankinanti koronaviruso pandemija perpaišo vieno labiausiai pasaulyje turistų lankomų miestų veidą. Tailando sostinėje Bankoke nuo to paties koronaviruso baigia uždusti pagrindine prostitučių darbo vieta vadinta legendinė Soi Cowboy gatvė. Tai neilga, siauroka, maždaug 150 metrų gatvelė, kurioje nuo 70-ųjų veikia apie keturiasdešimt barų, striptizo ir go-go šokių klubų. Visų jų paskirtis vienoda – kuo labiau prigirdyti turistus ir suvesti juos su parsidavinėjančiomis merginomis. „Gerk ir kruškis“, – tai neoficialus, bet visiems šios gatvės lankytojams puikiai pažįstamas Soi Cowboy šūkis. Įvairiomis kalbomis jį čia kartoja tiek lankytojai, tiek dirbančios merginos.

Viena žinomiausių ir triukšmingiausių Bankoko vietų pavadinta pirmojo šios gatvės baro savininko garbei – visi jį vadino kaubojumi, nes jis nenusiimdavo kaubojiškos skrybėlės. Tas vyras ir sugalvojo, kad prie alaus ir stipriųjų kokteilių lankytojams iš viso pasaulio reikėtų pasiūlyti ir kažką intymesnio. Jis pasikvietė į savo barą pirmąsias sekso prekeives ir nuo to viskas prasidėjo. Iš lūpų į lūpas sklido kalbos, kad Bankoke atsirado tokia barų gatvelė, kur nesislėpdamas, labai atvirai gali užsisakyti ne tik stiprų gėrimą, bet ir gražuolę panelę. Penkis dešimtmečius Soi Cowboy nuolat daugėjo barų, klientų ir prostitučių. Gatvelė nedidelė, bet kasmet joje būdavo vis daugiau žmonių. Šimtai, tūkstančiai, kai kuriais vakarais praeidavo dešimtys tūkstančių.

Bankoke filmuodamas naujas „Orijaus kelionių“ laidas nuvykau į garsiąją Soi Cowboy, visų tų linksmybių pamatyti savo akimis, bet tiesą sakant, kai taksi mane paleido netoli šios gatvės, aš ją tiesiog praėjau. Kaip ir buvo galima numanyti, ilgai Tailande trukęs karantinas, ir iki šiol pasilinksminimo vietoms galiojantys apribojimai – stipriai aptemdė prostitučių gatvės neonines švieseles.

Patys miesto gyventojai į ją beveik nelenda, o turistų mieste taip stipriai sumažėjo, kad čia dirbusioms merginoms tiesiogine ta žodžio prasme – norisi verkti kruvinomis ašaromis. Jeigu anksčiau ši gatvė skambėjo nuo baruose leidžiamos muzikos, nuo klientų ir prostitučių flirto, nuo juoko ir taurių kilnojimo – dabar situacija kardinaliai kitokia. Iš keturiasdešimties pasilinksminimo vietų dirba gal keturios, gal šešios. Muzika groja patyliukais, nes negalima garsiau. Ant gatvėje įrengtų stulpų – niekas nešoka, nes taip pat negalima.

Ne viename Holivudo filme, kelionių laidose ir muzikiniuose klipuose rodyta Soi Cowboy dabar atrodo nykiai, kaip po bankroto. Įžengus į ją toks jausmas, kad eini ne sekso gatve, o kažkokiu tamsiu skersgatviu, kur tavęs laukia žiaurus apiplėšimas. Bet turiu pabrėžti, kad niekam nieko blogo ten negresia, nors gatvė mirštanti, joje vis dar dirba keli tvarką prižiūrintys apsauginiai.

Bandžiau išsiaiškinti, kiek prostitučių Soi Cowboy gatvėje buvo 2020-ųjų pradžioje, prieš pasauliui užsidarant pirmajam karantinui. Tačiau tikslaus skaičiaus man niekas negalėjo įvardinti. Savo kūno prekyba užsiimančios merginos – niekur nesiregistruoja, neturi jokių leidimų ar pažymėjimų, daugelis jų dirba slapta, todėl ir tikslios statistikos niekada nebuvo. Vieno šios gatvės baro šeimininkas man aiškino, kad geraisiais laikais jų būdavo maždaug keturi-penki šimtai ir jos visos turėjo labai daug darbo. Kartais net daugiau nei po du klientus per naktį. O dabar, anot jo, geriausiu atveju liko šimtas ar šimtas penkiasdešimt sekso paslaugas teikiančių merginų.

