Štai pačios keisčiausios japonų gyvenimo taisykles.

1. Japonai bet kokia kaina vengia skaičiaus 4

Japonijoje kaip ugnies bijoma skaičiaus 4 — kur kas stipriau, negu Europoje bijoma 13-os. Esmė ta, kad šis skaičius rašomas hieroglifu, kuris tariamas taip pat, kaip ir žodis „mirtis“. Dėl šios priežasties daugelyje pastatų nėra ketvirto aukšto (ligoninės šios taisyklės laikosi be jokių išimčių), o dangoraižiuose praleidžiama net visa dešimtis: po 39 aukšto eina iš karto 50 aukštas. Tačiau egzistuoja ir už ketvertą dar baisesnis skaičius — 49, nes jis japonų kalba skamba taip pat, kaip „mirtinos kančios“ arba „skausmas iki mirties“.

Skaičiaus 4 baimė vadinama tetrafobija. Ji paplitusi ne tik Japonijoje, bet ir kituose Pietryčių bei Rytų Azijos regionuose.

2. Šnypštis nosį prie žmonių – nedovanotinas grubumas

Šnypštis nosį viešoje vietoje japonams yra ne tik nemandagus, bet ir pasibjaurėtinas veiksmas. Jeigu jums nedelsiant reikia išsipūsti nosį, pasistenkite surasti kuo nuošalesnę vietą ir atlikti šį procesą kuo tyliau.

Japonai taip pat nepripažįsta medžiaginių nosinių – tik vienkartines servetėles.



3. Arbatpinigiai gali tapti įžeidimu

Japonijoje palikti arbatpinigių yra nepriimta. Maža to, bandymai juos įpiršti laikoma nemandagumo ženklu ir net gali įžeisti padavėją ar kitą žmogų, kuriam jie yra skirti. Pamatę, kad palikote daugiau pinigų, negu nurodyta sąskaitoje, japonai geriausiu atveju gali jūsų tiesiog nesuprasti ir bandys jus pasivyti bei grąžinti paliktus pinigus.

Jeigu labai norite atsidėkoti už puikų aptarnavimą, tiesiog atneškite tam asmeniui nedidelę dovanėlę.

4. Nevalgykite eidami

Vakaruose įprasta pamatyti gatve einantį žmogų, kuris kažką valgo. Tačiau Japonijoje toks elgesys laikomas neišsiauklėjimo požymiu. Taip pat nerekomenduojama užkandžiauti tokiose viešose vietose kaip transportas. Tiesa, yra išimčių – ledai. Jais galima mėgautis ir gatvėje.

5. Prieš einant į tualetą reikia persiauti

Japonijoje prieš įeinant į namus, šventyklas ar net muziejus ir tradicinius restoranus būsite paprašyti nusiauti batus ir įsispirti į šlepetes. Vonios kambariai ir tualetai turi atskiras specialias šlepetes: prieš įžengiant į šias patalpas, namų šlepetes tenka pakeisti tualeto šlepetėmis.
Su batais draudžiama patekti ir į matavimosi kabinas. Tiesa, atskirų šlepečių jos neturi. Į matavimosi kabinas teks eiti basomis.

6. Gavote kvietimą į svečius? Teks pirkti dovaną

Japonijoje būti pakviestam į svečius yra didžiulė garbė. Jeigu sulaukėte kvietimo pasisvečiuoti, būtinai nupirkite šeimininkams dovaną, supakuokite ją į dailų dovanų popierių ir perriškite ryškiaspalve juostele. Jūs taip pat niekada neturėtumėte atsisakyti dovanos, jeigu ją gaunate. Tačiau prieš paimdami dovaną, šiek tiek pasikuklinkite – dėl vaizdo.

7. Svečiuose garsiai valgykite

Tai japonams aiškiai parodys, kad jums patinka maistas. Jei valgysite itin tyliai, japonai gali padaryti išvadą, kad jums neskanu. Tačiau Japonijoje, kitaip negu kitose Azijos šalyse, garsiai atsirūgti yra nepriimtina.

8. Nakvoti kapsuliniame viešbutyje – normalu

Japonijoje įprasta nakvoti kapsulinio viešbučio numeryje, kuris savo dydžiu vos lenkia karstą. Šis nakvynės variantas yra labai populiarus tarp biurų darbuotojų, dirbančių iki išnaktų, ar tų žmonių, kurie per ilgai užsibuvo naktiniame klube ir pavėlavo į metro traukinį. Kapsulinių viešbučių koncepcija Japonijoje plėtojama nuo 1970 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)