Nenuostabu, kad turizmas jau seniai yra tapęs centrine Maldyvų ekonomikos ašimi: 2020 metų pradžioje jis sudarė 28 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir 60 proc. šalies įplaukų užsienio valiuta. Kai pandemija sustabdė tarptautines keliones, padariniai buvo seisminio masto ir sunkiai pakeliami.

Anksti atverti sienas – 2020 metų liepą – buvo rizikingas žingsnis, kuris, kaip dabar vieningai sutaria viešbučių savininkai, pasiteisino. Maldyvai nuo tada paskiepijo apie 73 proc. savo populiacijos (viešbučių personalui buvo suteikta pirmenybė kaip ir būtiniausios grandies darbuotojams), ir šalies turizmas atsigavo iki 70 proc. 2019 metų lygio, aplenkdamas analogišką sektorių Seišeliuose (lyginant su 2019 m. lygiu, turizmas čia susitraukė 61 proc.) ir Indonezijoje (90 proc.).

COVID aplinkybės buvo palankios čionykštei rinkodarai. Maldyvai paprastai priima pasiturinčius keliautojus, ieškančius nuošalumo; kiekvienas kurortas dažnai užima visą salą, todėl idealiai tinka kaip (glamūrinis) izoliacijos centras. Todėl infrastruktūra čia ir toliau plėtėsi neįtikimu tempu. Nuo pandemijos pradžios buvo atidaryta beveik tuzinas naujų valdų, ir artimiausiu metu laukiama didelio biudžeto debiutų iš tokių garsių ženklų kaip „Alila“ ir „Six Senses“. Netrukus bus atidarytas naujas tarptautinis terminalas Malė sostinėje esančiame „Velana“ tarptautiniame oro uoste, kuris padidins oro uosto pajėgumus iki 7,5 mln. keleivių per metus. (2019 metais šalį aplankė rekordinis turistų skaičius – 1,7 mln.).

Visi šie pokyčiai ir atnaujinimai reiškia, kad kelionės į Maldyvus planavimas gali nesunkiai išmušti iš vėžių. Tad čia rasite patarimų, kaip tinkamai suplanuoti kelionę, nuo naujų privalomų protokolų iki naujai atsivėrusių viešbučių.

Naujosios realijos

Patekimas į Maldyvus COVID-19 sąlygomis yra viena iš lengvesnių kelionių logistikos dalių. Kiekvienas į šalį atvykstantis turistas privalo užpildyti Keliautojo sveikatos deklaraciją per 24 valandas nuo atvykimo; imigracijos tarnybai jis taip pat turi pateikti neigiamo COVID-19 testo, atlikto per 96 valandas nuo skrydžio, įrodymą. Jums nereikės nei specialių programėlių, nei sveikatos pasų ar atspausdintų patvirtinimų. Pakaks momentinės ekrano kopijos.

Keblumų kyla, kai keliaujama po Maldyvus. Tolimųjų skrydžių į Malę pasiūla didelė ir jie dažnai įperkami, tačiau trumpo nuotolio skrydžiai hidroplanais – kurių sunku išvengti – gali sujaukti keliones ir priblokšti kainomis: jie gali kainuoti nuo 250 iki 400 JAV dolerių į vieną pusę ir dažnai užtrunka ilgiau, nei žada viešbučių personalas. Nors jūsų viešbutį pasiekti tiesioginiu hidroplano skrydžiu iš oro uosto galima būtų per 40 minučių, užtrunka kelios valandos, kol vandens lėktuvas pakyla, – o pakeliui jis dar gali išlaipinti svečius net keliose salose. Valdas, esančias arčiau oro uosto, galima pasiekti greitaeigiu kateriu, tačiau ir čia gali tekti pakloti šimtus dolerių.

Net jeigu esate įpratę per atostogas išlaidauti, pasirenkite įspūdingoms kainoms – alternatyvų dažnai tiesiog nėra. Prabangiausiose vietose, įskaičiavus papildomai masažus, ekskursijas, pietus ir gurmanišką vakarienę, jūsų išlaidos gali padidėti 1 000 JAV dolerių vienam asmeniui. Beveik viskas Maldyvuose yra importuojama, alkoholis smarkiai apmokestinamas, viešbučiams dažnai tenka padengti maitinimo ir apgyvendinimo išlaidas (kartu su kompensacija už skrydį) daugeliui darbuotojų.

Geriausios vietos apsigyventi

Kad ir kokie idiliški gali pasirodyti daugiau nei šimtas Maldyvų viešbučių, jie gali sudaryti „vienatipių“ vietovių įspūdį. Žemiau pateikiami pavyzdžiai – kai kurie visiškai nauji, kai kurie labiau klasikiniai – nusipelno išskirtinių superlatyvų.

