Mano vaizduotė ypatingai įkaisdavo skaitant knygas apie Kairą ir jo senųjų pastatų istorijas. Skaitant žymaus egiptiečių novelisto ir Nobelio premijos laureato Naguib Mahfouz „Kairo trilogiją“ (Bayn al-Qasrayn, Qasr al-Shawq ir Al-Sukkariyya) mintyse galima vaikščioti islamiškojo miesto gatvelėmis. Davęs turistams laisvo laiko Kairo muziejuje, dažnai lėkdavau į Amerikos universiteto knygyną. Ten įsigijau knygų apie Kairo architektūros ir pastatų istoriją. Jose esančiose nuotraukose galima matyti kaip šis didingas miestas atrodė XIX a. pradžioje, viduryje ar pabaigoje. Iliustracijose ir nuotraukose, taip pat matomi XX a. pradžios ir vidurio pokyčiai. Atvykęs pats, be turistų grupių, apsistodavau miesto centre, kad viskas būtų pasiekiama pėsčiomis ir vaikščiodamas stebėdavau namus (žinoma, reikėdavo mintyse nuvalyti dulkes): buvusias mokyklas, akademijas, licėjus, gyvenamuosius namus-vilas, rūmus, prekybos centrus. Daugelio paskirtis šiuo metu jau visai kita.

Daugiausia amžių sandūros pastatų iškilo britų valdymo laikotarpiu, buvo pakviesti Europos architektai, todėl vaikštant Zamaleko, Doki, Heliopolio rajonuose ar Talaat Harb gatvės prieigose galima matyti Europos miestams būdingus statinius. Čia buvo viešbučiai, gyvenamieji namai, prabangūs restoranai, kino teatrai. Tikrai rekomenduoju atvykusiems ne vienai dienai į Kairą, skirti laiko pasivaikščiojimui pėsčiomis miesto centre. Straipsnio apačioje rasite trečiojo dešimtmečio vaizdo klipą, kurį žiūrint galima šiek tiek susidaryti vaizdą kaip miestas atrodė anksčiau.

Baron Empain Palace rūmai buvo apipinti įvairiausiomis istorijomis apie vaiduoklius, paslaptingus ritualus, orgijas ir, žinoma, ne be šalimais gyvenančių žmonių pagalbos. Šie hindu šventyklos stiliumi kurti rūmai buvo pradėti statyti 1907 metais ir statybos užtruko ketverius metus. Architektas Alexandre Marcel, dekoratorius Georges-Louis Claude, o įkvėpimo šaltiniu buvo Angkor Wat šventykla Kambodžoje.

Baronas Empain (Edward Louis Joseph Empain) – belgų verslininkas buvo vienas iš naujojo miesto – Heliopolio – kūrėjas ir planuotojas XX a. pradžioje. Tai buvo per keliolika kilometrų nuo Kairo dykumoje įkurtas miestas su viešbučiais, golfo laukais ir plačiomis gatvėmis. Ilgus metus Indijoje gyvenęs verslininkas persikėlė gyventi į Egiptą ir Heliopolio mieste nusprendė turėti savo rūmus.

Viena iš legendų ir teorijų byloja, kad prancūzas architektas pastatą sukūrė taip, kad jis stovėdamas ant besisukančio pagrindo galėdavo judėti sulig saule. Kiti pasakojimai tikina, kad sukosi tik bokštas. Rūmus gaubia paslaptingos savininko žmonos Helenos ir dukters Mariam mirtys. Praeito amžiaus viduryje barono šeimai pardavus rūmus, jie netrukus buvo apleisti. Ir tik prieš keliolika metų valstybė išpirko rūmus iš užsienio savininkų, ir po kurio laiko buvo pradėti restauravimo darbai, kurie baigti šiemet. Rūmų durys buvo atvertos lankytojams ir iš karto tapo madinga ir privalu turėti nuotrauką rūmų fone ar viduje.

