Šį kartą atostogoms pasirinkome Šarm aš Šeicho kurortą dėl dviejų priežasčių: mėgstame paviršinį bei giluminį nardymą, tad kaip mums patarė daugelis, šis kurortas tam tinkamesnis nei Hurgada, o antra priežastis - šį kartą, dėl bendros pandemijos situacijos, norėjosi vengti ekskursijų, kur reikėtų ilgai važiuoti autobusu, o labiau rinktis nebent tas, kur daugiau laiko praleidžiama atviroje erdvėje.

Ar daug turistų? Ar yra eilės bei susigrūdimai? Kokie reikalavimai dėl kaukių ir kokie ribojimai nuvykus? Šie klausimai kilo ir mums prieš išvykstant, tad dalinamės savo patirtimi bei namų darbais, kuriuos teko atlikti prieš atostogas bei jų metu.

Pasiruošimas

Kelionė vyko 2021.03.14 – 21 d. Kryptis – Šarm aš Šeichas, Egiptas. Kelionę pirkome maždaug prieš 2 sav. Kaip pasiruošti kelionei į Egiptą, labai detaliai aprašė mūsų draugė Greta (skaitykite ČIA).

Mūsų namų darbai iki skrydžio:

1. COVID-19 testai, likus 72 val. iki išvykimo bei sertifikatai anglų kalba su oficialiu parašu bei antspaudu. Kaina 2 asm. – 180 Eur. Kaina priklauso nuo to, kur konkrečiai atliekamas testas, tad patartina tik įsigijus kelionę, užsiregistruoti testui. Taip bus didesnis laikų bei vietų su mažesnėmis kainomis pasirinkimas.

2. Išrašas apie tai, kad persirgta COVID-19 + vertimas į anglų kalbą. Kaina 1 asm. – 5 Eur + 13 Eur. Tiesa, nors vertimą turėjome, išvykstant Šarm aš Šeicho oro uoste darbuotojai vis tiek kvietė kelionių organizatoriaus atstovą, kuriuo pasitiki, kad jis patvirtintų, jog šis dokumentas yra teisingas.

3. „Covid pauzė“ draudimas, kurį siūlo „Novaturas“, jei likus daugiau nei 24 val. iki išvykimo testas bus teigiamas, bus galimybė keisti datas (gali tekti primokėti). Kaina 2 asm. – 40 Eur.

4. Medicininių išlaidų draudimas – pirkome papildomai, kad būtų dengiamos COVID-19 gydymo išlaidos. Kaina apie 17 eurų 2 asmenims. Tik dabar pagalvojome, kad galėjome draustis tik 1 asm., nes kitas juk persirgęs, o nuo kitų ligų galioja kredito kortelės draudimas.

5. COVID-19 testas Egipte. Kaina 1 asm. – 50 eur. Kadangi vienas persirgęs, testo skrydžiui atgal nebereikėjo, bus tinkama pažyma apie persirgimą su vertimu (punktas 2). Šio testo kaina, kaip vėliau išsiaiškinome irgi gali svyruoti. Kai kurie jį pasidaro nuvykę į vietinę ligoninę savarankiškai. Mums buvo patogu, kad gydytojas atvyko į viešbutį, paėmė mėginį, o sertifikatas taip pat buvo atvežtas į viešbutį. Kadangi norint darytis testą savarankiškai būtų tekę sugaišti nemažai laiko kelionei iki ligoninės, sutaupėme daug atostogų laiko.

6. Grįžus 10 d. saviizoliaciją galima susitrumpinti iki 7 d., už savo lėšas atlikus COVID-19 testą. Kaina 1 asm. apie 75 Eur. Tai nėra privaloma, kiekvieno asmeninis pasirinkimas.

Iš viso mums papildomų išlaidų išėjo apie 285 Eur. Norint darytis testą, kad sutrumpėtų saviizoliacija, dar 75 eur. Kadangi vienas jau persirgęs, jam saviizoliuotis nereikės.