Labiausia viliojanti sveikatingumo oazė: „Joali Being“

Lapkričio viduryje atidarytame „gamtoje paskendusiame“ poilsio komplekse, miškingas salos kraštovaizdis atrodo nepaliestas. Tai retenybė kurortuose, kurie paprastai yra apvalomi nuo miškų arba bent jau iščiustijami. Miškas čia tampa kone tokiu pat potyriu kaip ir jūra; viešbučio svečiai gali leistis „atradimų garso taku“ su interaktyviomis muzikos instaliacijomis, apsilankyti vėžlių prieglobstyje arba užsisakyti tradicinę žvejybos valtį dhoni ir išplaukti į vandenis.

Visa tai padeda sukurti holistinę gerbūvio koncepciją, kuri konkuruoja su geriausiais pasaulyje SPA medicinos centrais, nors aplinka čia daug natūralesnė. Maršrutai sudaromi po išsamių konsultacijų, o rekomenduojama veikla padeda išspręsti visą eilę problemų, pavyzdžiui, išgrynina galvą ar pagerina miegą.

Viešbučio aromatų vaistinėlėje herbologai kuria individualią kosmetiką ir arbatas, skirtas hormonų sukeltiems negalavimams šalinti; lauko restoranėlyje „Flow“ lankytojai pietauja po aukštomis lyg bažnyčioje nendrėmis padengtomis stoginėmis ir skanauja patiekalus, specialiai pritaikytus prie jų mitybos poreikių. Vis dėlto svarbiausias čia gydymo aspektas, ar tai būtų jogos pamoka apyaušriu ir energinga fizinė gydomoji veikla, ar lepinantys masažai ir paviršinis nardymas. Kambarių kaina – nuo 2 142 JAV dolerių.

„Patina Maldives, Fari Islands“

Viešbutyje „Patina Maldives“ visos 90 vilų turi privačius baseinus, be to, čia iš trijų pusių atitraukiamos stiklinės sienos, kurios sujungia vidines bei išorines erdves. Vaikams nuo 8 iki 12 metų organizuojamos nemokamos nardymo pamokos, per kurias jie gali susipažinti su aplinka. O filantropija čia siejama su kiekviena viešnage: 1 proc. bendro veiklos pelno skiriama vietos labdaros organizacijoms.

Šešis mėnesius veikiantis „Ppatina“ yra novatoriškiausias dėl to, kad funkcionuoja kaip laidas į platesnės paskirties zoną. Jis yra įsikūręs „Fari Marian“ komplekse – žmogaus sukurtame archipelage su trimis privačiais salų viešbučiais, supančiais pagrindinį „socialinį centrą“, - ir tai reiškia, kad keliautojai gali susitikti ir pabendrauti su svečiais, apsigyvenusiais gretimame „Ritz-Carlton“ viešbutyje arba „Capella“ ir apsilankyti bet kuriame iš septyniolikos restoranų ar daugybėje prabangių parduotuvių pagrindinėje saloje. Tiems, kas domisi vietine kultūra, gali leistis į vienos dienos ekskursiją ir aplankyti „James Turrell‘s Skyspace“ - paviljoną su stikliniu stogu, kuriame kartais vyksta jogos užsiėmimai.
Grįžę į savo oazę, galite užsiimti įvairia veikla, pavyzdžiui, pasimokyti groti Boduberu būgnais arba sodinti koralinius rifus viešbučio teritorijos lagūnoje Kambarių kaina – nuo 2 181 JAV dolerio.

Pramogų sala: „Finolhu Baa Atoll Maldives“

Maldyvai garsėja kaip medaus mėnesį leidžiančių jaunavedžių rojus, ir dėl tokio šalies statuso kitos lankytojų grupės gali nejaukiai jaustis, tarsi drumstų jaunavedžių ramybę. Dėl to neverta jaudintis, kai lankysitės „Finolhu Baa Atoll Maldives“: nuo tada, kai modelis Cara Delevingne ir keletas fotogeniškų bičiulių mėgavosi išskirtine viešnage ir savo išdaigas išplatino instagrame, šis neseniai renovuotas viešbutis užima nišą kaip „geras laikas visiems“ vieta. Į renginių programą įtraukti reguliarūs didžėjų pasirodymai, kas vakarą rengiami akrobatų šou ir kartą per mėnesį vykstantys pilnaties vakarėliai nuošalioje smėlėtoje pakrantėje. Planuokite viešnagę per pilnatį ir galite tikėtis ugnies performansų, kokteilių kaip iš gausybės rago ir muzikos, skambančios per visą naktį.

Vis dėlto erdviose kurorto vilose jaučiamas atokvėpis. Jų interjeras išpuoštas žalia ir oranžine spalvų gama, ašaros formos žibintais ir austais tekstilės dirbiniais, juose dažnai įrengti privatūs baseinai. Kambarių kaina - nuo 520 JAV dolerių.

