Šaliai, gyvenusiai beveik vien iš turizmo, pandemija kirto itin skaudžiai. Pajamos iš šios srities sumažėjo penkiskart, tiek pat gyventojų neteko darbo arba laukia geresnių laikų išvykę iš turistinių vietovių į kaimus. Liko atidaryti tik patys atkakliausi ir geriausiai pasiruošę viešbučiai ir restoranai, o kainos, net ir pačių prabangiausių, krito daugiau nei perpus. Liūdna statistika, bet palankus metas atostogauti. Tik dažnam kyla klausimas, kaip tą padaryti saugiai?

Tailando vyriausybė apie tai irgi pagalvojo. Tiksliau sakant, sukūrė visą infrastruktūrą padedančia užsieniečiams šalyje saugiai atostogauti. Nuo šių metų liepos 1 dienos pirmoji turistams atsivėrė Puketo sala, po jos palaipsniui atveriami ir kiti kurortai – nuo liepos vidurio – Surat Thani, Ko Samui, Ko Phangan ir Ko Tao. Dar daugiau kurortų ketinama atverti nuo spalio. Kad sritis atsidarytų, prioriteto būdu kaip įmanoma skubiau suskiepijami bent du trečdaliai jos gyventojų. Pasiekus šį lygį, ji jau laikoma saugia atverti, o skiepijimas ir toliau vyksta, norint pasiekti dar geresnį rezultatą.

Priešingai nei kai kurie vakariečiai, tajai nori skiepytis ir skuba tą daryti vos atsiradus progai. Paskelbus internete registraciją tūkstančiams skiepų, laisvos vietos užsipildo per kelias minutes. Dalis gyventojų jau skiepijami ir trečiąja doze. Nesunku numanyti, kad šiuo metu vaizdas Tailando kurortų gatvėse – tikrai ne minios ir ne spūstys, tik prie vakcinavimo centrų matyti daugiau žmonių. Paplūdimiuose dažnai vienintelė kompanija – tai tu ir kelionės bendražygiai. Mėgstantiems triukšmą ir naktinį šėlsmą šis laikotarpis tikriausiai nepatiks, bet ramaus poilsio ieškotojams – tai tikras rojus.

Kaip ten atsidurti?

Kad patektumėte į Tailandą šiuo laikotarpiu, nepavyks išvengti smulkmeniškų saugumo procedūrų ir dokumentų siuntinėjimo internetu. Teks paplušėti priešais kompiuterį prie dokumentų, tačiau galiausiai išsitiesite saulėkaitoje po palme kuriame nors iš gražiausių švelnaus smėlio paplūdimių, galėsite paklausyti bangų mūšos, pasinerti į krištolinį turkio spalvos vandenį. Gal net pračiuožti banglente ar panardyti virš koralų. O maistas neapsakomai skanus visur, net ir pandemijos metu.

Saugiam užsieniečių keliavimui po šalį Tailando vyriausybė sukūrė „Phuket Sandbox“ programą. Svarbiausi reikalavimai – visi atvykstantys į šalį privalo turėti atvykimo pažymėjimą COE, nusileisti Pukete ir, prieš išvykdami kitur, pabūti saloje savaitę. Negana to, išlipę iš lėktuvo dar oro uoste turėsite atlikti PGR tyrimą, o paskui šį tyrimą pakartoti po 5 ir dar po 9 dienų. Kaip jus patikrins, kad nesukčiaujate? Tyrimus turėsite užsisakyti ir už juos susimokėti dar neišvykę iš Lietuvos. Kitaip negausite atvykimo pažymėjimo!

Atvykimo pažymėjimas COE

„Phuket Sandbox“ programa jau įsibėgėjo ir kol kas sklandžiai veikia, nors turistų kelis kartus mažiau nei įprastai. Galima pavydėti tokios internetinės sistemos, kokią susikūrė tailandiečiai, kad vėl galėtų atsiverti. Iš pirmo žvilgsnio procesas atrodo painus ir sudėtingas, tačiau internetu reikalus susitvarkysite per porą pusdienių. Būtent tiek laiko užtruko mano formalumai.

