Turkijos Antakijos mieste anksčiau šiais metais atsidarė naujas, prabangus ir išskirtinis viešbutis, apjungęs savyje inžinerijos stebuklą, architektūrinį grožį ir pasaulinės vertės archeologinę vietovę, rašo „CNN Travel“.

Kaip ir dauguma kitų pasaulio viešbučių, „Museum Hotel Antakya“ dėl koronaviruso pandemijos yra laikinai uždarytas, tačiau jau priima rezervacijas gyvenimui nuo birželio 1 dienos ir tikrai yra tas objektas, kurį verta įtraukti į savo būsimų kelionių planus.

Dešimtmetį statytas, šiuolaikinis 200 numerių viešbutis yra tarsi pakibęs ant plieno kolonų virš Necmi Asfuroglu archeologijos muziejaus, kuriame saugoma maždaug 35 tūkst. artefaktų nuo III a. prieš mūsų erą ir atspindinčių net 13 civilizacijų.

Ši istorija prasidėjo 2009 metais, kai Asfuroglu šeima pradėjo kasti žemę prabangaus viešbučio statyboms ir aptiko senovinio Antiochijos miesto griuvėsius – jie tūnojo už poros kilometrų nuo dabartinės Antakijos centro.

Pirminių planų, susijusių su šia vietove, teko atsisakyti, bet šeima ryžosi iššūkiams. Kartu su Antakijos savivaldybe, Hatajaus archeologijos muziejumi ir Adanos kultūrinių bei gamtinių išteklių saugojimo taryba jie pradėjo didžiausius sisteminius kasinėjimus Turkijoje nuo pat praėjusio amžiaus IV-ojo dešimtmečio.

Per 10 metų trukusį projektą jie atkasė didžiausią pasaulyje vientisą grindų mozaiką, kurios plotas siekia maždaug 1050 kvadratinių metrų, ir pirmąją pasaulyje visiškai nenukentėjusią marmurinę senovės graikų dievo Eroso statulą.

Tegu pakimba ore

Taigi kaip pastatyti viešbutį vertingoje archeologinėje vietoje, kur negalima net atsistoti? Asfuroglu šeima pasamdė apdovanojimų pelniusį turkų architektą Emre Arolatą, kad šis suprojektuotų „ore plūduriuojantį“ viešbutį.

Specializuotoje gamykloje netoli Stambulo rankomis buvo suvirinta maždaug 20 tūkst. tonų struktūrinio plieno – tai yra keturis kartus daugiau, negu buvo sunaudota Eiffelio bokštui.

Statybų vertė išaugo iki 120 mln. dolerių ir nuo pirminių skaičiavimų padidėjo keturis kartus. Viename iš viešbučio vaizdo įrašų valdybos narys Timuras Asfuroglu sako: „Tarpusavyje kalbėdamiesi su broliais, mes iš tikrųjų nenorėjome investuoti į tai tiek pinigų, nes žinojome, kad jų neatgausime“. Tačiau pirmininkas Necmi Asfuroglu įtikino juos, kad „tai bus pasaulinio lygio projektas, ir jis liks žmonijai, kaip palikimas“.

Rezervacijos vėlesniam 2020 metų laikui

Virš griuvėsių kybo 200 pakabinamų svečių numerių bei tokios bendros erdvės kaip vestibiulis, baras bei išskirtinis „Ayan Meyan“ restoranas. Iš visų patalpų atsiveria paukščio žvilgsnis į 23 amžius istorijos. Iš šio viešbučio taip pat matyti netoliese esanti Šv. Petro bažnyčia – pirmoji pasaulyje bažnyčia oloje.

Kad būtų pastatytas šis šedevras, prireikė daugiau kaip 3 tūkst. dienų ir 6 mln. darbo valandų.

Šiame viešbutyje įsikūrę net penki restoranai, pateisinantys Antakijos, kaip UNESCO pasaulio gastronomijos miesto, statusą. Jame taip pat yra didžiausias šio miesto SPA, sveikatingumo ir sporto centras. Senosios Antiochijos romėnų pirtys driekiasi apačioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)