Originalus ekologiškas viešbutis: „Soneva Fushi“

„Tvarumas“ nebuvo iš tų žodžių, kurie dažnai skambėjo viešbučiuose, kai 1995 metais duris atvėrė „Soneva Fushi“. Pagarba aplinkai visada buvo neatsiejama šios novatoriškosios valdos dalis; 72-ose jos vilose Robinsono Kruzo estetika susilieja su nevaržoma prabanga: čia galite rasti dekoratyvinį tvenkinį, juosiantį vonią, įleistą į paplūdimio būsto lauko vonios patalpą. Viešbutis rimtai vertina žaliąsias iniciatyvas, įkomponuotas į kiekvieną veiklos aspektą ir lankytojų patirtis. Viešbučio svečiai gali lankyti stiklo pūtimo pamokas ir taip perdirbti vietinių kurortų butelius arba gali leistis į ekskursiją po salos ekologiškus sodus prieš renkant daržoves, iš kurių bus gaminami pietūs. Tarp kitų „Soneva Fushi“ brangakmenių reiktų paminėti naujas virš vandens pastatytas vilas, sukomplektuotas su čiuožyklomis, kurių plotas prasideda nuo 6 297 kvadratinių pėdų, - ir yra vienos didžiausių pasaulyje. Kambarių kaina - nuo 1780 JAV dolerių.

Dizaino tikslas: „Cheval Blanc Randheli“

Retos LVMH „Cheval Blanc“ viešbučių kolekcijos dalis - tokių valdų yra tik penkios visame pasaulyje, - „Randheli“ garsėja pavyzdiniu savo 45 erdvių vilų dizainu. Šias vilas suprojektavo itin prabangių viešbučių žvaigždė architektas Jeanas-Michelis Gathy‘is. Kiekviena iš jų perskirta aukštomis ąžuolinėmis plokštėmis ir apstatyta maloniai liesti rotango ir perlamutro spalvos baldais. Viskas čia – itin aukštos kokybės; net firminis viešbučio kardamono ir sausmedžio kvapas yra „Dior“ aromatų karaliaus kūrinys. Daugelis akcentų primena mados foto sesijų foną: pagrindinį kvadrato formos baseiną su blizgiomis smaragdo žalumo grindų plytelėmis juosia simetriškai augančios palmės; spa čia – tarsi atskira privati salelė su meditacijos paviljonais, kurių langai atsiveria į vaiskią it stiklas lagūną. O „Le 1947“ restorane, po spindinčiais krištolo sietynais, lankytojai vakarienės metu mėgaujasi vietiniu raudonuoju tunu su bulvių mille-feuille ir vaniliniu creme brulée su kvapiąja pasiflora ir citrinžole. LVMH yra LVMH, tad čia siūlomos ypatingos galimybės (ir, žinoma, už ypatingą kainą) apsipirkti išskirtinėse parduotuvėse ir įsigyti, pavyzdžiui, „Orlebar Brown“ ir „Hublot“ prekių. Kambarių kaina - nuo 2200 dolerių.

Visų topų topas: „Kudadoo Maldives Private island“

„Kudadoo“ moto, „Bet kas, bet kada, bet kur“, yra tiesioginis kvietimas pasimėgauti visą parą teikiamais išskirtiniais malonumais. Tik tarkite žodį, ir į delfinų stebėjimo kruizų programą ar vandens motociklų safari ekskursiją bus įtrauktos spa procedūros, o liokajai suorganizuos vakarėlį su šampano taure ir sašimiu nuošalioje salos pakrantėje. Visa tai įtraukta į naktinių tarifų kainą, - beje, numerio kaina siekia nuo 3 800 JAV dolerių, - ir taip, masažuotojai gali būti iškviesti ir vidury nakties.

Tačiau gan keista, kad daugelis svečių tiesiog niekur neskuba, jų įmantrias užgaidas slopina iš esmės rami aplinka. Penkiolika milžiniškų „Kudadoo“ vilų siūlo pasimokyti japoniško minimalizmo; visos jos iš nepoliruoto kedro, o viduje stovi lovos su baldakimu, nes iš jų atsiveria geresnis vaizdas į vandenyną. Joks kitas „viskas įskaičiuota“ viešbutis nepasiūlys tokios aukštos klasės ir ambicingų užmojų, - štai kodėl „Kudadoo“ labai greitai tapo klasika, nors buvo atidarytas tik likus metams iki COVID-19 pandemijos. Vis dėlto yra ir kita galimybė, nei „viskas-įskaičiuota“ prabanga su įspūdingomis kainomis.

„Constance Moofushi“ kambariai yra įrengti paprastai, bet erdvus švelnaus smėlio paplūdimys ir labai spalvingas „naminis“ rifas kainuos maždaug 650 dolerių už naktį. Tai tokia vidinė paslaptis, kurią žinant galima grįžti į Maldyvus dar kartą ir dar kartą.

Maldyvai