Reikalavimai tiek išvykus, tiek ir grįžus nuolat keičiasi, tad geriausia sekti savo kelionių organizatoriaus informaciją, taip pat oficialią nacionalinio visuomenės sveikatos centro informaciją. Daug naudingos informacijos radome ir žiniasklaidos straipsniuose, savo kelionės patirtimi tautiečiai dalijasi ir įvairiose Facebook grupėse apie keliones.

Kaukių dėvėjimas

Kaip mus informavo kelionių organizatoriaus atstovė, kaukių dėvėjimas Egipte yra privalomas uždarose patalpose bei viešajame transporte. Viešbučio teritorijoje svečiams jos nėra privalomos.
Besidalinant įspūdžiais apie kelionę socialiniuose tinkluose, sulaukėme klausimų, ar griežtai yra žiūrima į kaukių dėvėjimą. Teko naudotis viešuoju transportu kurorte, taip pat vykome ir į kelias ekskursijas. Mums susidarė įspūdis, kad tai, ar dėvime kaukes, priklauso nuo gido ar vairuotojo, kuris veža, prižiūri grupę. Viešajame transporte kai kurie vietiniai bei vairuotojai sąžiningai dėvėjo kaukes, kai kurie jas turėjo po smakru arba visai neturėjo. Taip pat ir ekskursijų metu – kai kuriais atvejais visiems buvo primenama užsidėti kaukes, kai kuriais atvejais – ne. Griežčiau būdavo prie patikros punktų – privažiavus juos, daugeliu atveju buvo primenama dėvėti kaukes, kadangi už jų nedėvėjimą yra taikoma bauda.

Nors vienas iš mūsų esame persirgę COVID-19, kaukes ten, kur reikėjo, t.y. uždarose patalpose bei viešajame transporte dėvėjome. Ne dėl to, kad išvengtume baudų ar kažkas mums priminė, nurodė. Jas dėvėjome, visų pirma, dėl savęs ir tai mums nesukėlė jokių nepatogumų.

Viešbučiai, kavinės, kitos pramogos

Apsistoję viešbutyje, nepajutome itin didelio skirtumo nuo ankstesnių kelionių. Maistą galėdavome įsidėti patys, baseinai bei SPA paslaugos veikė. Tiesa, šildomas buvo tik mažasis vaikų baseinas. Kadangi oras buvo pakankamas šiltas, mums tai nepatogumų nesukėlė, be to, galėjome maudytis ir jūroje. Atstumai tarp gultų tiek prie baseinų, tiek ir prie jūros pasirodė pakankami ir saugūs, o kadangi viešbučio teritorija nemaža, susibūrimų nepastebėjome. Žinoma, tai tik mūsų įspūdis ir tik apie vieną viešbutį, tad kiekvienu atveju verta pasidomėti individualiai.

Kavinėje už viešbučio teritorijos buvome vieną kartą, ji visa buvo atviroje erdvėje, visi padavėjai dėvėjo kaukes. Kiek teko važiuoti pro kitas kavines, kai kurios jų veikė, bet žmonių būdavo vos vienas kitas.
Kitų pramogų, pavyzdžiui, naktinių klubų nelankėme, bet kiek girdėjome, dalis jų dirba. Kaip ir minėjome anksčiau, šios kelionės metu daugiausia norėjosi būti atvirose erdvėse, gamtoje.



Ekskursijos

Pasidalinę, kad keliaujame į Egiptą, taip pat sulaukėme komentarų, kad neverta vykti į šią šalį, jei neturi galimybės pamatyti Luksoro ar Gizos piramidžių, nes šiuo metu ekskursijos nevykdomos. Bendravome su „Novaturo“ atstove bei vietiniais ekskursijų pardavėjais, jos yra organizuojamos ir vykdomos. Keletą jų užsisakėme ir mes. Suplanavę pamatyti Gizos piramides, kelionę pasirinkome lėktuvu. Nors žinome, kad tiek piramides, tiek Luksorą patogiau lankyti iš Hurgados kurorto, tačiau šį kartą atostogoms pasirinkę Šarm aš Šeicho kurortą, skrydį rinkomės ir dėl to, kad mums taip pasirodė komfortiškiau, ir dėl to, kad norėjosi vengti ilgų kelionių didesnėse grupėse autobusu. Kitos ekskursijos buvo išvykos į gamtą, plaukimas laivu. Jose grupelės buvo nedidelės, daugiausia laiko praleisdavome atvirose erdvėse, o pervežimai mini autobusais buvo trumpi.