Be to, kad pasistatė sau rūmus ir inicijavo Heliopolio miesto statybas, Edward Louis Joseph Empain buvo atsakingas ir už pirmąją Kairo tramvajaus liniją, kuri buvo atidaryta 1894 metais. Baron Empain ir jo šeima palaidoti netoliese esančioje bazilikoje, kuri buvo projektuota to paties architekto kaip ir rūmai. Kalbama, kad šv. Mergelės baziliką ir rūmus jungė slaptas tunelis, o ji statyta žvalgantis į Sofijos soborą Stambulo mieste. Kiek daug paslapčių.

Manial Palace. Šiuose XIX a. rūmuose taip pat įkurtas muziejus. Rūmai pastatyti ir priklausė Mohamedo Ali dinastijai (taip pat dar vadinamai Alawiyya), valdžiusiai Egiptą iki XX a. vidurio (kai po revoliucijos buvo nuverstas ir ištremtas Egipto karalius). Šiuo metu kompleksą – istorijos ir meno muziejų – sudaro penki pastatai, atspindintys princų ir sosto paveldėtojų gyvenimo būdą, yra apsupti persiškų ir angliškų sodų. Rūmai pradėti statyti pačiose XX a. išvakarėse ir baigti trečiajame dešimtmetyje. Čia susipina Art Nouveau ir Rokoko architektūriniai stiliai, neišvengiant islamiškosios architektūros elementų (osmanų, maurų, persų).

Sakakini Palace. El Daher rajone yra ir pirmojo savininko Sakakini Paša vardu pavadintos aikštės apsupti rūmai. Jie pastatyti 1897 metais sirų Sakakini šeimos galvos grafo Gabriel Habib Sakakini Pacha, kuris atvyko dirbti Sueco kanalo kompanijoje Port Saido mieste ir vėliau persikėlė gyventi į Kairą. Sakakini rūmai pastatyti prabangiu prancūziškuoju rokoko stiliumi. Gabriel Habib Sakakini Pacha dėka vėliau buvo Romos katalikų kapinės ir patriarchatas. Šiuo metu rūmuose vyksta restauravimo darbai ir greitai turėtų būti atvertos durys lankytojams. Tarp kitko El Sakkakini rajone užaugo žymus Palestinos prezidentas Jaseras Arafatas. Taigi, ne tik rūmai turi savo istoriją.

Abdeen Palace. Šiandien tai viena iš oficialių Egipto prezidento rezidencijų. Juos pastatė Egipto valdovas Ismailas Paša ir į juos persikėlė visa šalies valdžia, kuri anksčiau buvo Kairo Saladino citadelėje. Statybos prasidėjo 1863 metais ir užtruko dešimt metų, o oficialus atidarymas įvyko 1874 metais. Rūmus kūrė prancūzų architektas Léon Rousseau. Dekoro darbai buvo patikėti italams, prancūzams, turkams, egiptiečiams ir kt. Šiuose prašmatniuose rūmuose yra penki šimtai kambarių.

Dalis rūmų priklauso muziejui. Viršutiniai aukštai, kurie anksčiau buvo karališkosios šeimos gyvenamosios patalpos, šiuo metu skirti užsienio šalių svečių sutikimui. Apatiniuose aukštuose yra sidabro, ginklų, karališkosios šeimos ir prezidento dovanų, istorinių dokumentų muziejai.

Manasterly Palace. Šie rūmai yra vienoje iš Nilo salų – Roda, Kairo mieste. Jie buvo pastatyti 1851 metais Hassan Fouad Al Manasterly Pasha. Rūmuose (tiksliau kas iš jų liko) matyti osmaniškasis baroko ir rokoko stilius. Deja, didelės rūmų dalies išvysti nebeįmanoma, nes privati dalis buvo nugriauta statant vandens stotį. Rūmuose dažnai vyksta įvairūs muzikiniai renginiai. Rūmai žymūs savo įspūdingais lubų ornamentais ir dekoratyvinėmis medžio detalėmis.

Rūmų ir architektūros mėgėjai galėtų pasižvalgyti ir po vasaros rezidencijas Aleksandrijos mieste. Čia taip pat buvo pastatyti ne vieneri rūmai. Keliaudami Egipte ir Kairo mieste galbūt turėsite progą aplankyti ar bent jau išvysti šiuos rūmus ir savomis akimis pamatyti karališkąją Egipto prabangą.

Daugiau autoriaus straipsnių rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)