Prieš savaitę į Uzbekistaną išvykusiam Mantui tai jau 67 aplankyta valstybė, ir nors keliauja išties daug, jis negalėjo atsistebėti tuščiomis lankytinomis vietomis bei lietuvio piniginei palankiomis kainomis.

„Labai labai ačiū visiems, kurie renkatės tradicines kelionių kryptis. Būtent jūsų dėka ir, žinoma, dėl kovido galime su Milda vienui vieni vaikščioti po pačias populiariausias Uzbekistano vietas. O tai mums tikrai patinka“, – ironijos nestokojo žinomas lietuvis.

Aplankiusi įdomiausias Uzbekistano vietas pora sumanė atlikti eksperimentą – vieną dieną gyventi kaip sultonai, o kitą – išmesti visą komfortą į šiukšliadėžę.

„Sugalvojome su Milda Ščerbinskaite vieną dieną pabūti karaliais, o kitą – vargšais.
Vakar visą dieną Uzbekistane bandėme pajusti kuo didesnę prabangą. Nusipirkome VIP bilietus į traukinį iš Samarkando į Bucharą (28 Eur), pietavome vagone esančiame restorane (8 Eur), apsistojome brangiausiame miesto viešbutyje (75 Eur), gėrėme vyną ir rūkėme kaljaną terasoje su vaizdu į saulėlydį (15,6 Eur), vakarieniavome geriausiai įvertintame restorane (17,8 Eur) ir galiausiai prisėdome bare centrinėje aikštėje, nusipirkome degtinės butelį, sulčių pakelį, užsisakėme arbatos, raugintų agurkėlių bei dar kažkokių uzbekiškų užkandžių (12,4 Eur)“, – karališkos dienos išlaidas vardijo Mantas.

Mantui ir Mildai karališka diena Uzbekistane atsiėjo 156,8 Eur ir, anot jų, tai jau yra visiškos „lubos“. „Ėdėm kaip kiaulės (bet labai skaniai), gėrėm irgi kaip latrai, miegojome kaip princesės ir dar pusryčiavome nuo XIX a. nepaliestoje viešbučio menėje. Tačiau šiandien verčiam monetą į kitą pusę ir iš feodalų tapsim paprastais valstiečiais“, – apie eksperimento pradžią pasakoja pora.

Kukliąją dieną lietuviai pradėjo Booking.com puslapyje ieškodami pigiausios nakvynės ir rado kainuojančią vos 5 dolerius.

„Labai suintrigavo sužinoti, kokių paslaugų bei patogumų galima gauti už tokią kainą. Tiesa, prisidėjo dar 6 doleriai mokesčių. Taigi valstybė pasiėmė sau daugiau nei pats vietos savininkas. „Graf“ – taip pavadintas mūsų būsimas hostelis vienai nakčiai su privačiu kambariu, tačiau bendrais vonios ir tualeto kambariais. Tiesą sakant, tikėjausi blogesnio vaizdo ar bent vieno kito nudvėsusio peliuko kambaryje. Tačiau nieko panašaus. Anaiptol – net kondicionierių kambaryje turėjome ir nepriekaištingą priėmimą. Ką moka daryti uzbekai, tą jau moka. Šeimininkas ne tik palydėjo du smalsuolius lietuvaičius į kaimynystėje įsikūrusią kepyklėlę (neatsispyrėme ir nusipirkome vieną jų ką tik iškeptą karštą batoną už 0,24 Eur), bet ir parodė, kur rasti įdomiausių Bucharos lankytinų vietų bei supažindino su draugu, kuris vėliau mus pakvietė pietų į savo namus. 15.20 val. jau palikome savo sportbačius prie jo namų durų ir užėjome susipažinti su gausia šeimyna, kuri dviem prašalaičiams ruošė savo firminį plovą. Pietūs dviem čia atsiėjo 80 000 somų, kas yra vos 6,4 Eur.

Vakar saulėlydį stebėjome prašmatniame restorane ant stogo, o šiandien apsiribojome apžvalgos bokštu, kuris kainavo 4 eurus dviem.

Vakarienei radome irgi kažkokią terasą su „nesikandžiojančiomis“ kainomis – du 0,5 l bokalai vietinio alaus, mišrainė „Vėžliukas“, virti koldūnai „Manti“, arbatinukas juodosios arbatos, kažkokia sriuba, uzbekiški pyragėliai „Samsa“ su mėsa, pomidorai, įdaryti sūriu, bei kepta duona su sūriu atsiėjo 14,28 Eur (įskaičiuojant 15 proc. arbatpinigių).

Bet čia dar nebuvo vyšnaitė ant torto. Kadangi į Bucharą atvažiavome VIP klase, išvažiuoti nusprendėme pačia pigiausia, kuri dar kitaip žinoma kaip platzkart (rus. Плацка́ртный ваго́н) pavadinimu.

Man tai nieko naujo. Esu mažas važiavęs ir su mama į Rusiją, ir 48 valandas Kazachstane praleidau tokiuose vagonuose. Bet Mildai tai buvo nauja patirtis. Smagiai atrodė jos nuostaba, tačiau prašvitus ir 6,5 val. kelionei einant į pabaigą jau džiaugėsi bei krizeno iš mano naujai sutiktų draugų, kurie buvo laimingiausi žmonės pasaulyje, gavę dovanų iš manęs po momentinę nuotrauką. Nelabai buvo matę anksčiau tokio dalyko kaip polaroidas. Šis pasivažinėjimas traukiniu per pusę Uzbekistano abiem atsiėjo 17,51 Eur.

Sudėjus viską išeina 51,81 Eur (nakvynė, sotūs pietūs + vakarienė, transportas). Taigi suma skiriasi net tris kartus, tačiau, turint omeny įspūdžių kiekį, galiu pasakyti, kad laimė – ne piniguose“, – pasakoja M. Bertulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)