Viena iš tokių perėjų – tai Vašingtono valstijos Longvju mieste nutiestas „Nutty Narrows“ tiltas voveraitėms. Juo gyvūnėliai gali saugiau pereiti apačioje nutiestą gatvę.

Daugelis voverėms skirtų tiltų tėra tarp dviejų abipus kelio stovinčių aukštų objektų, pavyzdžiui, medžių, ištemptas lynas, bet „Nutty Narrows“ yra kitoks. Tai išbaigta konstrukcija, kurią drąsiai galima pavadinti miniatiūrine kabančio tilto kopija.

Tiltas nutiestas virš gatvės, skiriančios „Park Plaza“ biurų pastatą ir miesto parką. Kol tilto nebuvo, per gatvę dumiančioms voveraitėms tekdavo nemenkai laviruoti, kad nepapultų po ratais. Visa tai vykdavo iš baimės paklaikusių „Park Plaza“ darbuotojų akivaizdoje.

Kai matytų tragiškų įvykių skaičius tapo sunkiai pakeliamas, Amosas J. Petersas, statybų sutartis sudarančios firmos savininkas, ėmė mąstyti apie voveraitėms skirtą tiltą.

A. J. Petersas nusamdė architektus Robertą Newhallą ir LeRoy Dahlą. Jie ir suprojektavo tiltą, o Donaldas Krameris įvykdė su jo statyba susijusias inžinerines užduotis. Tada A. J. Petersas ir jo partneris Billas Hutchas ėmėsi 18 metrų ilgio tilto statybos iš aliuminio ir nebereikalingų gaisrinių žarnų.

1963-iaisiais jiedu ištempė tiltą tarp dviejų medžių ir surengė ganėtinai pompastišką jo atidarymo ceremoniją. Nebuvo apsieita net be pučiamųjų orkestro, o nuo laikinai įrengtos pakylos kalbas pasakė žymūs miestelėnai.

Į tiltą tuojau pat ėmė krypti viso pasaulio dėmesys. Jo nuotraukos buvo išspausdintos begalėje laikraščių ir žurnalų, įskaitant „Sports Illustrated“ ir „Christian Science Monitor“.

Bėgant metams tiltą teko kelis kartus remontuoti, todėl jis buvo nukabintas, bet 2010-aisiais sugrąžintas į pirminę vietą. 2014-aisiais voveraičių tiltas buvo įtrauktas į Nacionalinį istorinių vietovių registrą.

„Nutty Narrows“ projekto sėkmė paskatino nutiesti mieste daugiau panašių tiltų. Šiandien Longvju yra keturi voverėms skirti tiltai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)