1. Svetingumas arba pykčiai

Kaip Azerbaidžane iš gerų draugų virsti mirtinais priešais? Pakanka į svečius atėjusiam draugui neparodyti deramo dėmesio. Svečias irgi gali įžeisti šeimininką, jeigu atsisakys kokio nors pasiūlymo.
Svetingumas – vienas iš esminių dalykų Azerbaidžano kultūroje, svečius čia sutinka išskėstomis rankomis. Seniau kiekvienos svečio apsilankymas virsdavo švente – patiesdavo kilimus, jaunimas dainuodavo dainas, o moterys berdavo gėlių svečiui po kojų. Dabar karališką sutikimą rengia tik kaimuose, o miestuose tiesiog pavaišina saladumynais.

2. Motinų diktatūra

Ši taisyklė apsunkina jaunų azerbaidžaniečių gyvenimą – bent jau jie patys taip sako. Motinos rūpinasi bet kokio amžiaus vaikais – ieško jiems žmonų ar vyrų, parenka, ką studijuoti, perka butus, namus, įtaiso į darbą. Net ir suaugęs vyras negali vesti patinkančios moters, jeigu motina nepritaria jo pasirinkimui. Beje, tėvai kur kas mažiau dalyvauja vaikų gyvenime.

Baku, Azerbaidžanas

3. Duonos garbinimas

„Šis žmogus ištikimas duonai“, – sakoma Azerbaidžane apie gerus žmones. Duoną šioje šalyje ne šiaip gerbia – jai lenkiasi, nepjauna peiliu ir niekada neišmeta. Jei su žmogumi susipykstama, o vėliau pasidalinama su juo gabalėliu duonos, tai laikoma nesantaikos pabaiga.

Baku, Azerbaidžanas

4. Arbatos gėrimas

Azerbaidžaniečiams arbatos gėrimas – šventas reikalas. Vakarais į arbatines susirenka žmonių aptarti paskutinių naujienų, pabendrauti su kaimynais. Prie arbatos patiekiama uogienės, saldumynų, o arbata pilstoma į kriaušės formos stiklinaites, kuriose ilgiau išsilaiko šiluma.

Yra ir įdomi vestuvių tradicija, susijusi su arbatos gėrimu. Jei vyras ateina pirštis ir gauna merginos tėvų sutikimą, šeimos galva demonstratyviai įdeda į arbatą cukraus. Jeigu per visą piršimosi viešnagę cukraus į arbatą neįdėjo, vadinasi, vestuvių nebus.

5. Socialiniai tinklalapiai – nepadorus dalykas

Islamiškame Azerbaidžane manoma, kad jaunoms merginos nepadoru naršyti socialiniuose tinkluose. Žinoma, miestų gyventojų tai tikrai nesustabdys, tačiau merginos iš provincijos gali sulaukti artimųjų pasmerkimo.

6. Čouganas

Čouganas – viena iš seniausių sporto šakų, daugiau nei 1 000 metų senumo. Jis įtrauktas UNESCO nematerialiojo kultūrinio paveldo sąrašą. Čougano varžybos – kvapą gniaužiantis reginys: dvi raitelių komandos ant žirgų stengiasi įvaryti kamuolį į priešininkų vartus.
Senovėje čouganą žaidė tik jaunimas iš kilmingų šeimų. Manyta, kad šis žaidimas lavina vikrumą, todėl jį įtraukė į pasiruošimo karinei tarnybai programą.

Baku, Azerbaidžanas

7. Naujagimių maudymas sūriame vandenyje

Azerbaidžane naujagimius maudo sūriame vandenyje. Maudymo metu į vonelės dugną padeda kokį sidabrinį daiktą – tikima, kad jis saugo mažylį nuo nužiūrėjimo. Iki šiol pirmas 40 dienų naujagimio nerodo pašaliniams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)