Taigi, kad išskristumėte ir būtumėte priimti Tailande, jums reikia gauti atvykimo pažymėjimą – Certificate of entry – arba COE. COE registracijos forma anglų kalba patalpinta ČIA , tačiau jos pildyti dar neskubėkite. Pirmiausia pasiskiepykite, jei dar nesate to padarę (nebent ketinate atvykę į Tailandą dvi savaites praleisti viešbučio kambaryje karantinuodamiesi, už tai susimokėdami savo lėšomis. Tai irgi įmanoma, bet tikriausiai nenaudinga.

Nuo antrojo skiepo iki kelionės pradžios turi praeiti bent dvi savaitės (bet laukti negalima ilgiau nei metus). Ir dar – iki kelionės privalote 21 ar daugiau dienų išbūti Tailando COVID-19 Situacijų administravimo centro (CCSA) patvirtintoje saugioje ar vidutiniškai saugioje šalyje. Kokios tos šalys pagal tailandiečius galite pažiūrėti ČIA. Šis sąrašas atnaujinamas kas mėnesį.

Draudimas

Jei atitinkate šias sąlygas, jau galite apsidrausti kelionių draudimu, kurio medicininių išlaidų draudimo suma būtų ne mažesnė nei 100 tūkst. eurų ir dengtų išlaidas COVID-19 ligos atveju. Šios sąlygos būtinai turi būti aiškiai įrašytos draudimo polise anglų kalba, kitaip jūsų COE prašymas gali būti atmestas. Be to, šį polisą skrendant ir atvykus į šalį teks rodyti dar ne kartą, tad geriau jau pasistengti, kad informacija jame būtų aiškiai surašyta.

Apsidraudus – pats metas pildyti registracijos formą atvykimo pažymėjimui gauti ir prisegti prie jos reikiamus dokumentus: paso kopiją, ES skaitmeninį COVID pažymėjimą, draudimo polisą. Dar turite nurodyti, kada ir kaip atvyksite į šalį bei susirasti viešbutį, atitinkantį Tailando Sveikatos apsaugos ministerijos saugumo standartus. Kitaip tariant, turintį SHA+ sertifikatą.

Kas tas SHA ir SHA+ sertifikatas?

Kad pandemijos metu poilsiautojai jaustųsi saugūs, Tailande įvesta naujovė – SHA sertifikatai. Jie išduodami aukštą ir labai aukštą higienos ir saugumo lygį palaikančioms turizmo srities ir paslaugų įmonėms. Tokius sertifikatus turinčiuose viešbučiuose, turizmo agentūrose, transporto įmonėse ar biuruose laikomasi Visuomenės sveikatos ministerijos nurodytų Covid-19 kontrolės taisyklių, jos nuolat tikrinamos sveikatos apsaugos tarnybos. Tik tokios įstaigos turi teisę dirbti su turistais.

SHA sertifikatus įsteigusi Tailando turizmo valdyba (TAT) stengiasi ne tik sušvelninti Covid-19 padarinius bei pagreitinti turizmo paslaugų atsigavimą, bet ir visam laikui nacionaliniu mastu pakelti šalies turizmo paslaugų lygį. Kitaip sakant, naujieji higienos ir saugos standartai ateityje turėtų tapti kasdienybe.

Nuo pandemijos pradžios prie „saugiųjų“ grupės prisijungė daugiau kaip 15 tūkstančių Tailando turizmo paslaugų tiekėjų. Keletą kartų per savaitę atnaujinamas SHA įmonių sąrašas skelbiamas ČIA, jame yra beveik 5 tūkstančių viešbučių. Per tris tūkstančius jų turi SHA+ statusą. Būtent tokiame turite rezervuotis vietą pirmosioms 7 arba 14 nakvynių keliaudami pagal Sandbox programą. Vėliau galėsite rinktis ir SHA viešbučius (be pliuso).

Viešbutis, bilietas ir PGR tyrimai Tailande

Užpildę formą, per tris dienas iš Tailando Ambasados Danijoje turėtumėte gauti atsakymą (bent jau taip nurodyta tinklapyje). Jei viską užpildėte gerai ir prisegėte reikiamus dokumentus, tikėtina, kad atsakymas bus teigiamas. Lietuviams keliaujantiems į Tailandą turizmo tikslais vizos nereikia, todėl formoje pažymėkite VISA type: 11 (EXEMPT) Medium term visitor – visa exemption. Jei ką nors pažymėsite neteisingai, forma bus atmesta ir vėl turėsite ją pildyti iš naujo. O tų vizų tipų tikrai nemažai.