Anot šios gatvės senbuvių, anksčiau turistų srautas būdavo toks didelis, kad ant kiekvieno kampo kliento laukiančioms gražuolėms nebūdavo laiko atsipūsti. Didžiausias vargas buvo nusitverti gražesnį ar turtingesnį vyrą, dėl tokių saldainiukų merginos aršiai konkuruodavo. Bet net jeigu ir negaudavo gražaus bei turtingo, vis tiek nesiskundė. Tiek užsakymų, tiek pinigų – gaudavo pakankamai.

O dabar panelių gerokai mažiau, konkurencijos neliko, bet jos stovi be darbo, daugelis laukdamos, kol kas jas užkalbins – užsisako gėrimų ir stoviniuoja prie staliukų. „Merginos iš to liūdesio baigia prasigerti, pažiūrėk, beveik visos kažką geria. Ir taip kiekvieną vakarą. Jos beveik neuždirba, o tai, ką uždirbai ištaško gėrimams“, – dėl panelių sielvartauja vietinis verslininkas.

Karštuole (Heat, - angl.) save vadinanti dvidešimt aštuonerių metų mergina Soi Cowboy gatvėje dirba nuo 2015-ų metų. Ji sako, kad nors Bankoke jau verda gyvenimas – šioje gatvėje vis dar toks jausmas, kad karantinas tebesitęsia. „Nėra vyrų, o jeigu ateina, tai dažniau tam, kad pažiūrėtų į mus, bet niekas nenori sekso. Daug kas bijo užsikrėsti virusu, nors mes nei viename nesergame“, - piktinasi Karštuolė. Jos kolegė Bučinukė (Kiss - angl.) – trisdešimtmetė prostitutė, nesutiko atskleisti kiek metų taip uždarbiauja, tačiau norėjo pasiskųsti, kad beveik nieko neuždirba, pradėjo skolintis pinigus iš draugų, todėl darosi vis liūdniau. „Jeigu turistai nepradės važiuoti į Soi Cowboy – čia neliks merginų, mums nieko nelieka, kaip ieškoti kito darbo“, - liūdnai dūsauja ji.

Pasirodo, vos tik Tailande ir visame likusiame pasaulyje buvo paskelbtas pirmasis karantinas, daug šios gatvės darbininkių puolė keisti savo profesiją. „Šimtai panelių išėjo dirbti į „Grab“, dabar jos maisto išvežiotojos“, - man paaiškino Karštuolė. „Grab“ – tai Azijos šalyse populiari aplikacija skirta išsikviesti pavėžėją, arba užsisakyti maistą į namus, panašiai kaip pas mus „Bolt“ ir „Bolt Food“ arba „Wolt“.

Toks drastiškas profesijos pakeitimas mane labai nustebino, todėl šiek tiek netaktiškai paklausiau Karštuolės, ar jos buvusios kolegės, prie maisto atvežimo teikia ir kitokias, intymesnes paslaugas. „Dauguma jų čia dirbo ne dėl to, kad labai mėgsta seksą, o todėl, kad reikėjo pinigų. Dabar pelningiau vežioti maistą nei mylėtis. Todėl jos tą ir daro“, - paaiškino.

Soi Cowboy gatvėje išliko pačios atkakliausios ir kantriausios, tos, kurios tiki, kad turizmas Tailande tuoj atsigaus ir vėl viskas bus taip, kaip iki 2020-ųjų pavasario.

„Pasakykite Europos vyrams, kad dabar pas mus didelės nuolaidos, penkiasdešimt, septyniasdešimt procentų pigiau nei anksčiau“, - išgirdusios, kad apie šią gatvę ruošiu straipsnį, puolė reklamuotis merginos. Už valandą intymių paslaugų panelės prašo 30-50 eurų, kiekviena turi asmeninius įkainius. Kai kurios kainą nuleidžia, jeigu klientas prieš tai nuperka gėrimų. Į šią prostitučių kainą neįeina vieta intymiam susitikimui, ja rūpintis turi pats užsakovas.

Vietos barų savininkai sako, kad Soi Cowboy atsigaus tą pačią dieną, kai Tailando valdžia panaikins apribojimus naktinių pasilinksminimų vietoms. Prognozuojama, kad tai turėtų įvykti jau pavasarį. Spėjama, kad tada į gatvę sugrįš ne tik tūkstančiai turistų, bet ir merginos, kurios laikinai yra pakeitusios savo amatą. „Man dažnai paskambina buvusios darbuotojos, klausia kokia situacija Bankoke, ar daugėja klientų. Jos dirba savo gimtuosiuose miesteliuose ir laukia dienos, kai viskas atsidarys“, - pasakojo vietinio kokteilių baro šeimininkas.

Daugiau apie Soi Cowboy gatvę ir apie kitas Bankoko įdomybes žiūrėkite naujose, jau trečio sezono „Orijaus kelionių“ laidose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)