Kalbant apie pavojingus kelius, paprastai prieš akis iškyla „Mirties kelias“, esantis Bolivijoje, tačiau vienas pavojingiausių kelių yra Turkijoje. Iš toliau pažvelgus į šį kelią tikrojo pavojaus nesimato, tačiau labiau pasidomėjus pasidaro aišku, kad tai yra labai kietas riešutėlis net ir patyrusiems vairuotojams.

Oficialus kelio pavadinimas yra D915 ir jis jungia Bayburt miestą su nedideliu Of miestu, ilgis 106 km. Dažnai sakoma, kad juo važiuoti gali tik bepročiai ar savižudžiai. Nepaisant galybės pavojų kiekviename centimetre, šiame kelyje būna nemažai didesnių ir mažesnių automobilių. Matyt, bandoma sužinoti ar daug likę karmos taškų.

Straipsniuose galima rasti pačių įvairiausių kelio apibūdinimų, kaip šiurpulius keliantis, ego pažeminantis, stiprių nervų reikalaujantis. Prieš važiuojant šiuo keliu juokais yra patariama daug nevalgyti. Iš viso „mirties kelyje“ yra 29 staigūs vingiai, keletas vietų, tinkamų prasilenkti. Baisusis kelias eina per keletą kalnų perėjų, kurių žinomiausia ir gražiausia yra Soğanlı geçidi (svogūninis tarpeklis) – 2330 m virš jūros lygio. Būtent šios vietos nuotraukų ar vaizdo klipų ir yra daugiausia, dėl kurių atvyksta keliautojai.

Čia bet kada gali būti lietus, rūkas, net birželio mėnesį galima sulaukti sniego ar šlapdribos, miglos, stipraus vėjo, nuošliaužų ir akmenų griūčių. Pati pavojingiausia ir tuo pačiu žinomiausia Soğanlı geçidi atkarpa yra prie Çaykara miesto ir vadinama Derebaşı virajları. Šios dalies ilgis tik kiek daugiau nei penki kilometrai, tačiau joje yra trylika vingių ir pakyla tris šimtus metrų. Vietomis kelio statumas siekia 10 proc., o kai kuriuose posūkiuose net lengvuoju automobiliu iš pirmo karto nepasuksite. Vaizdai, kuriuos vaikosi ekstremalių sąlygų ir pramogų mėgėjai, gniaužia kvapą, tačiau yra ne vienas, net dviračiu ar motociklu važiavęs, bet nugarmėjęs į bedugnę. Šiame kelyje galite sutikti ir paprastus vietos gyventojus, gabenančius krovinius ar vykstančius namo.

Vienas pavojingiausių pasaulio kelių buvo pastatytas 1916 metais rusų kareivių ir nuo to laiko liko koks buvo su dažnomis ir grubiomis gamtos korekcijomis. Prieš kurį laiką Bayburt provincija pradėjo regzti planus šį kelio titulą panaudoti turizmo plėtrai ir jį plačiau pristatyti ekstremalių pojūčių ir nejaukių vaizdų mėgėjams. Iš tiesų panašiu keliu (tik kelis šimtus metrų) pernai lapkritį teko važiuoti Vano provincijoje. Mašinos sėdynių veliūras buvo beveik išdraskytas nagais.

Žemiau rasite filmuką, kuriame matomas važiavimas pavojingiausiu keliu.

Ar patys išdrįstumėte juo važiuoti? Jei išdrįsite, tai turėkite omeny, kad savo likimą reiktų bandyti bent jau geromis oro sąlygomis. Esant labai prastoms oro sąlygoms ir žiemos metu jis tiesiog uždaromas.

Daugiau autoriaus straipsnių rasite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)