Pasitikrinti, ar jūsų forma peržiūrėta ir koks atsakymas, galite pasitikrinti ten pat, kur užpildėte prašymą, pele paspaudę mėlyną mygtuką. Laiškas iš ambasados ateis ir el.paštu. Atsakymas teigiamas? Pats laikas pirkti lėktuvo bilietus ir mokėti už SHA+ viešbutį. Sumokėję gausite iš jo SHABA dokumentą su QR kodu, kitaip tariant, popierių, kuris vadinasi SHA Booking Authenticator. Jame nurodytas SHABA ID. Šis ID reikalingas tam, kad internetu galėtumėte užsisakyti tris privalomus PGR tyrimus (ir, žinoma, patekti į lėktuvą, skrendantį į Tailandą. Būtinai turėkite ir mokėjimo už viešbutį kvitą, nes oro linijos tikrai labai griežtai viską tikrina. Aš neturėdama kvito vos nelikau už borto persėsdama į kitą lėktuvą, nes tai nepatiko oro linijos personalui. Iš tikrųjų SHABA ID jau yra sumokėjimo įrodymas, nes nesumokėjus neįmanoma šio dokumento gauti).

Registruotis PGR tyrimams Tailande reikia internetu štai ČIA ir už juos šioje svetainėje susimokėti apie 8000 batų (apie 211 eurų). Pagal jūsų SHABA ID sistema automatiškai parinks artimiausius medicinos centrus. Patariu pasiguglinti atstumus tarp viešbučio ir medicinos centro, nes į jį teks vykti patiems, iš anksto pasirinktu laiku. Sumokėję gausite patvirtinimo dokumentą su numeriu ir QR kodu, paprastai vadinamą Receipt. Visus šiuos dokumentus reikės prisegti prie išsaugotos registracijos formos jau gavus iš Ambasados patvirtinimą, kad jums bus išduotas Atvykimo pažymėjimas. Nusiuntus juos dar per tris dienas Ambasada atsiųs COE su QR kodu. Šį ir kitus dokumentus atvykstant į šalį reikia turėti ne tik skaitmeniniu, bet būtinai ir popieriniu pavidalu.

Nusileidus

Vos nusileidę oro uoste savo mobiliajame įrenginyje turėsite įsijungti programą „Mor Chana“ ir visada laikyti įjungtą vietos bendrinimo funkciją. Atsisiųsti šią programą patariu iš anksto, nes kai kurios oro linijos reikalauja ją turėti prieš lipant į lėktuvą. Visi atvykėliai griežtai privalo laikytis šios perspėjimo programos nurodymų ir kartą per parą aktyvuoti ją savo viešbučio registratūroje, kurios darbuotojas nuskaito QR kodą savo įrenginiu. Svečių temperatūra irgi tikrinama kasdien. Po 14 dienų turistai nuo šios prievolės atleidžiami.

Jei keliausite iš Puketo į kitas Tailando vietas, turėsite įrodyti, kad išbuvote Pukete 7 paras arba dar papildomai 7 paras išbuvote kitose aukščiau išvardintose vietovėse – Surat Thani, Ko Samui, Ko Phangan ir Ko Tao. Taigi, tik po 14 parų galite keliauti kitur, bet turėkite galvoje, kad kertant provincijų ribas bus paprašyta PGR testo rezultato. Tarp provincijų stovi patikros postai, be neigiamo PGR testo iš jų neišvažiuosi ir neįvažiuosi. Šie postai kelyje atrodo panašiai kaip muitinė tarp Lenkijos ir Lietuvos, tik personalo juose kur kas daugiau, o kariškių galima suskaičiuoti dešimtimis. Irgi įdomus vaizdelis, kokį įprastomis sąlygomis ne kasdien pamatysi.

Nuo kitų metų sausio mėnesio, suskiepijus Puketo gyventojus trečiąja doze, salą ketinama visiškai atverti turistams, o restoranų, klubų, barų veikla visai nebebus ribojama. Nuo spalio atsiveria ir Bankokas, Čiang Majus, Hua Hinas, Pataja bei daug kitų vietovių. Kitaip sakant, tajai intensyviai ruošiasi sezonui, kuris čia tęsiasi nuo spalio iki kovo.

Dar kartą pasitikrinkite, ar atitinkate atvykimo į Tailandą kriterijus ir gero skrydžio!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)