Miestas, žinomas kaip „Atono horizontas“, siekia Amenhotepo III valdymo laikus, iškilęs maždaug 1 390 pr. m. e., vėliau jį valdė kiti faraonai, įskaitant ir Tutanchamoną, ketvirtadienį skelbiama Egipto misijos, aptikusios radinį, ataskaitoje.

„Šio prarasto miesto atradimas yra antras pagal svarbumą archeologinis radinys, po Tutanchamono kapo“, ataskaitoje teigia Betsy Bryan, Baltimorėje esančio Johns Hopkins Universiteto Egipto meno ir archeologijos profesorė.

Jis suteikia „retą galimybę pažvelgti į senovės egiptiečių gyvenimą tuo metu, kai imperija buvo pasiekusi savo klestėjimo apogėjų“, sakė ji.

Ši naujiena paskelbta praėjus mažiau nei savaitei po to, kai Egiptas surengė grandiozinį paradą pervežti 22 karališkąsias mumijas iš savo ankstesnės buveinės Egipto muziejuje Kairo centre į ekspoziciją Nacionaliniame Egipto civilizacijos muziejuje. Procesija, kurioje mumijos buvo vežamos senovės egiptiečių stiliumi papuoštomis platformomis, buvo kruopščiai surežisuota, tikintis paskatinti susidomėjimą svarbia Egipto turizmo pramone, smarkiai nukentėjusia per pandemiją.

Kasinėjimai, kuriuos atliko egiptiečio archeologo Zahi Hawasso vadovaujama archeologų grupė, prasidėjo 2020 metų rugsėjį, ir netrukus buvo atrastas didelis, gerai išsilaikęs miestas, su nesugadintomis sienomis, kepykla ir krosnimis, kapavietėmis ir kambariais su įrankiais, žiedais, skarabėjo formos amuletais ir spalvotais keraminiais indais. Misija buvo vykdoma bendradarbiaujant su Egipto turizmo ir senienų ministerija.

Istoriniai dokumentai leidžia spėti, kad gyvenvietę sudarė trys karališkieji rūmai, priklausantys Senovės Egipto karaliui Amenhotepui III, taip pat imperijos administracinis ir gamybos centras. Purvo plytos su faraono įspaudu, arba kartušu, patvirtino miesto gyvavimo datą.

Tolesni darbai kasinėjimo teritorijoje galėtų padėti išaiškinti tai, ką B. Bryan vadina viena didžiausių amžiaus paslapčių: kodėl Amenhotepo III sūnus Echnatonas ir jo žmona Nefertitė perkėlė dinastijos sostinę į naują vietovę Amarnoje?

Koronaviruso pandemija per tris mėnesius nuo praėjusių metų liepos nusmukdė pajamas iš turizmo iki 801 mln. JAV dolerių, palyginti su 4,2 mlrd. dolerių per tą patį laikotarpį prieš metus, rodo šalies centrinio banko duomenys.