Sulaukėme ir klausimų apie turistų srautus, kokie jie, o gal prekeiviai itin įkyrūs, bando kompensuoti praradimus? Kadangi anksčiau Egipte nesame buvę, sudėtinga lyginti, bet iš ten anksčiau buvusiųjų komentarų supratome, kad srautai dabar nedideli. Kai vykome į dienos išvyką laivu, matėme bent keliasdešimt kitų laivų su grupėmis, tad iš šono atrodė, kad viskas vyksta kaip įprasta. Kai nuvykę prie Gizos piramidžių, galėjome gana ramiai jas apžiūrėti ir nesudėtingai nusifotografuoti be kitų žmonių fone, sulaukėme pastebėjimų, kad srautai prie vieno žymiausių lankomų objektų išties nedideli.
Na, o prekeiviai mums nepasirodė ypatingai priekabūs. Jei kažko nereikėdavo, su šypsena pasakydavome „no, thank you“ ir nueidavome toliau.

Nerimas dėl testų rezultatų ir galimų nesklandumų

Prisipažinsime, kad visiškai atsipalaiduoti ir džiaugtis artėjančiomis atostogomis galėjome tik gavę COVID-19 neigiamus testų rezultatus, t.y. likus mažiau 2 d. iki kelionės. Nors vienas iš mūsų esame persirgęs, o iki kelionės bent savaitę visiškai niekur nesilankėme, išskyrus pasivaikščiojimą lauke, lengvas nerimas buvo, nes juk niekada negali žinoti. Dar šiek tiek nerimo buvo ir prieš grįžtant atliekant testą Egipte. Būtent todėl, kad norėjosi atostogauti saugiai, nesirinkome ekskursijų, kur daug laiko praleidžiama autobuse, taip pat visur, kur reikėjo, sąžiningai dėvėjome kaukes, nors to dažniausiai niekas ir netikrino. Vis dėlto, kaip ir prieš išvykstant, šiek tiek nerimo buvo, tad su juo belieka tiesiog susitaikyti.

Tiek žiniasklaidoje, tiek ir Facebook forumuose buvome skaitę, kas būtų, jei testas būtų teigiamas, tad mintyse šį blogiausią scenarijų taip pat apsvarstėme. Žinoma, atviras klausimas, kaip viskas susiklostytų iš tikrųjų, jei testas būtų teigiamas, galvoje kartas nuo karto sukdavosi.

Ar verta tiek ruoštis?

Pasakojant apie visus pasiruošimo kelionei žingsnius bei papildomas išlaidas, sulaukėme ir nuostabos, kad kelionės planavimas iš šono atrodo reikalaujantis nemažai pasiruošimo. Taip, visiškai tam pritariame, bet suprantame, kad šiuo metu situacija yra tokia, tad norint keliauti, reikia ją priimti bei nusiteikti, kad gali iškilti įvairių nenumatytų atvejų net ir tada, kai rodos, viskam pasiruošei.
Į klausimą, ar verta tiek pasiruošimo dėl savaitės atostogų, atsakome, kad tai priklauso nuo kiekvieno asmeniškai. Keliavimas pandemijos metu išties tapo reikalaujantis ne tik papildomo pasiruošimo bei išlaidų, bet ir asmeninio atsakingumo, tad jei nesinori rūpesčių, matyt, verta dar palaukti.

Mes žinome, kad mums visi pasiruošimo sukelti nepatogumai pasimirš labai greitai, o kelionės įspūdžiai liks dar ilgam. Taip pat suprantame, kad tikslaus pandemijos pabaigos laiko niekas negali pasakyti, tad norisi išmokti keliauti saugiai, prisitaikant prie keliamų reikalavimų, bet kartu mėgaujantis ir keliavimo džiaugsmu.

Daugiau naudingų autorių įrašų rasite tinklaraštyje myliukeliones.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)